logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 8,4GB - Świszczący dźwięk i brak zapisu/odczytu danych

krzyjak 02 Lut 2007 00:06 1727 10
  • #1 3517453
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Mam dysk twardy Seagate 8,4GB. Często podczas zapisu i doczytu danych dysk wydaje świszczący dźwięk podobny do tego jaki wydaje napęd CD podczas rozpędzania płyty. Odgłos jest taki jakby dwa metale pocierały o siebie z bardzo dużą szybkością. Trwa to ok 10-15s. W tym czasie dysk nie chce ani nic zapisywać ani odczytywać. Czy ktoś miał podobny problem ?

Bardzo proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #2 3517635
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wygląda na to, że kończy się jego żywot...
  • Pomocny post
    #3 3517722
    kuba2102
    Poziom 20  
    witam...

mialem taki prolem na starym dysku ale mialem Samsunga 20Gb... jak kolega any56 wspomnial konczy sie jego zywot, a ten chalas to stukajace glowice o blokady... jak mi sie tak czesto zawieszalo np przy kopiowaniu plikow to klikalem zeby wykonal jakas inna czynnosc np Moj komputer... wez mu zrob sprawdzanie dysku i odzyskiwanie utraconych sektorow, ta opcja jest w systenie win XP klikasz na wlasciwosci dysku i nastepnie narzedzia potem na sprawdz i zaznacz te opcje... najlepiej zeby dysk byl sformatowany, wtedy systemowi lepiej idzie to naprawianie... pozdrawiam
  • #4 3518197
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ściągnij sobie program Victoria, którym zrób skanowanie powierzchni dysku twardego. Zobacz też dane ze SMART'a. Victoria prawdę Ci powie w jakiej kondycji jest twardziel. Pozdrawiam
  • #5 3518512
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Może to głupie pytanie ale gdybym ten dysk rozkręcił to czy udało by się go przywrócić do normalnego stanu ?
  • #6 3518843
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Gdy go rozkręcisz to sam mu dobijesz gwoździa do trumny ;)
  • Pomocny post
    #7 3518970
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Damnian napisał:
    Gdy go rozkręcisz to sam mu dobijesz gwoździa do trumny ;)

Niekoniecznie. Na dowód jest na przykład to:
    http://www.youtube.com/watch?v=gl6Tv3ZKrew

A na potwierdzenie z twierdzenia kolegi powyżej to:
    http://ontrack.pl/porada009.php

Ale pierwszy link dowodzi, że nie zawsze zdjęcie pokrywy dysku jest równoznaczne z jego bezpowrotnym uszkodzeniem.
    Poza tym, jak mówili poprzednicy, jego czas już chyba dobiega końca... Dla bezpieczeństwa danych zaleciłbym jak najszybsze zakupienie innego dysku i zgranie ich na niego, zanim będzie za późno.
  • #8 3522239
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Otwarcie pokrywy różnież nie oznacza że dysk nagle umrze bezpowrotnie, jak to jest pisane w drugim linku, możesz skrócić jego żywotność kilkusetkrotnie.
  • #9 3522390
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Witam.

Wydaje mi się że na filmiku z pierwszego linku zamieszczonego przez carl02 jest małe kłamstwo:

Widać tam dobrze że na dysku instalowany jest Windows XP profesional. Ale uruchamia się Windows XP Home.
    Skąd to wiem? Windows XP Pro wyświetla na ekranie ładowania systemu napis "Windows XP Profesional" a Windows Home tylko "Windows XP"
  • #10 3522829
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    To błędne przekonanie. Instalowany jest WinXP Pro, ale wersja zawierająca od razu SP2 przy starcie nie pokazuje napisu "Windows XP Proffesional" a tylko "Windows XP". Wiem, bo mam Windows XP Proffesional od razu z SP2, a pokazuje mi tylko przy ładowaniu systemu "Windows XP". Na dowód wystarczy otworzyć sobie www.video.google.pl i wpisać w wyszukiwarce "open hdd" a wyskoczy kilkanaście filmików z podobnymi rzeczami...
  • #11 3523608
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    No, no , jak się poogląda takich filmików to rózne myśli przychodzą do głowy.
    Szczególnie podoba mi się postawienie takiego stuningowanego dysku przed monitorem.
    Na szczęście skończy się zanim się zdąży znudzić lub doprowadzi do furii skaczącym przed pyskiem ramieniem głowicy.

Tu sugestia Ontrack`a jest bliższa prawdy chociaż dyski i tak nie są hermetyczne.

Tak czy owak any56 raczej się nie myli.
    Godziny tego dysku są policzone.

Pozdr
    Przemo

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate 8,4GB wydaje świszczący dźwięk podczas zapisu i odczytu danych, przypominający tarcie metali, co trwa około 10-15 sekund i uniemożliwia operacje na dysku. Objawy wskazują na kończący się żywot dysku, prawdopodobnie uszkodzenie mechaniczne głowic lub powierzchni talerzy. Zalecane jest wykonanie diagnostyki za pomocą narzędzi takich jak Victoria, które skanują powierzchnię dysku i odczytują dane SMART, aby ocenić stan nośnika. Próba rozkręcenia dysku jest ryzykowna i może znacznie skrócić jego żywotność, choć nie zawsze prowadzi do natychmiastowej utraty danych. Wskazane jest jak najszybsze wykonanie kopii zapasowej danych i zakup nowego dysku. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące użycia systemowego narzędzia do sprawdzania dysku i naprawy uszkodzonych sektorów w systemie Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA