logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć port IRDA w IBM ThinkPad 760 bez zmiany BIOSu?

Ici 02 Lut 2007 11:31 2116 6
REKLAMA
  • #1 3518385
    Ici
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Morduje się ze starym think padem. Chciałbym go jeszcze wykozystać do diagnostyki samochodowej, ale do tego muszę wyłączyć port podczerwieni i zainstalować kartę PCMCIA RS232 pod DOSem.
    W moim BIOSie nie da się tego zrobić, a wgrywać BIOSY "na małpę" trochę się boję, że stracę kontrolę na kompem.
    Walczył ktoś z podobnym problemem?
    Jakieś sugestie?

Pzdr. ici
  • REKLAMA
  • #2 3519254
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    miałem podobny przypadek mój system nie widział irdy ale pogrzebałem trochę w biosie i okazało się ze właśnie tam tkwi problem bo irda w biosie była wyłączona a więc ją włączyłem a po ponownym uruchomieniu komputera system juz sam wykrył irde
  • REKLAMA
  • #3 3519323
    jakubbilski
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    stary, tu nie chodzi o wlaczenie, ale o wylaczenie irdy.
    (swoja droga, to lukaszzet, moglbys kliknac "pomogl", jak ci ktos pomaga, to przeciez nic nie kosztuje ;)- to jesli chodzi o rozwiazanie twojego problemu. )

Ici: to jest na bank w biosie. sprobuj zmieniac opcje nazwane IR, IRDA, infrared itp. najprawdopodobniej jest tak jak w dell-ach, irda wystepuje zamiennie z jednym z portow COM, nie pamietam dokladnie, ale jest w ktoryms miejscu mozna zmienic wartosc z IR na COM (bodajze COM2 albo 3).
    co do lukaszzet, to on ma della, wiec nie musi byc identycznych opcji w bios-ie.
  • REKLAMA
  • #4 3521233
    Ici
    Poziom 12  
    Cały problem polega w tym, że moim BIOSem nie da się tego wyłączyć, co najwyżej spr. działanie. Ten BIOS przypomina Windows z ikonami, żadnych ustawień, żadnego dostępu do urządzeń. Ikonka IRDA i opcja check.
    Faktycznie IRDA pokrywa się adresowo i przerwaniem z COM1 który to akurat muszę mieć do niedorobionego programu. Fizyczny port szeregowy widoczny jest jako COM2 i niech taki zostanie.
    Wydłubać IRDę z COM1 i zainstalować PCMCIę na COM1 03F8 IRQ4.
    Może oprócz BIOSu są jakieś programiki zmieniające adresy pod DOSem?
    Przesunąć IRDę pod inny adres, zwolnić przerwanie i w porządku? Niech tamsobie gdzieś siedzi do natępnego bootowania kompa. Cos takiego można by wpisać do AUTOEXEC.BAT lub CONFIG.SYS i samo by się usuwało/przesuwało?
  • Pomocny post
    #5 3521478
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Jeżeli masz na nim zainstalowanego jakiegoś Windowsa, to spróbuj ze strony http://www-3.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-59734.html ściągnąć "Configuration utility" - program do zmiany konfiguracji z poziomu Windows, może tam będzie taka opcja jak wyłączenie IRdy
  • #6 3521671
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    W TP600 to (i pare innych rzeczy) da sie zrobic wlasnie tylko z poziomu programu konfiguracyjnego, sa wersje pod DOS i pod Windows, wszystko znajdziesz na supporcie Lenovo.
  • REKLAMA
  • #7 3528410
    Ici
    Poziom 12  
    Panowie dziękuję za pomoc, działa!
    Zmarnowałem na to tydzień i już miałem sie poddać, jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Wgrałem (z pod hasła BIOSU) programik ze stronki www, zainstalował się pod Windows 98.
    Usunąłem IRDĘ zwolnił adresy i IRQ, przesunąłem COM2 na COM1. Uruchomiłem pod DOS 98 i jest GIT : COM1 03F8 IRQ4!
    A (com2) 02F8 i IRQ3 wolne! Trzyma ustawienia pod DOSem!

A znacie jakiś plik do bootowania DOS 98 / Windows98 ?
    Bo tak uruchamiać DOSa z pod Windowsa trochę za długo a i z dyskietki niezbyt elegancko.
    Pamietam że był kiedyś taki textowy plik i to nawet pod XP co pytał w czasie bootowania, ale gdzieś go zgubiłem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyłączenia portu IRDA w laptopie IBM ThinkPad 760 bez modyfikacji BIOS-u, który nie oferuje takiej opcji. IRDA współdzieli adres i przerwanie z portem COM1, co utrudnia instalację karty PCMCIA RS232 pod DOS-em. Rozwiązaniem okazało się użycie dedykowanego programu konfiguracyjnego IBM dostępnego na stronie wsparcia, który pozwala na wyłączenie IRDA i zmianę przypisania portów COM z poziomu Windows 98. Po zastosowaniu tej metody IRDA została wyłączona, a port COM2 przesunięty na COM1 (adres 03F8, IRQ4), co umożliwiło poprawne działanie karty RS232 pod DOS-em. Wspomniano także o możliwości znalezienia podobnych narzędzi konfiguracyjnych dla innych modeli ThinkPad, np. TP600. Autor poszukiwał również sposobu na szybkie uruchamianie DOS-a bez konieczności startu z Windows lub dyskietki, wspominając o pliku tekstowym do wyboru systemu podczas bootowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA