Znalazłem do konfiguracji PS2. Modem i Irde ożna w pełni konfigurować ale do portu szeregowego jest tylko opcja włącz i wyłącz. IR jest widoczny w msd.exe ale ani modem ani port szegegowy nie. Czy ktoś wie czy można skonfigurować port szeregowy? tzn. przydzielić mu przerwanie adres?
Pamiętam z czasów gdy pracowałem na podobnym laptopie że przestawiając w Windowsie porty (pod win98) przestawiało się również dla Dosa. Pakiet do którego podałem link zawiera również ThinkPad Utility for DOS.
ThinkPad Utility for DOS to właśnie plik ps2 i jego komendy... Ogarnąłem już wszystkie komendy i zastanawia mnie dlaczego jak wezmę liste opcji dla modemu i irdy jest pełna konfiguracja portu a dla portu szeregowego jest tylko możliwość włączenia i wyłączenia ?
✨ W dyskusji poruszono problem wyłączenia portu COM i modemu w laptopie IBM ThinkPad 600E. W BIOSie brak jest opcji dezaktywacji portów szeregowych i modemu. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie narzędzia ThinkPad Configuration Utility, dostępnego na stronie IBM, które pozwala na konfigurację portów pod systemem Windows oraz zawiera wersję dla DOS-a (ThinkPad Utility for DOS). Jednakże pełna konfiguracja portu szeregowego jest ograniczona – dostępna jest jedynie opcja włącz/wyłącz, bez możliwości przypisania przerwań czy adresów portów. Modem i IrDA można konfigurować bardziej szczegółowo. Komenda odpowiedzialna za port COM w narzędziu DOS to "SERA". Metoda prób i błędów potwierdziła, że port COM można wyłączyć, ale jego zaawansowana konfiguracja jest ograniczona w porównaniu do modemu i IrDA. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.