logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 świetlówki 18W do akwarium? Schemat nie działa poprawnie

prezes_19 03 Lut 2007 20:18 5611 8
REKLAMA
  • #1 3524356
    prezes_19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam,
    pomóżcie bo już nie wiem co zrobić,
    chcę zrobić sobie obudowe do akwarium i chce mieć 2 świetlówki 18 W
    wszystko podłączam według poniżeszego schematu
    Jak podłączyć 2 świetlówki 18W do akwarium? Schemat nie działa poprawniestatecznik nowy, startery też, świetlówki także,
    i teraz problem jak to podłącze według tego schematu to zapalają sie oba startery a świetlówki sie nie oświecają ,dlaczego ??? i co trzeba zrobić ???
    jak podłącze tylko 1 świetlówke to działa prawidłowo, posrawdzałem świetlówki startery i wszystko działa co robie nie tam, pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 3524409
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    wymień startery na S-2 o paramatrach 4-22 w i bedzie ok.
  • #3 3525912
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    :arrow: shulz to i tak nic nie da.
    Zauważ że kolega podłączył szeregowo dwie świetlówki i jeden dławik.
    Startery sie zapalają( to dobrze) przerywają obwód prądu, dławik wytwarza duże napięcie zdolne zapalić 1 świetlówkę - a ty masz wpięte dwie w szereg. Te duże napięcie wytworzone przez dławik jest za małe by zapalić 2 świetlówki.
    Musisz mieć dwa dławiki i podłączyć tak jak na schemacie tu :
    http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article_id=2 (ostatni schemat)
  • REKLAMA
  • #4 3525951
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Schemat jest poprawny i nie trzeba dwóch dławików , w układzie szeregowym startery muszą być na połowę napiecia sieci czyli 110-120V.
    Pozdr
  • #5 3526474
    shulc
    Poziom 22  
    Cytat:
    Musisz mieć dwa dławiki i podłączyć tak jak na schemacie tu :

W układzie szeregowym można łączyć świetlówki 18W, 15W, 13W, 9W, 8W, 6W, 4W, tylko że startery muszą być do pracy szeregowej z opisem 4-22W.
  • REKLAMA
  • #6 3526479
    prezes_19
    Poziom 11  
    witam ponownie, czyli co mam zrobić włożyć startery na mniejsze napięcie, da się takie w sklepie kupić ktos sie orientuje,
    i jeszcze jedno to czemu jak masz kupiona listwe w sklepie 2X18W wkładam byle jaki starter i sie obydwie zapalają :/ a u mnie nie :/ pozdro
  • REKLAMA
  • #7 3526583
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Zrób tak jak doradzają koledzy wyżej - w tym układzie tak musi być.Trudno powiedzieć jaki układ wykorzystany jest w świetlówkach sklepowych.Ty też możesz wykorzystać układ złożony z dwóch niezależnych dławików lub jednego podwójnego ,ale to są dodatkowe koszty nieporównywalne z zakupem dwóch starterów 4...22 W.Pozdrawiam
  • #8 3526584
    shulc
    Poziom 22  
    Takie startery są w sklepach PHILIPS S-2, OSRAM ST-151
    Cytat:
    czemu jak masz kupiona listwe w sklepie 2X18W wkładam byle jaki starter i sie obydwie zapalają :/ a u mnie nie :/ pozdrawiam

Jeśli jest układ 2 dławik-1 świetlówka taki schemat przedstawił kolega
    warbipower, możesz zastosować startery PHILIPS S-2, S-10, OSRAM ST-151, ST -111 i będzie ok. Pamiętaj tylko że S-2 i ST-151 są do mocy max. 22W.
    pozdrawiam
  • #9 3526721
    prezes_19
    Poziom 11  
    oki, dzięki za pomoc :D
    już działa trzeba było startery wymienić na S2 :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył podłączenia dwóch świetlówek 18W do akwarium według schematu z jednym dławikiem i dwoma starterami, gdzie świetlówki nie zapalały się prawidłowo mimo zapalania się starterów. Przyczyną jest fakt, że w układzie szeregowym z jednym dławikiem napięcie zapłonowe jest niewystarczające do zapalenia dwóch świetlówek połączonych szeregowo. Rozwiązaniem jest zastosowanie starterów przeznaczonych do pracy szeregowej o parametrach 4-22W (np. PHILIPS S-2, OSRAM ST-151) lub zastosowanie dwóch dławików (lub dławika podwójnego) – jednak ta druga opcja jest droższa. Startery muszą być dobrane tak, aby pracowały na połowę napięcia sieci (około 110-120V). Po wymianie starterów na odpowiednie modele problem został rozwiązany i obie świetlówki zapaliły się prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA