logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jestem w Niemczech i chciałabym odbierać pl.telewizję...

johana75 03 Lut 2007 22:52 29344 17
REKLAMA
  • #1 3525083
    johana75
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Jestem tu nowa i zielona.Aktualnie jestem w Niemczech i chciałabym odbierać pl.telewizję np.Polonie.Mógłby mnie ktoś oświecić i odp.na moje pytania:
    - czy mając analogową satelitkę można jeszcze odbierać Polonie?
    i co trzeba zrobić?
    ostatnio miałam jeszcze telewizje Biznes ale też mi zniknęła,dodam że mam ustawiona na Hotbird 13.0 E
    W tej chwili mam pare niemieckich programów ale zależy mi też na pl.
    Jakie jeszcze progr.Pl. mogę odbierać.
    Proszę niech mi ktoś poradzi :D
    mój skype johanaj75
  • REKLAMA
  • #3 3526099
    johana75
    Poziom 12  
    Na Tvn mam 20% może muszę nastawić antene???
    Dodam że mam kilka programów;
    -VOX ,ZDF , DAS VIRTE , EDUSAT ,DAS ERSTE, RTL 2 ,DV-TV ,ARTE,
    TERA NOWA, BLOOMBERG, więc nie wiem co mam robić.Pomóż mi proszę!!!!!Z góry dziękuje:D
  • #4 3526192
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Przecież podane zostało, co masz zrobić- założyć tuner cyfrowy, może być najtańszy i najprostszy :) A wcześniej, korzystając ze starego tunera, poprawić położenie czaszy...
  • REKLAMA
  • #5 3526615
    finos
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Przy czym panowie nalezy poinformowac panią że w skład programów bezpłatnych na cyfrówce nie wchodzi TVN.
  • #6 3526868
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    zgadza się, to widać pod linkiem zamieszczonym przez =>pajo21
    tylko przy TVN nie ma dopisku DVB - czyli brak przekazu cyfrowego, niekodowanego.
    może dlatego warto połączyć dwa tunery- analogowy i cyfrowy przelotką.
  • REKLAMA
  • #7 3527595
    johana75
    Poziom 12  
    Dzięki "finos" że mnie bronisz no bo skąd ja biedna myszka i do tego zielona mam wiedzieć co to jest DVB przecież mówiłam że nie kapuje.Jeśli jesteś taki miły to napisz mi czy mam pokręcić czaszą żeby złapać TVN i czy mi tamte programy nie znikną?Czy może mam coś przestawić tylko w tunerze? Z góry wielkie dzięki:D
  • #8 3527954
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Antene masz ustawioną na astre(jeżeli masz tyle programów).Jak chcesz na analogu odbierać TVN to musisz przestawić antene na HOTBIRDA.
    Oczywiście wtedy stracisz wszystkie kanały które odbierasz z astry.
  • REKLAMA
  • #9 3528320
    finos
    Poziom 14  
    Tak jak napisał kolego żeby miec TVN musisz przestawic anetne. Przyczym bedziesz miała tylko 3 kanały: TVN, Dune i TV5
  • #10 3529172
    johana75
    Poziom 12  
    Ja mam ustawioną antenę na Hotbird!!!!Przecież pisałam.To co mam zrobić żeby mieć ten Tvn?Pokręć czaszą?Stracę te niemieckie programy?
    Proszę napiszcie mi co mam tutaj powpisywać ,dla Tvn,ja naprawdę jestem zielona.Jeden czlowiek nie może znać się na wszystkim,hi hi hi.
    A więc:
    FREQ
    SYMBOLR.
    LBN
    LBN POL.
    DIP MODE( manual,auto)
    DIP downloaden.
    Będę wdzięczna jak macie jeszcze cierpliwość.
  • Pomocny post
    #11 3529386
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Witam
    Podaj model tego Twojego tunera bo już jest mętlik.
    Piszesz, że masz analogowy tuner a odbierasz Edusat - to sprzeczność.
    Na sprzęcie analogowym i antenie ustawionej na Hotbirda uzyskasz tylko 4 (cztery) programy w tym tylko jeden po polsku - właśnie TVN.
    Na analogu i antenie na Astrę kanałów będzie więcej , lecz żadnego po polsku.
    Na sprzęcie cyfrowym i antenie na Hotbirda uzyskasz wiele polskich kanałów - patrz zamieszczony powyżej link(zawarte tam sa kanały polskojęzyczne znajdujące się na wszystkich satelitach, skoncentruj się na tych z Hotbirda) - lecz nie uzyskasz kanału TVN.
  • #12 3529387
    finos
    Poziom 14  
    Jesli chodzi o TVN na analogówce
    FREQ - 11.503 Pionowo (V) ewentulanie 11.500
    SYMBOLR. - podejrzewam ze chodzi o nazwe (TVN) sma ja wpisujesz
    LBN - zalezy jak w które gniazdo z tyłu dekodera masz wkręcony przewód (pewnie A)
    LBN POL. - nie wiem ??
    DIP MODE - spróbuj Auto
    fonia: 6,60; 7,02 i 7,20 MHz
    Pokręc czaszą tak by był TVN. Oprócz niego bedziesz miała jeszcze tylko obcojęzyczną Diune i TV5. Jak chcesz miec jeszcze te niemieckie to zostaje ci zakup zeza( 2 konwentery - takie cos na końcu anteny) albo obrotnicy. Acha talerz antent można tez ustawiać tez w pionie. I jak coś to pisz, kiedyś zawsze odpowiemy.
  • #13 3530531
    johana75
    Poziom 12  
    Tuner:
    -z przodu jest napisane: Tevion DiSEqC 1,2 DVB S Satelite
    -z tyłu Tevion DFA 2005 , EAN-CODE 23142022 , IX/05/2005
    ten zestaw był kupiony nowy w zeszłym roku i tam nie pisało że to jest cyfrówka.Tak jak pisałam mam ustawioną na Hotbird i mam te wszystkie programy,to właśnie dzisiaj sprawdzałam bo jak przestawiłam na astre to nie było wogóle sygnału.
    Więc jeśli wy nie wiecie to ja już tym bardziej!!!
    Wpisałam te wszystkie dane dla TVN i chociaż było 45% to mi go nie poszukało.Spróbuje jeszcze pokręcić póżniej.
    Dzięki że odpisujecie.
  • #14 3530552
    finos
    Poziom 14  
    No to nas troche wprowadiłaś w bład. Ten dekoder to cyfrówka. Wiec nie masz szans na TVN, chyba ze kupisz jakis płatny pakiet.
  • Pomocny post
    #15 3530602
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Witam
    wszystko jasne - na tym sprzęcie nie ma szans na TVN.
    Pozostaje Ci zakup w Polsce platformy cyfrowej(CYFRA, POLSAT , N) ewentualnie zakup tunera analogowego (na nim uzyskasz tylko TVN).
  • #16 3531392
    johana75
    Poziom 12  
    A co w takim razie z Polonią muszę przestawić na Astrę?
  • #17 3531499
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    johana75 napisał:
    A co w takim razie z Polonią muszę przestawić na Astrę?

TV Polonia jest dostępna na Hotbirdzie.
    Zapoznaj się proszę dokładnie z listą polskich kanałów podaną w linku u góry.
    Niektóre kanały dostępne są na kilku satelitach.
  • #18 3531622
    johana75
    Poziom 12  
    Już mam wszystko ,ale jestem szczęśliwa!!!!
    Bardzo mi pomogliście wszyscy!!!!
    Dziękuje baaaaardzo!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka przebywająca w Niemczech chce odbierać polskie kanały satelitarne, w szczególności TV Polonia i TVN, korzystając z anteny ustawionej na satelitę Hotbird 13°E. W dyskusji wyjaśniono, że analogowy odbiór polskich kanałów jest ograniczony – na tunerze analogowym z anteną na Hotbird można odbierać jedynie kilka kanałów, w tym TVN, Diune i TV5, ale nie TV Polonia. Aby odbierać więcej polskich programów, w tym Polonię, konieczne jest użycie tunera cyfrowego DVB-S. Tuner analogowy nie obsługuje cyfrowych kanałów, a obecny sprzęt użytkowniczki (Tevion DiSEqC 1.2 DVB-S DFA 2005) jest tunerem cyfrowym, co wyklucza odbiór TVN na analogowym sygnale. Ustawienie anteny na Hotbird jest poprawne dla odbioru Polonii i innych polskich kanałów cyfrowych. Odbiór TVN wymaga anteny ustawionej na Hotbird i tunera analogowego, ale wtedy traci się niemieckie kanały z Astry. Możliwe jest zastosowanie dwóch konwerterów (zeza) lub obrotnicy antenowej, aby odbierać kanały z różnych satelitów. Lista polskich kanałów dostępnych na Hotbirdzie i innych satelitach jest dostępna na stronie lyngsat.com. Podsumowując, aby odbierać polskie kanały cyfrowe, w tym Polonię, należy używać tunera DVB-S z anteną na Hotbird, natomiast TVN analogowo można odbierać tylko na tunerze analogowym i antenie ustawionej na Hotbird, ale kosztem utraty innych programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA