logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Matrix832. Proszę o opinie na temat zestawu.

jejacki2_3 04 Lut 2007 16:03 1875 10
  • #1 3527521
    jejacki2_3
    Poziom 11  
    Prosze jeszcze o opinię do zestawu, który mi zaproponowano do zainstalowania w domu, a mianowicie: centrala Matrix 832, klawiatura tekstowa i ikonowa, czujniki Next Pir (8szt.) i Next Duo (3szt.) + kontaktrony (2szt.) i ewentualne czujniki zewnętrzne (vx40) oraz radiolinia napadowa z pilotami. W domu mam do ochrony 9 pomieszczeń, w tym wejście i garaż, które chciałbym chronić ze zwłoką (lub wyłączać pilotem). Planuje dwie strefy (dół i góra domu) a może nawet trzecią - na garaż i w przyszłości zewnętrzną koło domu.
  • #2 3528237
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

Założyłem kilkadziesiąt systemów w tej dokłanie konfiguracji. Jeżeli chodzi o centrali potrafią dziać sie z nimi różne rzeczy mianowicie: urzytkownik wpisuje prawidłowy kod,a centralka go nie przyjmuje po zrobieniu skanu jest ok. Po dłuższym zaniku napięcia centralka pracuje na akumulatorach ale gdzy napięcie spadnie poniżej 12V "kręci" tak jak po uruchomieniu nawet gdy wróci napięcie potrzebne jest zgaszenie i ponowne uruchomienie. Ok 1 na 10 jest odrazu uszkodzona. Jeżeli chodzi o czujniki Next Pir czasami zdarzają się samozałączenia bez powodu wtedy ratuje tylko wymina na nową. Next Duo w miare, ale przekaźnik trzyma czasami nawet kilkanaście sekund po naruszeniu. VX-40 polecam, ale gdy mnie ma krzaków. Kolego system alarmowy jest przeważnie na kilkanaście lat ja preferuję satela centrala bardziej stabilna a co jest ważne po latach możliwość wgrania nowego softu. Parę setek więcej, ale spokój.

Pozdrawiam
  • #3 3528335
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadzam się z przedmówcą. Ja założyłem tylko kilka tych central i mam mieszane uczucia co do tej firmy. A klawiatura ikonowa to juz totalna pomyłka.
    Lepiej zrób system na satelu, dsc, rokonecie (ale tylko 296 lub prosys).
    Naprawdę matrixa nie polecam.
  • #4 3528361
    jejacki2_3
    Poziom 11  
    dzięki za cenne uwagi. W zamian jaki zestaw proponujesz i z jakim wzrostem kosztów nalezy sie liczyć.
    pozdrawiam
  • #5 3528382
    p.marcin
    Poziom 17  
    Intera32 i moduł rozszerzenia. VX ok. Pir - Encory. Dual - SRDT15. Sprawdź ceny w necie.
  • #6 3528611
    jejacki2_3
    Poziom 11  
    jeszcze jedno pytanie laika...centrala satela intel32 czy dsc5020? jaka jest Twoja opinia?
  • Pomocny post
    #7 3528683
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ja wolę integre więcej możliwości (ustawienia wejść, wyjść liczba stref i zdarzeń), łatwiejsza obsługa.
  • #8 3528804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3529647
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    I bardziej przyjazna dla użytkownika :)
  • #10 3529649
    jejacki2_3
    Poziom 11  
    czy centrala satel integra32 może współpracować z radiolinią antynapadową. Chodzi mi mozliwość dezaktywacji czujnika w garażu z pilota.
  • #11 3529990
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pewnie że tak, za pomocą radilolini można zrobic np:
    - rozbrajanie danej strefy do której należy czujka,
    - podłączając przekaźnik radilolini do styków czujki (w przypadku 2eol, eol) lub bezpośrednio pod płytę linii alarmowej, i w takim przypadku w momencie przyciśnięcia przycisku na pilocie blokuje się czujkę.
    - przydzielić dłuższy czas na rozbrojenie

Można jeszcze zastosować inne rozwiązania. Wszystko zależy od pomysłowości instaatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat zestawu alarmowego z centralą Matrix 832, klawiaturą tekstową i ikonową, czujnikami Next PIR (8 szt.), Next Duo (3 szt.), kontaktronami (2 szt.) oraz czujnikami zewnętrznymi VX-40 i radiolinią napadową z pilotami. Użytkownicy wskazują na problemy z centralą Matrix 832, takie jak błędne odrzucanie prawidłowych kodów, niestabilna praca po zaniku napięcia oraz częste uszkodzenia fabryczne. Czujniki Next PIR mogą powodować fałszywe alarmy, a Next Duo mają opóźnienia w wyłączaniu przekaźnika. VX-40 jest polecany do zastosowań zewnętrznych, ale tylko przy braku przeszkód terenowych. Zalecane są bardziej stabilne i nowocześniejsze centrale, takie jak Satel Integra 32, która oferuje większe możliwości konfiguracyjne, łatwiejszą obsługę, więcej stref i zdarzeń oraz możliwość aktualizacji oprogramowania. Alternatywnie wymieniane są systemy DSC (np. DSC 5020) oraz Rokonet (296 lub Prosys). Radiolinia antynapadowa może współpracować z centralą Satel Integra 32, umożliwiając dezaktywację czujek w wybranych strefach (np. garażu) pilotem, poprzez podłączenie przekaźnika radiolinii do styków czujek lub płyty linii alarmowej, co pozwala na blokowanie czujek i ustawianie zwłoki czasowej rozbrojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA