logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co wybrac? CENTRALA MATRIX 832 kontra Centrala ProSys 116

jewrioszka 06 Mar 2007 19:28 9620 7
  • #1 3650528
    jewrioszka
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam

Jestem tu nowy, przeszukałem forum ale nie znalazłem opinii na temat tych central.
    Przygotowuje się do podpisania umowy z agencja ochrony i mam 2 oferty.
    jedna z nich to centrala

MATRIX 832 firmy Pyronix
    czujki ruchu NEXT PIR
    http://trebor.com.pl/matrix832.htm

Lub

Centrala ProSys 116 chyba firmy Rokonet
    czujki ruchu Zodiac PRO

http://www.rokonet.pl/alarmy/centralezestaw.php

Chciałbym poznać opinie specjalistów użytkowników na temat ich awaryjności, wzbudzania fałszywych alarmów itp.

[/b]
  • #2 3650966
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Jeżeli się upierasz przy zestawach to rokonet z nim nie ma problemów poznałem matrixa z każdej możliwej strony i odradzam tylko czujki zodiak to dla mnie zagadka jedni mówią że są ok a inni że do bani ja polecam EC301 firmy DSC
  • #3 3651046
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

Zakładam jedną i drugą centralę. Polecam ProSys centrala, która jest praktycznie bezawaryjna, wiele możliwości konfiguracji bez porównania do matrixa, niestety niesie to za sobą większą cenę. Te czujniki (zodiac Pro)zakładałem 2 lata temu, kiedyś nie było z nimi problemu.

Pozdrawiam
  • #4 3651061
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Zodiac PRO to dobra czujka. Centrale rokoneta też są niczego sobie.
  • #5 3651652
    jewrioszka
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzięki za tak szybką odpowiedź

Qrcze, a juz byliśmy zdecydowani na Matrixa, tak dużo o nim napisali :|. Ale widze że wszyscy mi odradzają. Czy to ze względu na powodowanie fałszywych alarmów, czy tak naprawdę ma mniejsze możliwości rozbudowy?
    Chcielibyśmy móc np wyłączyć czujki ruchu w jednym lub kilku pomieszczeniach ( będzie tam zwierzak) i załączyć tak alarm tylko na oknach.
    Czy one to umożliwiają? Powiadomienie SMS itp.? Alarm w przypadku pożaru? I czy można do nich załączyć czujki gazu?

Cytat:
    Te czujniki zakładałem 2 lata temu, kiedyś nie było z nimi problemu.

Które czujki?
  • #6 3652576
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Można podpiąć co się żywnie podoba czujki gazu ,pożaru,temperatury a nawet specjalny sygnalizator dla teściowej tylko matrix jak sama nazwa wskazuje to nie do końca udany wyrób zawiesza się blokuje odrzuca kody mogę tak wymieniać i wymieniać popros o ofertę na DSC lub satelu przynajmniej będziesz miał spokój to jest sprzęt sprawdzony bez awaryjny to tak jakbyś porównał malucha do mercedesa
  • #7 3672732
    Wojtek_68
    Poziom 2  
    Nigdy nie spotkałem się z tym by centrala firmy Pyronix np. Matrix 816 się zawieszał,a kilka naście takowych pozakładałem .Fakt jest jednak taki ze to nie to samo co centrale firmy PARADOX ! Pozdrawiam
  • #8 3689830
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    nie można porównywać Matrixa do Rokoneta
    Rkokonet to klasa sama dla siebie
    tylko jeszcze Satel mu dorównuje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między centralami alarmowymi MATRIX 832 firmy Pyronix a ProSys 116 firmy Rokonet oraz ich kompatybilnych czujek ruchu NEXT PIR i Zodiac PRO. Użytkownicy wskazują, że centrala ProSys 116 jest praktycznie bezawaryjna, oferuje szerokie możliwości konfiguracji, w tym wyłączanie czujek ruchu w wybranych pomieszczeniach (np. ze względu na zwierzęta), powiadomienia SMS oraz obsługę czujek gazu i pożarowych. Czujki Zodiac PRO oceniane są pozytywnie, choć opinie o nich bywają mieszane. Centrala MATRIX 832 jest krytykowana za awaryjność, zawieszanie się i problemy z kodami, co może skutkować fałszywymi alarmami. Zalecane są alternatywy takie jak centrale DSC lub Satel, które są uznawane za bardziej niezawodne i zaawansowane technologicznie. MATRIX 832 jest porównywany do mniej zaawansowanego sprzętu, natomiast ProSys i Satel są postrzegane jako rozwiązania klasy wyższej. Wskazano również, że Pyronix nie jest tak niezawodny jak Paradox, a Rokonet i Satel to marki o ugruntowanej pozycji na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA