logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Tonsil brzmi lepiej niż azjatyckie głośniki w domowych kolumnach?

Jarek Skowronski 14 Wrz 2003 16:21 2859 10
REKLAMA
  • #1 326466
    Jarek Skowronski
    Poziom 12  
    Witam wszystkich. Miałem okazję przeczytać wszystkie posty w ubiegłorocznym temacie o Tonsilu. Sam byłem inicjatorem podobnego tematu na innym forum. Jestem wnerwiony, że tak wspaniała POLSKA firma produkująca coś nieporuwnywalnego, odchodzi... Jestem wiernym fanem Tonsila od urodzenia. W moim domu stały 20- watowe kolumny tejże marki (!) usypiały mnie do snu. W rodzinie mówią że mam zajoba na punkcie Tonsila, hmmm, poniekąd możnaby tak sądzić: Mam 7 par samych tylko Tonsili: Wspomniane wcześniej ZG (numeru nie mogę odczytać, może ktoś zna) x4, Większe ZG 115 x2, Altusy 110x2, Altony 70 x4, Fenixy x2, Większość z nich (oprócz Fenixów (2003) i Altusów (1998) ma ponad 10 lat a najstarsze ZG 115 Aż 21! Powiedzcie mi jak to jest: Do byle jakiej skrzynki na jabłka wprawisz Tonsila, powiedzmy jakiegoś tam 10-letniego GDN-a lub GDS-a i Ta skrzynka zagra, a wprawisz jakiś shit made in asia i ni cholery. Coś w tym musi być :roll: Który głośnik wysokotonowy, będzie rozkręcany tak jak GDW, gdzie znajdziecie kopułki pszyklejone do kosza za pomocą odciętej zębami taśmy klejącej ... - Miłe... Co za łoś siedział na fotelu i wylał na Tonsila gnojówkę, czy kiedykolwiek zobaczymy jeszcze na głośniku made in poland? Dla mnie upadłość Fonici, Diory nie była zrozumiałą, nie mogłem pojąć, czym sprzęt produkowany przez nas był gorszy- że miał parę kolorowych, migających diodek mniej, że ma takie, fajne wyświetlacze, że takie bajerki? Co wy o tym myślicie?
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Wszystko jest tak dobre, jak dobry jest tego najsłabszy punkt.
  • REKLAMA
  • #2 326518
    TomaszWalczak
    Poziom 12  
    Powiem tyle, że Tonsil jest jedynym wyjściem dla ludzi bez wielkiej gotówki a chcących zbudować sobie ładnie grający zestaw. Własnie zakupiłem 2xGDN 20/80/2 i 2xGDWK 10/80T i jestem z nich zadowolony a dałem za nie nie tak dużo kasy. Przecież nie zrobie ukłonu w stronę Alpharda bo bym musiał wcześniej oszaleć ;) (pomijając kilka dobrych przetworników). Jedyne wyjście to zbierać na nieco droższe Vify.
  • #3 326534
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    dla mnie tez nie ma firmy nad tonsila. powiem ci jedno mialem kiedys glosniki tej samej mocy sony i tonsil. dalem na nich za duza moc. Tonsil sie przegrzal ale później pez problemu mi graly natomiast sony juz nie chcialy bo sie popalily.
    pozatym tonsil produkowal takie ze mozna bylo je rozkreciec i wymienic mebrane. A wysokotonowe to sam sobie nawijałem jak mi sie zepsuły :)
  • REKLAMA
  • #4 327011
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Wiem że wsadzam kij w mrowisko ale panowie!!Tonsil w porządku firma znana i lubiana ale niestety stoi w miejscu.Nie produkują syfu ale do Hi-end im daleko!A do tego wszystkiego ceny wcale nie są niskie.Za około 500 zł za sztukę kupowałem nowe Yamahy z serii NS i montowałem je w knajpie.Grają bardzo ładnie.Podobną sytuację miałem z Tannoyem a to już chyba przyzwoita marka.Nikt nie zachwala badziewia made in Wyspy Owcze ale Tonsil przegrywa z firmami znanymi (na marginesie proszę sprawdzić ceny JBL z serii Control - chyba są porównywalne z naszą rodzimą produkcją).Ja sam wychowałem się na Tonsilu (pamiętam zachwyt nad GDS 30/30) i mam miłe wspomnienia z tamtego czasu ale to nie powód by twierdzić iż obecnie to super marka (na tej zasadzie wszyscy powinni jeździć Polonezami a tak nie jest.Dlaczego?Ratujmy FSO i kupujmy to co było produkowane lat temu 15.).Jest jeszcze jedna sprawa ,Tonsil to nie tylko głośniki to także mikrofony i słuchawki a tu już nikt mi nie powie że w tej materii firma ta coś znaczy.
  • REKLAMA
  • #5 327024
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Czemu się tak dzieje ?? Powiem jedno KORUPCJA . A po drugie nieudolność zarządu firmy no i oczywiście rządzących naszym wspaniałym krajem.
    Tonsil nie wytrzymał starcia z masowym zalewem gówna z tajwanu. To i tak cud ,ze tak długo utrzymuje się na rynku bo społeczeństwo w moich przynajmniej oczach jest coraz biedniejsze. Nikt teraz nie kupuje w normalnych sklepach tylko wali prosto do marketu po najtańszy badziew.

Tonsil też nie ma wyrobionej renomy wśród obecnego pokolenia. Starsi pamiętają i szanuję firmę ,głównie przez sentyment. Młodzi co się interesują również wiedzą w czym rzecz ale rzesze potencjalnych nabywców pewnie nie wiedzą ,że taka firma istnieje.
    Tonsil nie reklamuje się ,może nie ma na to pieniędzy. Wydaje mi się ,że zarząd firmy obudził się z ręką w nocniku (po 89). Pewnie minęło praę lat nim się zorientowali ,że tonsil nie jest jedynym dostawcą głośników i kolumn na kraj.
    Tonsil nie zamieszcza w ogóle reklam w gazetach. To bardzo duży błąd. Wystarczyłoby aby ich reklama miała swoje stałe miejsce w czasopiśmie i po paru testach/recenzjach ich produktów ludzie zaczeli by interesować się tą marką a reklama nie pozwoliłaby im zapomnieć. Tylko znając nasze realia pewnie by obsmarowani i zjechali kolumny tonsilowskie jak się tylko da a dwie strony dalej ten sam autor zachwycałby sie nad jakimś budzetowym badziewiem Eltaxa przenaczonym do marketu .

Na koniec wydaje mi się ,że normalne zestawy nagłaśniające powoli wracają do łask. Do tej pory 90% kupujących sprzęt audio kupowało jakąś badziewną wierzę. Za niektóre bardzo drogie można by kupić parę niezłych kolumn i przyzwoity wzmacniacz no ale plastikowy wytłok i 5 pseudo głośniczków robi wodę z mózgu przeciętnemu Kowalskiemu.
  • #6 327041
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    kilka dni temu w TVN 24 byl wywiad z prezesem tonsilu gdzie ten skromny moim zdaniem i walczacy o firme czlowiek tlumaczyl skad wziely sie klopoty tonsilu jedna z przyczyn byla chec zawojowania swiata przez poprzedni zarzad podkreslam swiata co juz na dzien dobry pachnialo fiaskiem ambicje byly wielkie wyszlo jak wyszlo brak reklamy wynika z braku srodkow co do jakosci wyrobow o gustach sie nie dyskutuje dziennikarz prowadzacy wywiad zasugerowal zasiegnal zdaje sie rady akustyka ze firma robi wielkie dudniace pudla po czesci to prawda prezes odpieral ataki odnosnie jakosci wyrobow powolywal sie nawet na firme jamo ale moje wrazenie jakie odnioslem po wywiadzie ze przynajmniej TEN prezes stara sie walczyc o firme i o to co polskie i tu cyt z wypowiedzi ze firma aspiruje do grona producentow z sredniej i wyzszej mozna oczywiscie dyskutowac ze technologia itd ale niech ktos wpompuje tyle kasy w tonsila co inne firmy na badania i rozwoj
    :arrow: Paweł.ko mikrofony zgoda sluchawki zgoda ale znajdz mi za 150 zl sluchawki klasySD 426 i o to idzie boj :wink:
  • REKLAMA
  • #7 327208
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Ronsil upadłz kilku powodów:
    1.) Dlaczego np: w polskich telewizorach nie było głośników tonsila. Miałem elemisa i były tam głośniki panasonica. Przecież polski wytwórca powinien wspierać innego polskiego wytwórce. To jest podcinanie gałęzi na, której się siedzi.
    2. ) Głównym udziałowcem jest pionnier, któremu wyraźnie nie zależy na dobrej kondycji tonsilu. Nawet śmiem twierdzicz, że chodzi o usuniecie konkurencji.
    3. ) Brak reklamy i marketingu.
    4. ) Chciałem kupić kolumny TLC clasic2 tonsilu. Niestety dział handlowy tej firmy nie wskazał mi możliwośći ich odsłuchu. W końcu kupiłem kanadyjskie kolumny, gdzie naprawdę potrafili zadbać o polskiego klienta.

Pozdrawiam.
  • #8 327337
    TomaszWalczak
    Poziom 12  
    Tonsil to ogniwo miedzy low-end'em (Alphard,888,Altronix,etc.) a wyższą średnią klasą reprezentowaną np. przez Vifę. I właśnie dlatego Tonsil powinien żyć a nie dlatego, że ma super jakości głośniki Hi-end. A w czym Pionner jest lepsrzy od Tonsila? przecież to średnia klasa przeważnie do samochodów. Tyle tylko, że ma kasę i reklamę.
  • #9 327917
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Poprzednie zarządy popełniły wiele błędów w zarządzaniu firmy. No niestety, jezeli ktos jest dyrektorem czy na podobnym stanowisku, to dobrze żeby był np. po studiach w takim kierunku (zarządznie, marketing). Faceci po zawodówkach o wykształceniu mechanka nie wiele tu pomogą.
    W prasie było mało reklam (reklamy były ale mało, m. in. w gazecie Muzyk), ceny wyrobów Tonsila były i są wysokie, dlatego Elemisowi opłacało się kupić głosnik Panasonica o wcale nie takich złych parametrach zamiast naszego polskiego. I nie widzę tu wytlumaczenia że Elemis powienien wspierać polskie firmy. Ta upadająca firma szukała tanich ofert i już.
    Nie prawdą jest że w ofercie Tonsila nie ma dobrych słuchawek i mikrofonów, SZCZEGÓLNIE MIKROFONÓW. Było juz kilka takich dyskusji, podaję linki, jest to dość ciekawa lektura:

http://www2.gazeta.pl/usenet/704534,27014.html?group=pl.rec.muzyka.bin&tid=52827

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=...me=Forum&file=viewtopic&topic=1090&forum=14&8

Małe info na temat MCU53:

http://proaudio.republika.pl/tonsilmco.htm

Osobiście miałem wrażenie, że Tonsil się podnosi z upadku. Wprowadzili kilka nowych wyrobów, które są dostępne w supermarketach, to w sumie dobrze. Mają podobno wprowadzić do produkcjii profesjonalne studyjne monitory odsłuchowe, naoczni świadkowie, a raczej słuchacze mówią, że będzie to dobry wyrób. Trzymam za nich kciuki.
    Jednak jest cos co mnie zmartwiło, W tym roku tonsil się podzielił na 2 spółki. Chciałem zakupić mikrofon MC-265, który w marcu kosztował 270zł, obecnie kosztuje 405zł, a to dlatego że podobno ceny, koszta itp., przeliczyli na EURO... cóż..
    No to tyle.
    www.tonsil-ue.pl
    www.tonsil.com.pl
  • #10 328087
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Ja w tej chwili zrobiłem sobie kolumienkę 500W z zastosowaniem głośników Tonsila. Czasem grają po imprezach no i są nie do zdarcia, a jeśli chodzi o jakość to też nie mam nic do zarzucenia. Zasilam to z własnoręcznie wykonanego wzmacniacza LC Audio.

Powiem tylko tyle:
    Tonsil to świetna Polska firma. Szkoda tylko, że tak kończy... :(
  • #11 328093
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    mysle ze temat sie wyczerpal zamykam go to jest juz trzecia zdaje sie dyskusja na temat tej firmy nie rozniaca sie od pozostalych jesli min kilka osob mysli inaczej prosze o pw i temat zostanie odblokowany

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przewagi brzmieniowej głośników polskiej firmy Tonsil nad azjatyckimi odpowiednikami w domowych kolumnach. Użytkownicy podkreślają wysoką jakość dźwięku, trwałość i możliwość serwisowania głośników Tonsil, zwłaszcza modeli niskotonowych i wysokotonowych, które dobrze sprawdzają się nawet w prostych obudowach. Wskazuje się na sentyment i lojalność wobec marki, ale także na problemy firmy, takie jak brak skutecznego marketingu, niewystarczające inwestycje w rozwój technologiczny, błędy zarządu oraz konkurencję ze strony tańszych, masowo produkowanych głośników azjatyckich. Dyskutanci zauważają, że Tonsil plasuje się w segmencie średniej klasy audio, oferując lepszą jakość niż niskobudżetowe marki (np. Alphard), ale nie dorównuje firmom hi-endowym. Wspomniane są także inne produkty Tonsila, takie jak mikrofony i słuchawki, które mają dobrą opinię. Problemy firmy wynikają również z braku wsparcia ze strony innych polskich producentów elektroniki oraz ograniczonej obecności reklamowej. Mimo to Tonsil pozostaje cenioną marką wśród entuzjastów audio, oferującą solidne i trwałe głośniki do zastosowań domowych i imprezowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA