ja jestem za muzykalnoscią GDS 16/15, i czymś niesamowitym w głośniku GDN 12-10 bodajże, niesamowite wrazenia (były w stosunkowo nieergonomicznych obudowach ) ja zrobiłem z tego TL... Po za tym coś jest oczywiscie w GDS 30/30. Żałuje, tez że poniszczyłem wszystkie telewizyjne szerokopasmowce eliptyczne 10x16 (poznikały).
Miałem tez wiedyś w ręku 15 Omowe gigantyczne głosniki GDN30/10 z 1966 roku + 4 GDS20..XX w jednej pace, przez sąsiada złożone wystawione w przyzakładowej kotłowni, dwie szafy głosnikowe... ze 200 litrów... Wpiąłem to do 10 Wat (z głośniczków komputerowych) myslałem, że rozwali pomieszczenie...
A z tym podobieństwem parametrów STX i Tonsil bymbył powściągliwy. Proponowałbym, zeby ktoś podał jakieś katalogi tonsila i zrobiłoby się ankiete. Albo wyszukujace w którym miejscu przestrzeni dźwiekowej tonsil jest najlepszy Basy, średnie, wysokie... ALbo wyłonić jakiś ulubiony głosnik z Tonsila z pośród jakiejś najpopularniejszej listy. Z tego co widać jesli chodzi o basy Tonsila GDN 20/80 16/30 30/80 20/60 + STX to moglo by wystąpić.
problem w tym, ze tonsil ma dużo znakomitych głosników, które są w Polsce nieznane, cała reszta jest wpakowywana do kolumn produkcyjnych, a głosniki nie do dostania.
Pomogłem? Kup mi kawę.