logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken A111MC TX805 - jak przywrócić dźwięk w telewizorze?

belliall 05 Lut 2007 12:35 1406 4
REKLAMA
  • #1 3530745
    belliall
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Tak jak w temacie. TV działa bez zarzutu ( no oprócz braku fonii :). Kanały stroi sam i to bardzo dobrze, problem w tym ze nie ma fonii. Pewnie trzeba będzie go przestroić lub wymienić parę rzeczy. Jeśli móglby mi ktoś wytłumaczyć co i jak zrobić aby była fonia. Zaznaczam ze nie jestem elektronikiem ale nie obca mi jest lutownica i jakieś pojęcie tam mam wiec myślę ze dam sobie rade.
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3530774
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • REKLAMA
  • #3 3530818
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Fonia równoległa - montujesz do górnej części głowicy. Nóżka głowicy nr 3 (IF) - do wejścia fonii. +12V - n. 2 głowicy - po ścieżce powinieneś znaleźć montowany pionowo rezystor, do którego można dolutować kabelek na +12 fonii (bez przechodzenia na spód płyty). W puszce w środkowej części płyty znajdziesz przy scalaku pomarańczowy filtr SFE5.5MHz (od strony głowicy). Do skrajnej nóżki (od spodu płyty) dajesz OUT fonii. Do przejść na dolną część płyty wykorzystaj otwory, np. przy wtyku (gnieździe). Mając otwartą obudowę TV uważaj - tylko gniazdko anteny ma izolację od sieci zasilającej.
  • REKLAMA
  • #4 4381046
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Mirek Z. napisał:
    W puszce w środkowej części płyty znajdziesz przy scalaku pomarańczowy filtr SFE5.5MHz (od strony głowicy). Do skrajnej nóżki (od spodu płyty) dajesz OUT fonii.

Nie ma tam takiego filtra, jest SF5316.
    Podpiąłem IN do OUT i do głowicy.
    Jest "polska fonia", ale dźwięk nie jest czysty, np. na TVP1 są leciutkie trzaski w tle, a na 3 kanałach TVP2 są róznej tonacji i głośności trzaski poważnie już słyszalne.

Co można na to poradzić?
  • #5 4381082
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Dziwne rzeczy piszesz. Podawałem sposób podłączenia płytki fonii RÓWNOLEGŁEJ. Filtr SFE5,5 jest oznaczony na płycie jako Q102 i połączony z n.48 układu IL01. Natomiast SF5316 (Q101) to filtr SAW. Jeśli montujesz RYMI, jak sądzę z opisu, to spróbuj połączone IN/OUT podłączyć właśnie do SAW n.1. Inny sposób jest podany na stronie producenta.
REKLAMA