logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio mierzyć CO2, wilgotność i temperaturę z użyciem Atmega8?

Pagodin 05 Lut 2007 13:20 3888 8
REKLAMA
  • #1 3530872
    Pagodin
    Poziom 10  
    Witam!

W jak najprostszy i w miarę tani sposób pomierzyc te trzy wielkości i podłączyć je do Atmegi8? Szczególnie chodzi o dwie pierwsze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3530992
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Czujniki CO2 kosztują koło 100zł, temperatury od 2 do 10zł a wilgotności od 10 do 100zł. Do tego dojdzie sporo elektroniki, więc tanio to nie wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #3 3531097
    Pagodin
    Poziom 10  
    Witam

A czy mógłbyś mi podać przykładowe bo do pomiaru CO2 znalazłem jedynie czujnik HS 135.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3535576
    Pagodin
    Poziom 10  
    Ogromne dzieki, pozdrawiam.
  • #6 3536524
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1057
    wszystko ladnie wyglada jednak do wilgotnosci/temperatury ja proponuje sht11 lub 17 interfejs podobny do I2C choc nie do konca. Jednak najwiekszy problem to czujniki do pomiaru CO2 aby dokonac w miare poprawnego pomiaru jest potrzebna kalibracja co nie jest takie proste z tymi czujnikami musisz miec dostep do wzorca poza tym w programie musisz miec mozliwosc kalibracji co jakis czas poniewaz te czujniki sie "rozjezdzaja"
  • #7 3543019
    Pagodin
    Poziom 10  
    Witam

Czyli trzeba linearyzowac charakterystyke? Miales juz do czynienia z takimi czujnikami? Jezeli tak to prosilbym o kontakt na pm.

Pozdrawiam
  • #8 3545189
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1057
    mam TGS4160 i nie jest to takie proste musisz miec bardzo stabilne zasilanie 5v sam LM7805 nie wystarczy . bylem kiedys w firmie http://www.patron.net.pl Postaraj sie z nimi skontaktowac oni to kiedys stosowali szef firmy jest dosc dostepny i mam nadzieje ze ci pomoze ja ten temat na chwile obecna odlozylem do "szuflady" choc nie wykluczone ze powroce
  • #9 6761788
    sadoxxl
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam podlacze sie do postu poszukuje taniego czujnika CO2 wiem ze HS-135 jest tani tyko w opisie ejst cos ze po dluzszej przerwie musi byc podlaczony przez 48h w moim urzadzeniu bedzie pracowal co 2-3 dni wie ktos jak to ejst z tym czyjnikiem??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego i prostego pomiaru stężenia CO2, wilgotności oraz temperatury z wykorzystaniem mikrokontrolera Atmega8. Czujniki CO2 są relatywnie drogie (około 100 zł) i wymagają kalibracji, co komplikuje ich zastosowanie. Przykładowym modelem czujnika CO2 jest HS-135, jednak wymaga on długiego czasu rozgrzewania (do 48 godzin) i pracy ciągłej, co może być problematyczne przy urządzeniach pracujących okresowo. Do pomiaru wilgotności i temperatury rekomendowane są czujniki cyfrowe, np. SHT11 lub SHT17, które komunikują się za pomocą interfejsu podobnego do I2C. Czujniki CO2, takie jak TGS4160, wymagają stabilnego zasilania (nie wystarczy standardowy LM7805) oraz odpowiedniej kalibracji i linearyzacji charakterystyki pomiarowej. Wskazano również na konieczność dostępu do wzorca kalibracyjnego oraz możliwość kalibracji w oprogramowaniu. Podano linki do ofert czujników temperatury, wilgotności i CO2 dostępnych w sklepie Maritex oraz sugestię kontaktu z firmą Patron, która ma doświadczenie w stosowaniu czujników CO2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA