logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Czujnik ciepla i swiatła" na AVR - poczatkujacy.

Black007_pl 28 Mar 2006 12:14 3448 9
REKLAMA
  • #1 2466605
    Black007_pl
    Poziom 11  
    Witam.
    Jest to chyba drugi mój post na tym forum.
    Jestem początkujący w mikroinformatyce, mimo, że mam za sobą jeden semestr tego przedmiotu na politechnice, to i tak mam dwie lewe ręcę do tego, niestety. Podjąłem się projektu na zaliczenie, który to projekt ma spełniać takie założenia:

Ma to być "pudełeczko" na baterie, stojące sobie na półce i wyświetlające temperaturę, oraz natężenie światła w miejscu, gdzie stoi - natchnieniem był dla mnie budzik mojej dziewczyny z wbudowanym weń termometrem. Urządzenie takie uważam, że przydałoby mi się, gdyż pracuję w domu, oraz interesuję się także psychiatrią i ergonomią to wiem, że warunki takie, jak odpowiednia temperatura, oraz natężenie światła są dość ważne dla wydajności człowieka. - tyle jeśli chodzi o wprowadzenie, co to ma być i czemu to robię.

Chciałbym prosić kogoś bardziej doświadczonego, żeby pomógł mi to zaprojektować, powiedział jakie części kupić itd. Bo nigdy w zyciu nie trzymalem w rece lutownicy.

Nie chodzi mi o to, żebo ktoś za mnie to zrobił, chcę się tego nauczyć jednak na mojej uczelni (nie oczerniając nikogo) nie mogę liczyć na pomoc ze strony prowadzących.

Mam program Eagle z CadSoftu, w którym chcialbym to projektowac. Chyba, ze ktos zna lepszy. Jesli ktos ma czas i ochote, to z przyjemnoscia sie od niego troche naucze, moze jesli tylko ktoś pomoze mi na poczatku, to potem będę w tym śmigał.... mam taką nadzieję.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2470563
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    Jedno z możliwych podejść do pomiaru temperatury, to kupić za około 10zł miernik cyfrowy, i do niego podłączyć
    taki układ, który daje napięcie odpowiadające temperaturze (LM35 - w stopniach C, LM335 - w stopniach K).
    Zrobienie układu wyświetlania napięcia z części kosztuje więcej od takiego miernika, i wymaga sporo roboty...

Co do pomiaru światła - w miarę liniową zależność prądu od światła można uzyskać z fotodiody, czy to wystarczy?
  • REKLAMA
  • #3 2470682
    Black007_pl
    Poziom 11  
    Witam.
    Jeśli uważasz, że ktoś zielony całkiem - jak ja - sobie z czymś takim poradzi, to myśle, że mogłoby być.
    Kolega, który bardziej w tym siedzi radził mi spróbować kupić "pastylki" (??), które podłączasz do AVR i one od razu wyrzucają temperaturę w stopniach C, ale czy to się do tego nadaje?

Po za tym jaki proc do tego podłączyć? No wiadomo, ze po co mi ATMega128, jeśli nie będę potrzebował np. tylu portów, czy coś... - przynajmniej tak nam mówił prowadzący. :)

Co do wyświetlania, to nie wiem, czy użyć wyświetlaczy 8-segmentowych, czy jakies LCD ? - to jest w sumie wyświetalnie stopni Celsjusza/Farenheita (np. po naciśnięciu guzika mogłoby się to zmieniać F- > C i C -> F) i poniżej jakichś jednostek w których dałoby się mierzyć natężenie światła...

Spróbuje dzisiaj pobawić sie tym Eaglem, coś zaprojektować, może jak tylko załapię jakoś, to potem pójdzie z górki, tylko że nie umiem sam załapać tego początku..
    To jak nauka jazdy na rowerze, jak nauczę się utrzymywać równowagę, to wtedy już pojadę dalej.

Serdeczne dzięki za odpowiedź.
  • #4 2473020
    aristot
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No cóż jeżeli jestes tak poczatkujacy to możesz napotkać pewne problemy. Ale w sumie problemy sa po to by je rozwiązywać. Jeśli chodzi o procesor to rzeczywiście nie potzrebujesz do tego nic specjalnego wystarczył by jakis TINY ale ja polecam ATMEGA8 relatywnie najtańsza i ma zapas pamięci. Co do pastylek to nie bawiłem się żadną do pomiaru natężenia oświetlenia ani temperatury. Przypuszczam że komunikują się z procesorem za pomocą magistrali I2C albo one wire. Tak czy siak zastosowanie takich kości rzeczywiście ułatwiło by wiele tylko trzeba by poczytac datasheety. Można jednak spróbować tradycyjnie czyli fotodioda i termistor. ATMEGA ma wbudowany przetwornik A/C więc na upartego można połączyć termistor szeregowo z rezystorem i mamy prymitywny dzielnik napiecia. Wejście analogowe włączamy pomiedzy te dwa elementy i mierzymy napięcie które zależy od temperatury. Prymitywne ale działa (sprawdzałem). Wymaga jednak skalowania i jest niedokładne.
    Co do wyswietlacza to polecam jednak LCD. Sterowanie to 6 lini, protokól bardzo prosty. Jeśli będziesz chciał zrobić na LEDach (np. cztery pozycje)to potrzebujesz 8 lini na cyfre plus cztery linie przełączajace między pozycjami. Czyli 12 lini plus zabawa z licznikami do odmierzania czasu
    (osobiscie nie polecam)
  • #5 2473195
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Chcesz zastosować jakiś mikrokontroler? Ja tego jeszcze nie próbowałem...
    Jeśli tak, to dobrze byłoby wybrać taki, który ma ADC, najlepiej więcej niż jedno.
    Można do ADC podłączyć któryś z tych LM (35 lub 335), o ile ma wystarczającą
    rozdzielczość (jakby było 5V, 8 bitów, to na działkę jego skali wypada 20mV, i to
    jest za dużo - różnica temperatury o 2 stopnie - trzeba dodać jakiś wzmacniacz).
  • REKLAMA
  • #6 2473479
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A nie lepiej an czujnik temperatury dać DS18B20 ???
  • REKLAMA
  • #7 2474193
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Do mikrokontrolera to może i dobry pomysł - można się obejść bez ADC.
    Pytanie co z pomiarem światła? Może generator relaksacyjny ładowany przez fotodiodę
    i zliczanie impulsów w określonym czasie? Też by się zmierzyło bez ADC, i wtedy można
    użyć prostszego mikrokontrolera - tylko żeby miał dość nóżek do sterowania wyświetlaczem.
  • #8 2490326
    Black007_pl
    Poziom 11  
    Witam.
    Dzięki za zaangażowanie, to dużo dla mnie znaczy, że chcecie mi pomóc.

Dzisiaj byłem w sklepie elektronicznym i bardziej doświadczony ode mnie facet poradził mi, abym kupił co następuje:

ATMEL ATMEGA8
    RPP 133, lub 111
    LCD x 16
    dallas ds 20/18 (DS 20B/18)
    7805 stabilizator - 100 nF
    mostek prostowniczy 1A
    kondensator 1000µ
    Potencjometr 5k
    Rezystor 150Ω / 0,25 W
    Podstawka do AVR ATmega8
    Płytka uniwersalna - na takiej mogę projekt robić, zamiast wytrawiać normalną.

Dzisiaj w nocy spróbuje posiedzieć nad tym w Eaglu i coś narysować, mam tylko prośbę, aby ktoś może mi podał dokładniej, co to RPP, bo w modelach w eaglu nie umiem znaleźć, a na sieci też jakoś wyskakuje wszystko inne.

Pozdrawiam.
  • #9 2491130
    Black007_pl
    Poziom 11  
    Dobra to tyle, jeśli chodzi o mój entuzjazm...
    Przez 3h nic nie zrobiłem.. umieściłem na schemacie ATmege8 i czujkę DS1820 i tyle, dalej nie wiem, co mam zrobić, ba nawet nie wiem, jak to podłaćzyć jedno do drugiego :(.
  • #10 2491765
    _jta_
    Specjalista elektronik
    RPP są mocno nieliniowe, więc raczej udają pomiar światła, niż mierzą.
    Ale można przeliczać na ATmega, tylko trzeba będzie jakoś wyskalować.
    Do DS1820 powinny być gotowe schematy, na Elektrodzie też coś jest.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest projekt początkującego użytkownika dotyczący stworzenia urządzenia na bazie mikrokontrolera AVR, które mierzy temperaturę i natężenie światła oraz wyświetla te wartości. Proponowane rozwiązania pomiaru temperatury obejmują użycie czujników analogowych LM35 lub LM335, a także cyfrowego czujnika DS18B20 (Dallas). Do pomiaru światła sugerowano zastosowanie fotodiody lub fotorezystora (RPP 133 lub 111), choć RPP są nieliniowe i wymagają kalibracji. Mikrokontroler ATmega8 jest rekomendowany ze względu na dostępność, wbudowany przetwornik ADC oraz odpowiednią ilość pamięci i portów. Do wyświetlania danych rozważano wyświetlacze LCD 16x2 lub wyświetlacze 7-segmentowe. Wskazano na potrzebę stosowania stabilizatora 7805, mostka prostowniczego, kondensatorów i rezystorów do zasilania i układów pomiarowych. Autor ma trudności z podłączeniem i zaprojektowaniem schematu, zwłaszcza integracją czujnika DS18B20 z ATmegą8 oraz zrozumieniem elementu RPP. Wskazano, że gotowe schematy dla DS18B20 są dostępne w sieci, np. na Elektrodzie. Projekt wymaga nauki obsługi narzędzi do projektowania PCB (Eagle) oraz podstaw lutowania i elektroniki analogowej i cyfrowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA