logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny driver do zestawów głośników do dyskoteki.

zyzio16 05 Lut 2007 17:26 1251 12
REKLAMA
  • #1 3531810
    zyzio16
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Szukam drivera do zestawow glosnikowych do dyskoteki. W zestawach tych sa zamontowane piezaki ale mam juz dosc wymieniania ich raz na miesiac dlatego szukam driverow dynamicznych. Dodam ze interesuja mnie drivery w cenie max 80zl/szt. i musza to byc drivery wkrecane w tube (gwint standardowy).
  • REKLAMA
  • #2 3531854
    hki
    Poziom 20  
    w tej cenie to nie powalczysz.. z jakim glosnikiem chcesz to laczyc? powiedz cos wiecej na temat zestawu ..
  • #3 3531960
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    gwint 13/8 " ma np selenium dh200ee kosztuje ok 110zł/szt i jest bezkonkurencyjny . W tej cenie mozesz znalesc co najwyzej wynalazki z allegro rodem z chin nic nie warte . oczywiscie zeby ich tez nie popalic potrzebna dobra zwrotnica 2-2,5kilo min 12dB/okt wskazane zeby zabezpieczyc dodatkowo zarowka
  • #4 3532019
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    praktycznie niem estradówek bez zabezpieczeń na sopran.... więc tu bym napisał "konieczne zabezpieczenie na wysokie" a nie wskazane :) ale to tylko tak ku przestrodze

jak puszczasz tylko muzyke to pół biedy ale nie daj boze stracisz gdzieś mase i idzie ci blizej niezidentyfikowany dźwiek na końcowke i juz niemasz wysokich tonów..... ten sam problem jest z mikrofonem.... jedno zblizenie do sopranówek i dowidzenia cewki :)
  • REKLAMA
  • #5 3532087
    hirogen
    Poziom 33  
    Łe tam ja mam w mkolumnach drivery SMC280 beymy z 2 lata gram na tym nie ma zadnych zabezpieczen i jeszcze zyja nawet kilka konkretnych sprzegow zaliczyly :D natomiast nie wiem jak by pociagly jak bym jakims pseudodjom to dał :D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 3532218
    zyzio16
    Poziom 17  
    No zwrotki to tam napewno sa. A co do glosnikow to siedza tam Magnaty ale jakie dokladnie to nie wiem.
  • #7 3532236
    hki
    Poziom 20  
    tak w ogole jaka zarowke stosujecie do driverow?
  • #8 3532647
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    zalezy od drivera - im mocniejszy tym większa zarówka :)
  • #9 3533331
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    lepiej jednak zobacz czy zwrotnice sa w tych kolumnych. Patrzac po glosnikach ( Magnat + piezo ) to watpie czy cos tam jest w srodku. Magnaty to glosniki samochodowe , a nie do dyskoteki. Jesli zastosujesz "prawdziwy" glosnik wysokotonowy to zwrotnice bedziesz musial i tak przerobic ( jesli takowa jest - w co watpie ).
    Pozdrowienia.
  • #10 3534143
    hki
    Poziom 20  
    domyslam sie, ze im mocniejszy driver tym wieksza zarowka ale jakies zasady chyba panuja ;] jakies wyliczenia lub doswiadczenia ... byly juz topiki o tym ale nikt jednoznacznie nie okreslil jak to z tym jest..
  • #11 3534971
    zyzio16
    Poziom 17  
    A wracajac do tematu to jakie oprocz tego Selenium drivery mi polecicie???
  • REKLAMA
  • #12 3534980
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    najpewniejszą metodą jest metoda doświadczalna

dajesz coraz większą zaróke mikrofon do głośnika i jak się nie spali to ok jak się spali to cofasz się o jednen krok :)

co do wyliczeń - trzeba zmierzyć charakterystyke prondowo napięciową zarówki i dopasować taką o odpowiednio duzym Ip
  • #13 3535989
    hirogen
    Poziom 33  
    W zasadzie nie ma innego drivera w tej cenie ktory mozna nazwac driverem jeszcze moze MDR80 monacora ale on moze pracowac od 4-5 kilo wiec jak tweeter ale cena ok 40zł.

Co do zarowki dla tego de200ee taka 24V 50+55W samochodowa wlukna polaczone szeregowo dobrze sie sprawdzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest dynamiczny driver do zestawów głośnikowych dyskotekowych z gwintem standardowym do tuby, w cenie do 80 zł za sztukę, jako alternatywa dla piezoelektrycznych driverów, które często się przepalają. W dyskusji wskazano, że w tej cenie trudno znaleźć solidny driver, a popularnym modelem z gwintem 13/8" jest Selenium DH200EE kosztujący około 110 zł, uznawany za bezkonkurencyjny. Zaleca się stosowanie odpowiednich zwrotnic (2-2,5 kHz, minimum 12 dB/okt.) oraz zabezpieczeń, np. żarówek, aby chronić driver przed uszkodzeniem. W zestawach dyskotekowych często brak jest profesjonalnych zwrotnic, a głośniki Magnat stosowane są raczej jako samochodowe, co wymaga przeróbek. Metody doboru żarówek opierają się na eksperymentach z ich mocą i charakterystyką prądowo-napięciową. Alternatywnie wymieniono model MDR80 Monacor, który kosztuje około 40 zł, ale pracuje od 4-5 kHz. Do Selenium DH200EE polecana jest żarówka samochodowa 24V 50+55W połączona szeregowo jako zabezpieczenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA