logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wł/Wy pompki WC. Jaki kondensator mam zamontować?

noname 05 Lut 2007 19:01 1551 11
REKLAMA
  • #1 3532234
    noname
    Poziom 11  
    witam chciałem zrobić włącznik/wyłącznik do pompy na samym przekaźniku się nie da bo trzeba zrobić układ, ja znalazłem jakiś układ kiedyś na jakiejś stronie już nie mam pojęcia na jakiej ale leżał na dysku i teram mam mały problem ponieważ nie wiem jaki kondensator ma być i nie wiem czy ten układ jest zależny od mocy pompki czy to nie ma znaczenia

Wł/Wy pompki WC. Jaki kondensator mam zamontować?

chyba ze ktos zna jakis inny uklad wiem ze to malo przydatne ale czasem jednak sie przydaje. Jka powiem ze u mnie komp chodzi 24h/7d ale czasem jak wyjedzam to boje sie ze ktos wlaczy i proc sie zjara. Juz raz chodzil bez wlaczonej pompy kolo chyba 3-5 min tempa byla kolo 53*C dobrze ze nic takiego wymagajacego nie robilem.
  • REKLAMA
  • #2 3534925
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    jakto się nie da na samym przekaźniku? ja tak miałem, śmigało niczym dłuto. nie rozumiem...
  • #3 3535167
    noname
    Poziom 11  
    w lelektroniku powiedzieli ze moze sie zjarac, to powiemdz mi jaki przekaznik do pompki na 230V i 15W
  • #4 3535277
    blackball
    Poziom 17  
    ja miałem wylutowany ze starego monitora 17" czyli zdaje się C12V/7A250VAC/7A30VDC, do tego tranzystorek i dioda. to wszystko, jak będę w chacie to napiszę jak to połączyć albo narysuję.
  • REKLAMA
  • #5 3535301
    noname
    Poziom 11  
    bardzo bylbym wdzieczny
  • #6 3544988
    blackball
    Poziom 17  
    ok to taki prościutki schemat, znalazłem gotowy więc nawet rysować nie muszę. w miejsce żarówki (kółko z krzyżykiem w środku) ma być oczywiście pompka. sam przekaźnik podłączony do 12V też chodzi... ważna jest tylko dioda!
    Załączniki:
    • schemat.gif (5.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3554716
    xfix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    o kurde no ja elektronik tak tego zrobiłem sobie układzik który załącza pompkę ale ja to zrobiłem bez kombinowania przekaźnik za 2 zł 12/ 230v i tylko ten jeden element i działa wszystko po co tyle kombinować
    MAX może załączyć 2770 watt

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3558871
    blackball
    Poziom 17  
    wejście +5V może służyć do sterowania elementem z komputera np. za pom. portu LPT. jeśli chodzi o samą pompkę to faktycznie. jest to bez sensu. tylko nie podłącz diody odwrotnie bo będzie nieciekawie
  • #9 3562048
    divek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    blackball napisał:
    tylko nie podłącz diody odwrotnie bo będzie nieciekawie

JW większości przypadków komputer nie powinien zastartować podczas takiego "odwrotnego" zabiegu. Nawet najtańsze codegeny mają zabezpieczenie antyzwarciowe
    Chyba, że to jakiś stary sprzęt z AT na pokładzie....

Apropos, sam miałem takie coś zbudować ale nie wiem czy nie wpieniało by mnie pstrykanie takiego elementu.
    U mnie wc jest podłączone do listwy, która i tak włączam dopiero wtedy, gdy chce włączyć komputer.
    Pozdrawiam
  • #10 3568930
    blackball
    Poziom 17  
    pstryknięcie 2 razy dziennie chyba nie stanowi problemu... przecież chyba nie włączasz kompa co 5 minut?

co do codegenów - ostatnio jednego wysadziłem w powietrze (dosłownie) użyłem go do zasilania generatora wysokiego napięcia zrobionego z trafopowielacza od monitora... niestety pobór prądu znacznie przekroczył 12A... :) nie miałem nic innego pod ręką a codegena i tak nie szkoda, operacja po 10 sekundach działania zakończyła się dość głośnym hukiem i kłębami dymu
  • #11 3569842
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Sam takze miałem układ załączany na najprostszym przekaźniku i działalo to niezawodnie wiec nie wiem po co sobie życie utrudniać z jakimś układami.
  • #12 3573974
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    diode trzeba dac by nie bylo przepiec czasami przekazniki sa w nie wyposazone ;) ale nie takie za 2zl ;) pompki nie oplca sie wylaczac ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego układu włącznika/wyłącznika do pompki WC zasilanej z przekaźnika. Autor pyta o dobór kondensatora i zależność układu od mocy pompki. Uczestnicy wskazują, że sam przekaźnik 12V/230V o mocy około 15W wystarcza do sterowania pompą, a dodatkowe elementy to tranzystor i dioda zabezpieczająca przed przepięciami indukcyjnymi. Zalecane jest stosowanie diody w celu ochrony przekaźnika, gdyż tanie przekaźniki mogą jej nie mieć wbudowanej. Jeden z użytkowników podaje przykład przekaźnika C12V/7A 250VAC/7A 30VDC wyjętego ze starego monitora 17". Kondensator nie jest konieczny w prostych układach sterowania pompą o mocy 15W. Wskazano, że układ nie musi być zależny od mocy pompki, a pstryknięcie przekaźnika kilka razy dziennie nie stanowi problemu. Niektórzy sugerują, że wyłączanie pompki nie jest konieczne, a prosty przekaźnik za kilka złotych działa niezawodnie bez dodatkowych komplikacji. Układ może być sterowany sygnałem 5V z komputera (np. port LPT). W dyskusji pojawiły się uwagi o zabezpieczeniach antyzwarciowych w zasilaczach komputerowych oraz o ryzyku uszkodzenia przekaźnika przy przeciążeniu.
REKLAMA