logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tarcza Nipkowa. Reagowanie diód LED za sprawą fotodiody.

andijaw 07 Lut 2007 02:25 8352 19
REKLAMA
  • #1 3538265
    andijaw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.

Potrzebuję wykonać do piątku (9.02.07) układ pozwalający na przkazanie sygnału z fotodiody na kilka białych diod LED. Układ ten potrzebny jest do Tarczy Nipkowa, którą muszę zrobić na lekcję elektroniki. Dostałem kilka wskazówek, ale nie potrafię sobie sam poradzić. Prosiłbym o jakieś konkretne rozwiązania. Diody LED mają świecić wtedy, gdy na fotodiodę pada światło i przestawać świecić gdy światło przestaje padać na fotodiodę.

Z góry dziękuję i czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3540802
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Ciekawy projekt, przedstaw na forum część mechaniczną zdjęcia itp.
    Co do wykrywania pewnego progu oświetlenia fotodiody, fototranzystora.
    Przy dobraniu odpowiednich parametrów pracy fotodetektora do przełączania diod można wykorzystać bramki Shmita np CD4093 lub inne.
    Można także wykorzystać wzmacniacze operacyjne, pracujące w konfiguracji komparatora.
    Na jednym wejściu ustawione jest napięcie progu przełączenia, na drugie wejście podany jest sygnał z fotoelementu.
    Wyjście wzmacniacza steruje diodą.

Daj znać jak idą postępy.
  • REKLAMA
  • #3 3541338
    andijaw
    Poziom 11  
    Część mechaniczną ma kumpel a ja będę ją miał jutro. Mieszkam w małej wszi, jutro jadę akurat do miasta i mam okazję zaopatrzyć się w potrzebne elementy tylku muszę wiedzieć jakie. O postępach poinformuję. Na razie ich nie ma. :(
  • #4 3541430
    And!
    Rozumiem że potrzebny jest układ który po przekroczeniu pewnego poziomu oświetlenia na fotoelemencie zapali diodę LED.

Potrzebne są fotodiody lub fototranzystory oraz diody LED + rezystory do ograniczenia ich prądu.

Do wykrywania progu napięcia wystarczy dowolny wzmacniacz operacyjny.

Przyda się również potencjometr o charakterystyce A, lub PR do druku, do regulacji progu zadziałania.

W zależności od detektora np. dla fotodiody z napięciami wyjściowymi bliskimi masy należy zastosować wzmacniacze typu np. LM358, dla układu z fototranzystorem gdzie napięcia będą bliskie napięciu zasilania, można użyć np. TL084.

Ponieważ to układ eksperymentalny, warto zaopatrzyć się w niewielką płytkę uniwersalną aby ułatwić budowanie układu.

Zamiast układu, progowego możesz także rozważyć zastosowanie wmacniacza, co da na "wyswietlaczu" "odcienie szarości"

W wersji maksymalnie uproszczonej można zastosować szeregowe połączenie diody LED fototranzystora rezystora ograniczającego prąd i ew potencjometra regulacyjnego. Wadą takiego układu są bardzo małe możliwości regulacji.

Czy będzie to układ z synchronizacją wirowania tarcz, czy też wersja demonstracyjna z tarczami na jednym wale ?
  • REKLAMA
  • #5 3541645
    andijaw
    Poziom 11  
    przdstawię pewien koncept i chciałbym się przekońać czy to jest realne.

Więc, użyję wzmacniacza operacyjnego jako komparatora. Na jedno wejście podam sygnał z fototranzystora (fotodiody - nie wiem co lepsze), a do drugiego włączę potencjometr. Sygnał z wyjścia przekażę na bazę tranzystora. Emiter do masy, a kolektor do katod diód a anody do "plusa".

Czy ten układ może działać??
  • #6 3541714
    And!
    Tak będzie działać, przyczym potrzebny rezystor ograniczający prąd dla LED oraz rezystor ograniczający prąd bazy, napięcie z potencjometra na wejście odwracające, a z detektora na nieodwracające.
    Dla jednej diody może wystarczeć sam wzmacniacz.
    Dla większej ilości przyda się tranzystor NPN.

Fototranzystor ma większą czułość niż fotodioda.

Poza układem progowym, warto wypróbować wzmacniacz o regulowanym wzmocnieniu, obraz powinien być bardziej czytelny (więcej odcieni "pikseli")
  • #7 3542206
    andijaw
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie. Jakim napięciem mam ten układ zasilić?

Jutro dodam zdjęcie i napiszę czy są jakieś postępy.
  • #8 3543748
    And!
    Napięcie ustalasz sobie sam np 9V lub 12V, od niego będą zależeć wartości rezystorów ograniczających prąd.
    Napięcie musi być w zakresie zasilania wybranych wzmacniaczy operacyjnych.
  • REKLAMA
  • #9 3544456
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Można znaleźć uklady w sieci. Gdzieś na zachodzie sa fani telewizji z tarczą Nipkowa i mozna pobrać schematy.
    Pozdr.
  • #11 3548637
    andijaw
    Poziom 11  
    Zrobiłem układ taki jaki został potwierdzony, że będzie działał na wzmacniaczu LM358 i dla napięcia 12-15V. Niestety układ nie pracuje. proszę o rysunek schematu ideowego z wartościami rezystorów. Nie wiem jak ma być podłączona fotodioda. Jak ją zasilić??
    Załączniki:
    • Tarcza Nipkowa. Reagowanie diód LED za sprawą fotodiody. schemat.JPG (12.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3549211
    And!
    Teraz powinno działać.
    Rezystor bazy np. 4.7K, Potencjometr 10-100K lub większy.
    Rezystor dla fotodiody np 100k-1M.
    Rezystor dla diody LED zgodnie z opisami w dziale FAQ,
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic490262.html
    czyli około 600Ω.

Bardziej czuły byłby fototranzystor, ale fotodioda bez filtra IR też powinna być ok.

Proponuję, wykonać również eksperymenty z wzmacniaczem operacyjnym, w konfiguracji wzmacniacza nieodwracającego.
    Załączniki:
    • Tarcza Nipkowa. Reagowanie diód LED za sprawą fotodiody. schemat_6500.gif (7.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3550568
    andijaw
    Poziom 11  
    Niestety układ po poprawkach nie pracuje nadal. Napięcia na diodach nie ma. Jest tylko w kilku miejscach napięcie zasilania i w kilku połowa tego napięcia. :( :(
  • #14 3550931
    And!
    Zmierz napięcie na wyjściu wzmacniacza dla powiedzmy takich dwóch przypadków na wejściach odwr. i nieodwr. wzmacniacza.
    1. + -> 3V, - -> 5V
    2. - -> 3V, + -> 5V

Jeżeli dla przypadku 2 zapali się dioda to wszystko gra.

Poza tym rezystor przy bazie tranzystora odpiąć, od wzmacniacza i podać na rezystor napięcie zasilania.
    Dioda LED powinna się świecić.

Na fotodziodzie powinno być 1-2V przy bezpośrednim oświetleniu żarówką.

Na wyjściu potencjometru napięcia w zakresie 0v-napięcie zasilania w zależności od ustawienia.
  • #15 3579577
    andijaw
    Poziom 11  
    Przepraszam, że się nie odzywałem, ale mieszkam w internacie i w tygodniu nie mam dostępu do internetu. Układ na wzmacniaczu nie pracuje poprawnie. Zmieniłem plany i wykonałem go na tranzystorze i fototranzystorze. :) Schemat podaję poniżej. Wszystko działa poprawnie. Jest też płynne zmniejszanie i wzrastanie nateżenia świecenia diody LED. Teraz pozostaje kwestia skupienia padającego światła na fototranzystorze. Zdjęcia i dalszy rozwój pracy przedstawię za jakiś czas. Dziękuję jeszcze raz za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Tarcza Nipkowa. Reagowanie diód LED za sprawą fotodiody. Schemat OK.JPG (6.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4753698
    spazz4
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam, odświeżę trochę temat, sam w chwili obecnej kompletuje elementy i zabieram się za skonstruowania kompletnego odbiornika, w internecie jest masa materiałów wraz z kompletnymi schematami urządzenia + układy synchronizacji i korekcji obrazu. Dodatkowo udało mi się odnaleźć programy pozwalające na konwersje dowolnego obrazu video (np kamerka internetowa lub plik z filmem) na format 30/32 linie (bo w takiej rozdzielczości urządzenie pracuje). Martwi mnie natomiast praktycznie brak jakichkolwiek informacji w polskim internecie :( .

Jeśli jest ktoś chętny zamieszczę programy + przykładowy "film" oraz wszelkie dane jakie posiadam, w miarę postępu konstrukcji zamieszcze również fotki.
  • #18 4762079
    spazz4
    Poziom 16  
    Pierwszy krok zrobiony, prowizoryczna tarcza z tektury i silniczek magnetofonowy dały rade :), układ nie ma synchronizacji, regulacje obrotów steruje się lm317t (dlatego obraz pływa), zamieszczam teraz filmik z pracy a niedługo dodam schematy sterowania i silnikiem i diodą. Nieostrość obrazu to wina kamerki internetowej, nierównomierny obraz - tekturowej tarczy :D

Układ po kolei wyświetla 4 obrazy nagrane w pliku wav:

schemat sterowania diodą :

Polecam powyższy układ podłączyć przez wzmacniacz, ponieważ działa poprawnie przy dość silnym sygnale, ja użyłem jasno świecącej diody koloru czerwonego zaopatrzoną dodatkowo w mały reflektor i przesłonę zapewniającą miarowe rozproszenie światła.

schemat sterowania silnikiem :

Potencjometry służą do regulacji obrotów, 5K do zgrubnej, 200 Ohm do dokładniejszej, choć osobiście polecam zamiast jednego 200 Ohm dać dwa 100 Ohm co znacznie ułatwi regulacje. Podłączając silnik do układu należy pominąć wbudowany w niego układ stabilizujący obroty a robi się to poprzez otworzenie puszki (podważenie denka) i przylutowanie przewodów bezpośrednio do wyprowadzeń silnika (nie da się ich nie zauważyć).

W moim przypadku złożone na szybko urządzenie wygląda tak :

i tak
    Pozwolę sobie również załączyć plik z próbką obrazów którą sam użyłem (wystarczy rozpakować i puścić w winampie, ale uwaga - wyłączyć equalizer), oraz przykładową tarcze do wydrukowania w domu.

Po więcej materiałów odsyłam do źródła :
    http://www.sptv.demon.co.uk/nbtv/index.html
    Załączniki:
    • Tarcza Nipkowa. Reagowanie diód LED za sprawą fotodiody. disk.gif (20.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NBTVIDEO.rar (173.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 5176687
    katz92
    Poziom 1  
    Witam,zbudowałem telewizor oparty na tarczy nipkowa i odtworzyłem na nim film przez konwerter ale mam problemy z synchronizacją ,bo po ustawieniu obrotów silnika potencjometrem i wyregulowaniu obrazu po paru sekundach obraz znów zaczyna skakać i się rozmywać.
    z góry dziękuje i czekam na pomoc.
  • #20 5176784
    spazz4
    Poziom 16  
    W przypadku zwykłej aplikacji tak jak moja powyżej nie da sie dobrze ustawić synchronizacji przez niską dokładność takiej regulacji.
    Problem można rozwiązać stosując układ synchronizacji obrotów i
    załączania diod.
    Myślę że na tej stronie znajdziesz to czego szukasz. Ja póki co muszę
    poczekać na urlop żeby zbudować lepszą wersje.

LINK:http://www.nbtv.wyenet.co.uk/beginners.htm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu elektronicznego do tarczy Nipkowa, który przekazuje sygnał z fotodiody lub fototranzystora na kilka białych diod LED. Układ ma za zadanie zapalać diody LED w momencie, gdy na fotodiodę pada światło, i gasić je, gdy światło zanika. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie wzmacniaczy operacyjnych pracujących jako komparatory, z regulowanym progiem napięcia za pomocą potencjometru. Sugerowano użycie układów typu CD4093 (bramki Schmitta) lub wzmacniaczy operacyjnych LM358 i TL084, w zależności od typu detektora (fotodioda lub fototranzystor). Wskazano na konieczność stosowania rezystorów ograniczających prąd dla diod LED i bazy tranzystora oraz odpowiedniego zasilania (9-15 V). Fototranzystor jest bardziej czuły niż fotodioda i pozwala na płynne sterowanie jasnością LED. Autor po próbach z układem na wzmacniaczu operacyjnym ostatecznie zbudował działający układ z tranzystorem i fototranzystorem, uzyskując płynne zmiany natężenia świecenia LED. W dalszej części dyskusji pojawiły się informacje o budowie mechanicznej tarczy, sterowaniu silnikiem za pomocą LM317T oraz problemach z synchronizacją obrazu, które można rozwiązać stosując układy synchronizacji obrotów i załączania diod. Udostępniono linki do schematów i materiałów dotyczących telewizji mechanicznej z tarczą Nipkowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA