w temacie napisałeś "Nokia 3510 wyłacza sie". Wyłącza sie podczas rozmowy,po chwili jej trwania czy po wygieciu telefonu a moze sama od siebie?? to jest ważne w zdiagnozowaniu usterki.
pozdradwiam Rafał
Witam po dłuższym czasie na początek wygrzej kość flasha,pamieć i Mlojnera.
Nie próbuj grzac proceora i UEMa bo są klejone. daj znac czy dalej sie wyłacza.
A co to tam za sieczka przy tym zlaczu baterii? Ktos to cynował? Niestety takie cynowanie wiecej robi zlego niz dobrego. Radze dobrze wyczyscic ten pad i wyrownac.
Co do twojej usterki pomijajac ten pad, upewnij sie, ze masz dobra baterie, czy jej styki nie siedza za gleboko (czesto w podrobach) i czy sa dostatecznie czyste.
Przyslij jeszcze zdjecie plytki po drugiej stronie to ci narysuje, gdzie zakleic tasma. Jesli wyswietlacz od spodu ma srebrna naklejke, to jest szansa, ze to on Ci zwiera zasilanie telefonu do masy (taka wada fabryczna).
Wyswietlacz w paski to pewnie przerwa jednego padow z wyswietlacza do kondensatora lub sam wyswietlacz - poszukaj na forum o tym - napewno bylo juz. Chyba ze piszesz o typowych kreskach na jeden pixel - wtedy to juz lcd do kubła.
Daj spokoj tej nieszczesnej koncowce mocy - wszyscy zaraz by ja wymieniali!
mialem kiedys 2 sztuki z takim problemem ze wylaczal sie podczas rozmowy bylo slaba bateria i sie wylaczal nie pomagala ani wymiana PA ani mjolnera niestety na 99,9% to byla wina UEMa a niestety ze nie mam wprawy w odrywaniu klejonych BGA dalem sobie z nimi spokuj.
Jedną pozytywną rzecza klejonych układów jest to, że są wtedy telefony o wiele bardziej wytrzymalsze fizycznie, mój kumpel taką 3510i rzucał ile szło a ona dalej działała. W ogole to idiotyzm niszczyc telefony, ja swoje szanuję. :}
Takie klejone układy by się przydały przy Siemensach seriii. x65. Tylko kto by to potem odkleił?
✨ Dyskusja dotyczy problemu z telefonem Nokia 3510, który wyłącza się podczas rozmowy, po wygięciu lub samoczynnie. Użytkownik pyta o lokalizację PA (końcówki mocy) na płytce. PA i końcówka mocy to ten sam element, zwykle największy czarny prostokąt na płytce. Problemy z wyłączaniem mogą wynikać z uszkodzeń kości flash, pamięci lub układu Mjolner, które warto podgrzać, unikając procesora i UEM, gdyż są klejone i trudne do naprawy. Dodatkowo pojawiały się zakłócenia na wyświetlaczu w postaci kresek, co może wskazywać na uszkodzony wyświetlacz lub przerwę w połączeniach między wyświetlaczem a kondensatorem. Zalecane jest sprawdzenie styków baterii i ich czystości, gdyż wadliwe baterie lub złe styki mogą powodować wyłączanie. Po wymianie wyświetlacza problem z kreskami i wyłączaniem ustąpił. W niektórych przypadkach przyczyną wyłączania był uszkodzony układ UEM, którego wymiana jest trudna ze względu na klejenie BGA. Wskazano, że klejone układy zwiększają wytrzymałość mechaniczną telefonu, ale utrudniają naprawę. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.