logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i - Błąd flashowania i nagłe wyłączanie się telefonu

@rti 11 Kwi 2008 10:29 1487 8
  • #1 5017793
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. Trafiła w moje ręce nokia 3510i która mimo że jest naładowana wyłącza sie gdy gdzieś dzwonimy. Momentalnie bateria jest wtedy pusta i telefon się wyłącza. Baterie podłożyłem inną i to nie jej wina. Kto pomoże??

Zacząłem od flashowania jednak:

MCU flashing - rh9__05.350
    Init flashing...
    Boot 1 Ok.. ,UPP_DCT4 0x1120
    Unable to init flashing mode!

Przy próbie flashowania wywala mi taki błąd. Czym to może być spowodowane??

Mój sprzęt to prodigy i kabel własnej roboty zrobiony razem z rezystorami wg. schematu.
    Proszę poprawić temat - regulamin - komismaja
  • #2 5017888
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Tutaj masz raczej usterke hw tzn zapewne PA robi zwarcie i przy połączeniu pobiera za dużo prądu i telefon się wyłącza zapewne po włączeniu masz znowu wszystkie kreski bateri, także bez hota nic nie zrobisz.
  • #3 5018547
    dex525
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    miałem kiedys taki przypadek i kolega PLITOM ma rację na 99% to końcówka mocy.
  • #4 5018668
    @rti
    Poziom 21  
    Dysponuje hotem więc mógł bym ją wymieni tylko mam pytanie czy ta końcówka ma duże punktu lutownicze bo żadnymi sitami itd już nie dysponuje:)
  • #5 5018693
    Strunawrx
    Poziom 18  
    do wymiany Pa w 3510i nie potrzebujesz sit /hot/ topnik/ penseta :D
  • #6 5018695
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Jak wygląda ponowne uruchomienie telefonu? Zdejmij lcd, odpal na samej płycie z kartą i sprawdź czy pa się grzeje, spróbuj zadzwonić z podpiętą ładowarką. Najlepiej wylutować pa, bedzie jasne.
  • #7 5018759
    dex525
    Poziom 16  
    Pola lutownicze jak i pady na PA masz dosć duze.
    Nałóż topnika dookoła PA i wylutuj ją. Oczysć pola lutownicze nałóż topnika i dobrze ustaw końcówke i lutuj:) na koniec sprawdż miernikiem czy na skrajnych punktach zaciku od baterii nie ma zwarcia.
    pozdrawiam
  • #8 5033286
    @rti
    Poziom 21  
    Ok tak więc wsadziłem nowiutką końcówkę mocy i mam taki efekt że mogę już dzwonić z tego telefonu i mogę dzwonić na niego i on się nie wyłącza jednak czasami mimo iż pokazuje ze jest zasięg nie można sie do niego dodzwonić. Wystarczy zadzwonić drugi raz i już jest dobrze. Czym to może być spowodowane??
  • #9 5035783
    dex525
    Poziom 16  
    Soft zmieniałeś??? Diplexer (przełącznik antenowy)???
    zacznij od softu z pm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 3510i wyłącza się podczas wykonywania połączeń mimo naładowanej baterii, co wskazuje na usterkę sprzętową, najprawdopodobniej uszkodzoną końcówkę mocy (PA) powodującą zwarcie i nadmierny pobór prądu. Próba flashowania telefonu kończy się błędem "Unable to init flashing mode", co może wynikać z problemów sprzętowych. Wymiana końcówki mocy rozwiązała problem wyłączania się telefonu podczas rozmów, jednak pojawiły się sporadyczne problemy z łącznością – telefon pokazuje zasięg, ale czasem nie można się do niego dodzwonić. Zalecane jest sprawdzenie oprogramowania (softu) oraz elementu diplexera (przełącznika antenowego). Do wymiany PA nie jest konieczne użycie hotair, topnika czy pęsety, ponieważ pola lutownicze są duże i dostępne. Po wymianie należy sprawdzić miernikiem, czy nie występuje zwarcie na zaciskach baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA