logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsad pamięci i schemat interfejsu do sterownika EECIV N9C - jak podłączyć?

Walderama 15 Wrz 2003 23:41 1661 6
REKLAMA
  • #1 328071
    Walderama
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Poszukuje jakiegos wsadu pamieci do sterownika EECIV N9C, schematu interfejsu jak go doczepic do komputera niekoniecznie "podnaszacy moc"
    ewentualnie z przesunietym odcieciem wtrysku cokolwiek.
  • REKLAMA
  • #2 329000
    Rafał G
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Moduł EEC ma pamięć której nie da się przeprogramować w fabryce nadany jest program wzorcowy i po zebraniu informacji z czujników zew.takich ja np:TPS,sonda lambda,czujnik połorzenia wału;wałka ,MAF itp.zmienia dawkę paliwa i kąt wyprzedzenia zapłonu,reguluje obroty na biegu jałowym poprzez zawór ISC.Połączenie można uzyskać z EEC poprzez złącze DLC 16-pinowe złącze znajdujące się najczęściej na przednim słupku po lewej lub prawej stronie na dole,ale które piny łączą się z EEC niestety nie pamiętam.Spróbuję to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 332103
    dariusz_w
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zamieściłem program do flasza i flasz do eec4 oraz jak zrobić interfejs

dariusz_w(_at_)poczta.onet.pl
  • REKLAMA
  • #4 332115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2404114
    Sirius
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Szukam juz od kilku ladnych godzin schematu... programatora / flashera / interface'u do wgrania zawartosci pamieci do EECIV... Bede bardzo wdzieczny jakby ktos mi nakreslil kierunek poszukiwan.... ewentualnie podrzucil jakowys schemacik...Pozdrawiam
  • #6 5302200
    hans0000
    Poziom 2  
    Sirius napisał:
    Szukam juz od kilku ladnych godzin schematu... programatora / flashera / interface'u do wgrania zawartosci pamieci do EECIV... Bede bardzo wdzieczny jakby ktos mi nakreslil kierunek poszukiwan.... ewentualnie podrzucil jakowys schemacik...Pozdrawiam

Odnawiam temat bo też szukam i znaleść nie mogę
  • #7 5302550
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    To będziesz szukał długo i namiętnie i nie znajdziesz, bo nikt normalny nie się nie pokusił na zrobienie czegoś takiego.
    Co tam chcesz przeprogramowywać jak pamięc programu siedzi w najzwyczajniejszej pamięci EPROM, żeby było smieszniej OTP?

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik EECIV N9C posiada pamięć programu w postaci jednorazowo programowalnej pamięci EPROM (OTP), co uniemożliwia jej ponowne przeprogramowanie fabryczne. Moduł EECIV steruje dawką paliwa i kątem wyprzedzenia zapłonu na podstawie sygnałów z czujników takich jak TPS, sonda lambda, czujnik położenia wału i wałka rozrządu oraz MAF, a także reguluje obroty biegu jałowego przez zawór ISC. Połączenie z modułem realizowane jest przez 16-pinowe złącze DLC, zwykle umieszczone na przednim słupku pojazdu. Schematy interfejsów do podłączenia EECIV do komputera oraz programatory/flasher’y są trudne do znalezienia, a próby ich wykonania są rzadkie ze względu na charakter pamięci OTP. W dyskusji pojawiły się wzmianki o dostępności programów do flashowania EEC4, jednak dla EECIV N9C brak jest powszechnie dostępnych wsadów pamięci i schematów interfejsów umożliwiających modyfikację lub przesunięcie odcięcia wtrysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA