logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy - Jak odczytać szybko wypaloną płytę DVD z danymi ?

07 Lut 2007 21:36 1959 6
REKLAMA
  • #1 3541541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3541559
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ja jak nie mogłem odczytać płyty to grzałem ją troche suszarką do włosów. Po takiej operacji udało się odczytac dane.

Pozdrawiam Yakuza
  • REKLAMA
  • #3 3541574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3541613
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Spróbuj użyć typowego oprogramowania do odzyskiwania danych z płyt CD/DVD np. CDRoller, IsoBuster lub innych programów do odzyskiwania wszelkich danych z różnych nośników.
    Więcej informacji znajdziesz używając opcji SZUKAJ na naszym forum
  • REKLAMA
  • #5 3542886
    majtek007
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Byc moze masz nagrywarke ze slaba korekcja bledow, ktorych ilosc zawsze z biegiem czasu sie powieksza - degradacja sustancji swiatloczulej (w tanich plytach zachodzi bardzo szybko). Ilosc bledow zalezy takze od tego z jaka predkoscia byla nagrana plyta - plyty nagrywane wolniej maja bardziej regularne obszary landów i pitów (miejsca wypalone) przez to ewentualne bledy są zminimalizowane.

RJako rozwiazanie proponuje zebys odwiedzil paru znajomych ktorzy maja odtwarzacze DVD i sprawdz u kogo odczytuje te dane - ostatnimi czasy Samsung robi nagrywarki z rewelacyjna korekcja bledow (chyba jakies modele z serii 170 costam) , wiec popytaj moze ktos akurat posiada taki model, ale na innych tez warto sprawdzic - moze akurat :)
    Potem tylko poprzegrywac dane na nowe plytki.
  • REKLAMA
  • #6 3551305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3551321
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. czasami też mam takie problemy z płytami. Ja wtedy stosuje program alkohol, robię obraz i odpalam z wirtualnego. 90% pomaga.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odczytu danych z wypalonych płyt DVD-R, na których system wyświetla katalogi i pliki, lecz podczas kopiowania pojawia się błąd CRC uniemożliwiający odzyskanie części plików. Płyty były nagrywane pod Windows 98 SE za pomocą Nero bez weryfikacji danych po nagraniu. Próby odczytu pod Windows XP i ponownie pod 98 nie przyniosły efektu. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: delikatne podgrzanie płyty suszarką w celu poprawy odczytu, użycie specjalistycznego oprogramowania do odzyskiwania danych z nośników optycznych, takiego jak CDRoller, IsoBuster lub Alcohol, a także sprawdzenie odczytu na różnych napędach DVD, zwłaszcza z lepszą korekcją błędów. Wskazano, że jakość nagrywarki i prędkość nagrywania wpływają na trwałość i odczyt danych, a nagrywarki Samsung z serii 170 charakteryzują się dobrą korekcją błędów. Ostatecznie żadna z metod nie pozwoliła na pełne odzyskanie danych, co podkreśla znaczenie weryfikacji po nagraniu i stosowania wysokiej jakości nośników oraz sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA