Robiłem przegląd starych płyt CD i DVD i jak się okazuje część płyt niektóre mimo braku szczególnych uszkodzeń niestety nie da się odczytać. Pamiętam że dawniej jak miałem taki problem to część płyt dało się odczytać jednym odtwarzaczem a innym już nie i na odwrót i było to zależne od producenta jak niektórzy tłumaczyli od lasera jaki został zastosowany. Jedne sobie lepiej radziły z płytami tego producenta inne z płytami innego producenta itd.
Pytanie czy zna ktoś jakiś dobry sprzęt który sobie dobrze radzi z różnorodnymi płytami albo z uszkodzonymi porysowanymi płytami. Chodzi mi o podejście sprzętowe bo problem póki co polega na tym że żadne posiadane przeze mnie urządzenie nie widzi wgl tych płyt wiec nie ma co i jak odzyskiwać. Może być coś zewnętrznego ale i starsze wewnętrzne konstrukcje. Liczę że może ktoś poleci coś konkretnego.
Pytanie czy zna ktoś jakiś dobry sprzęt który sobie dobrze radzi z różnorodnymi płytami albo z uszkodzonymi porysowanymi płytami. Chodzi mi o podejście sprzętowe bo problem póki co polega na tym że żadne posiadane przeze mnie urządzenie nie widzi wgl tych płyt wiec nie ma co i jak odzyskiwać. Może być coś zewnętrznego ale i starsze wewnętrzne konstrukcje. Liczę że może ktoś poleci coś konkretnego.