logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz DVD do komputera - odzyskiwanie danych z różnych i uszkodzonych płyt CD/DVD.

astx 08 Maj 2023 20:55 960 8
REKLAMA
  • #1 20572687
    astx
    Poziom 4  
    Robiłem przegląd starych płyt CD i DVD i jak się okazuje część płyt niektóre mimo braku szczególnych uszkodzeń niestety nie da się odczytać. Pamiętam że dawniej jak miałem taki problem to część płyt dało się odczytać jednym odtwarzaczem a innym już nie i na odwrót i było to zależne od producenta jak niektórzy tłumaczyli od lasera jaki został zastosowany. Jedne sobie lepiej radziły z płytami tego producenta inne z płytami innego producenta itd.
    Pytanie czy zna ktoś jakiś dobry sprzęt który sobie dobrze radzi z różnorodnymi płytami albo z uszkodzonymi porysowanymi płytami. Chodzi mi o podejście sprzętowe bo problem póki co polega na tym że żadne posiadane przeze mnie urządzenie nie widzi wgl tych płyt wiec nie ma co i jak odzyskiwać. Może być coś zewnętrznego ale i starsze wewnętrzne konstrukcje. Liczę że może ktoś poleci coś konkretnego.
  • REKLAMA
  • #2 20572696
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Prawdę powiedziawszy nagrywarki multi, jakie miałem czy mam, spokojnie sobie radzą z nawet dawno temu nagrywanymi CD/DVD.
    Z porysowanymi czy źle nagranymi to żaden czytnik sobie nie radzi.
    V.
  • #3 20573806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20573872
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Trzeba mieć po prostu kilka napędów licząc na to, że brakujące dane da się doczytać. Ja tak właśnie odzyskuję dane z problematycznych płyt. Większość sprzętu to typowe konsumenckie LG, jeden Samsung i jeden Verbatim. Inwestuję we "wszystko w jednym" czyli CD, DVD, BD i HD-DVD, przy czym napędów HD DVD powstało niewiele i polowałem na nie latami. Ich użycie wyklucza też płyty Blu Ray 3 i 4 warstwowe. Gdy te powstały HD DVD już nie istniało. Mam więc kilka nowoczesnych Blu Ray i dwa stare (jeden udało się zakupić nigdy nie używany) HD DVD z obsługą BD maksymalnie dwuwarstwowych. Płyty HD DVD nie widziałem jeszcze na własne oczy, od 2016 r miałem 2 zlecenia na skopiowanie DVD i trzy na BD.
  • REKLAMA
  • #5 20574018
    astx
    Poziom 4  
    Póki co nie zastanawiałem się nad stricte odzyskiwaniem danych. Zauważyłem że część płyt mi nie czyta i nie koniecznie są brudne czy porysowane. Ot leżały długo i napęd nie chce czytać.
    @helmud7543 tak jak piszesz pamiętam właśnie że napędy jednej firmy lepiej radziły sobie z odczytem tanich płyt inne ich nie czytały wcale. Myślałem że może ktoś tutaj ma konkretny model który dobrze radzi sobie z większością płyt z którymi inne mają problem, bo wiadomo można pójść w tym kierunku że kupi się kilka napędów z nadzieją że ruszy ale lepiej by było kupić coś co już ktoś ma wypróbowane.
    Będę musiał coś pomyśleć bo niestety płyta z mojego wesela już tez nie ruszyła no i płyta z wesela na którym byłem dzieckiem tez już nie ruszyła a człowiek by z chęcią popatrzył na siebie w roli dzieciaka. Reszta płyt to już takie 50/50 jak się uda coś odzyskać to fajnie jak nie to bez tragedii.
  • #6 20574143
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 234
    Dobre w czytaniu kiepskich płyt były LiteOny, tak kojarzę.
  • #7 21373496
    bobikov
    Poziom 11  
    Też mam podobny problem, mam płytę ze zdjęciami z 2006 roku i pomimo braku zarysowań żaden napęd nie widzi nic a próbowałem już tak z 5 napędów. Programy do odzyskiwania danych nie działają. Wyczytałem że zwykłe płyty DVD i CD wytrzymują tak 10-20 lat a poźniej degraduje warstwa na której są dane. Teraz nagrywam na płyty Blu-ray M-disc - jest to technologia gdzie zastosowano warstwę nieorganiczną podobną do skały, producent twierdzi że taka płyta wytrzyma 1000 lat (tak to nie pomyłka - tysiąc lat). Chyba nie ma nośnika dzisiaj, który tyle wytrzyma, dyski twarde i ssd, karty pamięci i pendrive - dane można będzie odczytać tak do 10 lat.
  • REKLAMA
  • #8 21373593
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    astx napisał:
    Liczę że może ktoś poleci coś konkretnego.

To wygląda tak
    Czarny napęd optyczny ze złączami USB na dywanie.
    Folia zabezpieczająca nigdy nie zdjęta.
    To napęd zakupiony dawno temu w Auchanie za 150zł. Markę widać ale jak mi się udało ustalić dawno temu to w środku znajduje się napęd jakiejś małej amerykańskiej firmy. Ten napęd przepracował wiele godzin i obecnie służy tylko do zadań wyjątkowych czyli do odczytywania płyt których inne napędy nie są wstanie odczytać a mam ich sporo i wcale nie potwierdzam że duże napędy dla komputerów stacjonarnych są lepsze od tych do laptopów. Dokładnie wiem przy ilu procentach odczytu danej płyty inne napędy się zatrzymują i kończą komunikatem typu nie udało się odczytać (czy coś w tym stylu) i wielokrotnie ten napęd zatrzymał się na tym procencie na ułamek sekundy i czytał dalej.
  • #9 21374078
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ja mam ich kilka. Co do odzysku danych - jak nie odczyta tablicy TOC to nie widzi płyty. Zastanawiam się czy gdyby podłożyć mu płytę, nagraną do końca, ten sam rodzaj dysku i zapisu (wielkość sektora itp - tu jest ważne czy np DVD+R), a potem podmienić płytę na nieczytelna tak, żeby nie "wiedział" że jest inna płyta to czy dałoby się zrzucić zawartość do pliku bin. Taki myk powinien zadziałać na wszystkim oprócz Audio CD (inna geometria sektorów i ich zawartości, nieczytelna dla programów odzyskujacych dane) a z pliku bin już da się wyluskac pliki (jeśli zawartość płyty jest czytelna), działa tu nawet kopiowanie "na raty". Jeśli odtwarzacz nie odczyta podmienione płyty to już by go trzeba odpowiednio oprogramować, żeby mu wrzucić np: zewnętrznie odpowiedni TOC.

Podsumowanie tematu

✨ Problem odczytu danych z różnych i uszkodzonych płyt CD/DVD często wynika z różnic w konstrukcji napędów i zastosowanych laserów, które lepiej radzą sobie z nośnikami określonych producentów. Standardowe napędy, w tym nagrywarki multi, mają ograniczone możliwości przy porysowanych lub źle nagranych płytach. Skuteczne odzyskiwanie danych wymaga posiadania kilku napędów różnych marek, co zwiększa szansę na odczyt problematycznych nośników. W dyskusji wskazano, że napędy LiteOn są cenione za lepszą zdolność czytania uszkodzonych płyt. Użytkownicy polecają zewnętrzne nagrywarki DVD marki LG, które dobrze radzą sobie z płytami DVD-RW i starszymi nośnikami. Warto również zadbać o czystość płyt, stosując mikrofibrę i płyn do ekranów LCD. Problemy z odczytem mogą wynikać także z degradacji warstwy nośnika po 10-20 latach, co skłania do stosowania nośników Blu-ray M-Disc z warstwą nieorganiczną o deklarowanej trwałości do 1000 lat. W przypadku braku odczytu tablicy TOC płyty, niektóre metody obejmują manipulację nośnikami i próby kopiowania zawartości do pliku binarnego, co może wymagać specjalistycznego oprogramowania i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA