logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilacza 0-15V 5A na LM317 i 2N3055 - poszukiwany

07 Lut 2007 21:40 5477 7
REKLAMA
  • #1 3541565
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 3541675
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    schemat znajdziesz tutaj oraz tutaj

wydawałoby się, że elektrodowicz z tyloma postami i punktami wie co to wyszukiwarka, ale cóż - rozumiem, że ciężko otworzyć wyszukiwarkę..
    (i dziwić się, że poziom elektrody spada)
    pozwolę sobie zaraportować post kolegi motyla ku nauczce na przyszłość..

nie będę komentował odpowiedzi kolegi motyla - bo ja też nie mam czasu pomagać LENIOM
  • REKLAMA
  • #3 3541767
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    motyl22 ze względu na duży staż postowy na forum zapytam,
    czy poza schematem istnieje jakiś problem techniczny z połączeniem LM317 + 2N3055 ?

Jeżeli nie proszę dać znać, temat usunę, aby wstydu nie robić,
    że użytkownik z taką ilością postów nie korzysta z wyszukiwarki.
  • #4 3541809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3542401
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

A trudno wziąć notę katalogową stabilizatora LM317 i przeczytać ?, tam są wszystkie wzory na obliczenie wartości rezystancji.
    Wyliczenie rezystora dla tranzystora mocy, to nic innego jak prawo ohma.

Jako ciekawostkę mogę koledze powiedzieć że z samego LM-a nie da się uzyskać regulacji od 0V za pomocą rezystorów.

Pozdrawiam
  • #6 3542611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3542655
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Ameryki kolega nie odkrył.

Tranzystor daje się po to by zwiększyć wydajność prądową stabilizatora, a regulację od 0V realizuje się za pomocą diod, lub źródła napięcia 1.2V.
    Wszystko jest w nocie katalogowej, gdyby kolega raczył ją przejrzeć to ten temat by nie powstał.
    No ale po co wkładać 15 min czasu na przejrzenie noty katalogowej - przecież można na forum zapytać, czekać dwa dni i jeszcze mieć pretensje że ludzie odsyłają, do wyszukiwarek czy not katalogowych.
    Nie wiem co wygrałeś na tym ale na pewno nie jest to Twój (jak twierdzisz) cenny czas.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3543905
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Myślę że strona 16
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/National_Semiconductor/lm317.pdf
    Wyczerpuje sprawę przesunięcia zakresu z 1.2 do około 0v.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat zasilacza regulowanego 0-15V o prądzie do 5A, wykorzystującego stabilizator LM317 z tranzystorem mocy 2N3055. Autor potrzebuje dokładnych wartości rezystorów umożliwiających płynną regulację napięcia od 0V, co jest technicznie trudne, ponieważ LM317 standardowo stabilizuje napięcie od około 1,25V. W dyskusji podkreślono, że sam LM317 nie pozwala na regulację od 0V bez dodatkowych elementów, takich jak diody przesuwające napięcie odniesienia lub specjalne układy przesunięcia napięcia. Tranzystor 2N3055 służy do zwiększenia wydajności prądowej układu. Wskazano, że szczegóły dotyczące doboru rezystorów i przesunięcia zakresu regulacji znajdują się w nocie katalogowej LM317, zwłaszcza na stronie 16 dokumentu National Semiconductor, gdzie opisano metody przesunięcia zakresu regulacji napięcia do około 0V. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące korzystania z wyszukiwarek i not katalogowych jako podstawowych źródeł informacji technicznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA