Witam, Mam taki maly problem. Mam uklad CD 4013 BCN i potrzebuje w jego oparciu zrobic przerzutnik typu T. Potrzebne mi to jest do samochodu, bo mam na desce normalne przyciski a potrzebuje miec uklad wlacz wylacz, bo nie bede przeciez trzymal palcem caly czas przycisku bo to niewygodne
Udalo mi sie zdobyc taki opis... :
CD 4013 ( Podwojny przerzutnik typu D )
1. Q (A)
2. Nie Q (A)
3. CLOCK (A)
4. RESET (A)
5. D (A)
6. SET (A)
7. MASA
8. SET (B)
9. D (B)
10. RESET (B)
11. CLOCK (B)
12. Nie Q (B)
13. Q (B)
14. + Zasilania
Wyprowadzenia Set (6) i Reset (4) laczysz do masy. Wyprowadzenie Nie Q (2) podlaczasz do wejscia D (5). Podajac impuls na wejscie CLOCK (3) ( wejscie CLOCK jest wyzwalane zboczem narastajacym impulsu ) na wyprowadzeniach Q (1) oraz Nie Q (2) otrzymasz sygnal zmieniajacy swoj stan przy kazdym impulsie na wejsciu CLOCK (3). Pamietaj ze sygnaly na wyjsciach Q (1) oraz Nie Q (2) sa odwrotne w stosunku do siebie.
Gdyby uklad nie dzialal prawidlowo to polaczenie Nie Q (2) nalezy zastapic rezystorem 470 Ohm a pomiedzy wejscie D (5) a mase dolaczyc kondensator okolo 100nF. Jesli drugi przerzutnik (B) nie bedzie wykorzystany to jego wejscia Set i Reset oraz D i CLOCK dolacz do masy.
Tyle ze mam kilka pytan:
jak zrobic zeby uklad w mwomencie wlaczenia zawsze byl w stanie wylaczony odbiornik, czym wysterowywac wejscie (+ czy -) Slyszalem tez ze bywaja problemy z wylacznikiem (zaklocenia) jak je wyeliminowac.
Moze ktos cos takiego robil, bylbym wdzieczny za schemat...
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
CD 4013 ( Podwojny przerzutnik typu D )
1. Q (A)
2. Nie Q (A)
3. CLOCK (A)
4. RESET (A)
5. D (A)
6. SET (A)
7. MASA
8. SET (B)
9. D (B)
10. RESET (B)
11. CLOCK (B)
12. Nie Q (B)
13. Q (B)
14. + Zasilania
Wyprowadzenia Set (6) i Reset (4) laczysz do masy. Wyprowadzenie Nie Q (2) podlaczasz do wejscia D (5). Podajac impuls na wejscie CLOCK (3) ( wejscie CLOCK jest wyzwalane zboczem narastajacym impulsu ) na wyprowadzeniach Q (1) oraz Nie Q (2) otrzymasz sygnal zmieniajacy swoj stan przy kazdym impulsie na wejsciu CLOCK (3). Pamietaj ze sygnaly na wyjsciach Q (1) oraz Nie Q (2) sa odwrotne w stosunku do siebie.
Gdyby uklad nie dzialal prawidlowo to polaczenie Nie Q (2) nalezy zastapic rezystorem 470 Ohm a pomiedzy wejscie D (5) a mase dolaczyc kondensator okolo 100nF. Jesli drugi przerzutnik (B) nie bedzie wykorzystany to jego wejscia Set i Reset oraz D i CLOCK dolacz do masy.
Tyle ze mam kilka pytan:
jak zrobic zeby uklad w mwomencie wlaczenia zawsze byl w stanie wylaczony odbiornik, czym wysterowywac wejscie (+ czy -) Slyszalem tez ze bywaja problemy z wylacznikiem (zaklocenia) jak je wyeliminowac.
Moze ktos cos takiego robil, bylbym wdzieczny za schemat...
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.