Witam,
Stork napisał: Podpiąłem wejścia R i S bezpośrednio do masy i układ działa poprawnie.
i wszystko zgadza się, ponieważ wejścia ustawiające R - S są nadrzędne względem wejścia informacyjnego D, o czym w poprzedniej mojej wypowiedzi zapomniałem, ale dla mnie jest to tak oczywiste by wejścia ustawiające przerzutników ustawiać w ich stan nieaktywny.
Stork napisał: Czy układ RC na wejściu 4013 nie załatwi sprawy eliminacji drgań styków?
Niestety, ale nie. Układ przy zbyt wolnym (spowolnionym przez kondensator) narastaniu napięcia na wejściu CL może nie działać wcale.
Należy nie zapominać, iż przełączanie w tym przerzutniku odbywa się zboczem sygnału CL, a nie poziomem, ponieważ jest to przerzutnik dynamiczny M-S (Master-Slave).
Należy wejście zegarowe CL poprzedzić statycznym przerzutnikiem R - S zrobionym z bramek z negacją i dopiero taki przerzutnik sterować styczką, lub wykorzystać do tego celu drugi istniejący w kosce przerzutnik D przy wykorzystaniu ich wejść R -S.
Przerzutnik statyczny R - S można zamienić na przerzutnik statyczny T przez sterowania jednego wejścia bezpośrenio, a drugiego poprzez negator. Stan aktywny łatwo jest wybrać poprzez wybór wejścia bezpośredniego i kierunek włączenia negatora, lub odbiór informacji z odpowiedniego wyjścia Q (proste lub zanegowane).
Oczywiście dla wejścia takiego przerzutnika statycznego wolno jest stosować filtr RC.
Pozdrawiam