Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MEDION 1772E (ACER 7276E)

VALENTINE 13 Sie 2002 17:53 2278 13
  • #1 13 Sie 2002 17:53
    VALENTINE
    Poziom 24  

    Mam taki problem z tym monitorem .Był uszkodzony tranzystor linii Q 302 2SC5048.Po wymianie tranzystora na BU 2527DF zauważyłem mocne nagrzewanie się tego tranzystora.Po 15 min. nie da się dotknąć radiatora.Sprawdziłem wszystkie elementy w stopniu sterującym(rezystory ,kondensatory ,trafko-podstawione, bez efektu.Napięcie zasilania linii przy 800X600 wynosi 100V, napięcie wysokie 26KV.Sprawdzone kondensatory w obwodzie kolektora.Czy to jest normalny objaw w tym monitorze ,czy musi być oryginalny tranzystor?.

    0 13
  • #2 13 Sie 2002 20:17
    TOMI
    Serwisant

    Kondensatory w gałęzi zasilania 100V wymieniam zawsze, ewentualnie sprawdzić tętnienia oscyloskopem. Natomiast dopasowanie tranzystora jest dość kłopotliwe. Trzeba trochę się pobawić w pomiary żeby znaleźć przyczynę grzania:
    1. Tranzystor jest za wolny, polecam BU2525/BU4525
    2. Za mały prąd bazy przez co jest nie dosterowany
    3. Za duży prąd bazy i grzeje się złącze baza-emiter
    4. Znaczne obciążenie gdzieś w obwodach trafa (elki)
    5. Zasilanie trafa jest za duże, uszkodzony szeregowy zasilacz (jeśli taki jest)
    6. Żle wysterowany transformatorek sterujący BU (sprawdzić zasilanie)

    0
  • #3 13 Sie 2002 21:15
    Bravo
    Poziom 14  

    Witam. Jeśli zamiast 2sc5048 wstawiasz już zamiennik to o ile pamiętam 2sc5048 nie ma wbudowanej diody.
    Wstaw bu2525, są również montowane przez producenta w tych modelach.

    0
  • #4 18 Sie 2002 06:30
    DWAserwis
    Poziom 29  

    Wstaw orginał, 2SC5048 przełancza przy napięciu bazy około 1Volt a BU przy napięciu 1,7Volta przez to jest niewysterowany, gdybyś obejżał oscylogram na kolektorze tranzystora, odrazu byś wiedział, w momencie przewodzenia maksymalny spadek napięcia między kolektorem a emiterem we wszelkich układach kluczujących (wysokiego napięcia) może wynosić maksymalnie 3,5V a to przy prądzie impulsowym około np. 10 Amper daje moc strat (ciepło) 35 Wat, normalnie napięcie to wynosi do 1,5-2 Volty (15-20 Wat) Bardzo często ktoś robi na odwrót np. zamiast BU wsadzi 2SC.. i wtedy płynie zaduży prąd baza emiter i też sią grzeje tranzystor
    PS
    robisz podstawowy błąd pomieniaczy i wymieniaczy elementów :lol:

    0
  • #5 18 Sie 2002 12:47
    Bravo
    Poziom 14  

    Dwaserwis masz rację ale sam producent montuje w to miejsce BU2525af ( miałem pożyczoną serwisówkę i stoi jak byk), a elementy w aplikacji pozostają te same ( wartość rezystorów, kondensatorów itp). Więc jak nie wstawić bu2525. Acery dość często mam za odry i faktycznie tak jest w jednym 2sc a innym bu, i to dobre bo uszkodzony jest np zasilacz.

    0
  • #6 18 Sie 2002 13:18
    DWAserwis
    Poziom 29  

    Acerów nie znam, ale w sonówkach lub ctxach niektórzy dawali się nabrać a był dawany inny dławik lub inny transformator w bazie, niestety znam to z autopsji :cry:
    A co do BU, to co producent, to co innego na wykresach podaje napięcie baza-emiter;
    philips 1,4 - 1,55V
    STMicroelectronics 1,1 - 1,45V
    Fairchild 0,9 - 1,3V
    tak więc może wsadzali ale określonego producenta, stąd też biorą się tematy o bublach, a ja zawsze po wymianie tranzystora oglądam oscylogram na kolektorze.

    0
  • #8 18 Sie 2002 14:56
    DWAserwis
    Poziom 29  

    Co do danych z serwisu elektroniki to nieraz na forum była mowa o błędach, niepodają i nieporównują pojemności złącza, czasu przełanczania, i wzmocnienia, a w wypadku tych tranzystorów są duże różnice proponuje porównać ze stron producentów, w SE jedynie co odróżnili to że jeden jest TV-HD a drugi display-HD i hi-res - a jest to bardzo duża różnica.
    Co do trafa to oglądając przebieg na kolektorze, to zaraz za szpilą powinna być prawie prosta linia, o wcześniej opisanym poziomie napięcia silne zafalowanie świadczy o zwarciu uzwojeń, warto obserwować te przebiegi, przy różnych uszkodzeniach (zwarcie uzwojeń, zwarcie lub przeciążenie na wyjściach trafa, róne uszkodzenia w układzie korekcji...) są różne odbicia, zafalowania... lini prostej po impulsie

    0
  • #9 20 Sie 2002 20:16
    VALENTINE
    Poziom 24  

    Po wymianie tranzystora na oryginał pochodził godzinę i padł tranzystor.Wymieniłem trafo linii ,ale nic nie dało ,dalej tranzystor mocno sie grzeje.Spróbuje jutro tu umieścic przegiegi na sterującym i na kolektorze tranzystora 2SC5048.

    0
  • #10 20 Sie 2002 23:01
    Bravo
    Poziom 14  

    Jak go uruchomisz to geometria jest dobra? Spróbuj przyłączyć na próbę cewki od innego kinola ( postaw blisko np. drugi monitor o przyłącz cewki, włącz monitor , tylko zmniejsz G2), miałem taki przypadek w Siemensie, zwarcie międzyzwojowe w cewkach, kinol do wymiany.

    0
  • #11 20 Sie 2002 23:05
    DWAserwis
    Poziom 29  

    czy żadne kądensatory styrofleksowe w pobliżu się niegrzeją, czy jakiś mosfet w pobliżu niema zwarcia, czy na innych rozdzielczościach też się grzeje

    0
  • #12 21 Sie 2002 14:27
    eugene
    Poziom 26  

    Sugestie kolegow wydaja sie trafne lecz wg mnie podstawowy problem w tym przypadku to ustalenie czy grzanie wynika:
    1. z wadliwego sterowania BU( trafko ster lub driver)
    2.z nadmiernego obciazenia po stronie wyjsciowej trafopowielacza ( mozna odlaczac kolejne galezie na obciazeniu , lub zarowka 60-100W szeregowo miedzy uzwojenie a kolektor-przy dobrym wysterowaniu BU powinien przestac sie grzac i wowczas szukac co przywiera.
    Zdarzylo mi sie pare razy ze zamiennik z HR-ow za trafo byl do kitu(zwarte zwoje lub sprawy czestotliwosciowe)

    0
  • #13 21 Sie 2002 17:37
    VALENTINE
    Poziom 24  

    Okazało się ,że oprócz 2SC5048 ,wysiadł MOSFET w przetwornitce szeregowej i dioda za nim w szereg z napięciem 100V.Po zamontowaniu nowych elementów ,2SC 5048 mniej się grzeje 8O i monior chodził 5 godzin bez awarii.Wygląda na to ,że wszystko jest dobrze. :D Jutro go będę testował cały dzień.Dzięki wszystkim za pomoc.

    0
  • #14 21 Sie 2002 18:32
    TOMI
    Serwisant

    Obejrzyj jeszcze dokładnie dławik w tym zasilaczu szeregowym, ponieważ znalazłeś samą usterkę a nie przyczynę. Często dławik dostaje skrótu i w tedy lecą elementy lawinowo.

    Pozdrawiam.

    0