logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra I 1.4 1994 - Centralny zamek nie otwiera drzwi pasażerów, co sprawdzić?

swistu6 09 Lut 2007 23:07 2029 9
REKLAMA
  • #1 3550565
    swistu6
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    A więc co tu duzo pisać potrzebowałem jechać do pewnego miejsca ..dzien wcześniej normalnie zamknąłem auto wszystkie drzwi sie pozamykały...a tu wsiadam... i tylko te drzwi od kierowcy sie otwierają reszta ani rusz...nie pisałbym nawet tego posta ale reszty dzrzwi nieda sie otworzyć w inny sposób ...zostałem z jedymi drzwoima...panowie powiedzcie co moze być przyczyną??.To co próbowałem zrobić to sprawdziłem czy przewody nie są uszkodzone mechanicznie te miedzy drzwiami a karoserią ale nic nie zauważyłe, przeczyścilem mikrostyki i dalej nic... Proszę o pomoc auto jest mi potrzebne cały czas...
  • REKLAMA
  • #2 3551204
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Drzwi na pewno są zaryglowane, pewnie brak napięcia zasilania. Sprawdź bezpieczniki jak będą dobre to na prawym przednim słupku jest sterownik zamka , tam sprawdź napięcia . A napewno z tamtąd będzie można otworzyć drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 3552148
    swistu6
    Poziom 13  
    mozesz mi dokłądniej wytłumaczyć gdzie znajduje sie ten słupek po prawej stronie ?? i jak zmierzyć te napiecia ??
  • REKLAMA
  • #4 3552652
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Jak napisał piotrdan, po prawej stronie nóg pasażera masz czarny moduł centralnego zamka (prawdopodobnie firmy Kiekert). Sprawdź, czy na czerwonym jest zasilanie. Jeżeli znasz się na elektryce i sposobie sterowania siłownikami przez ten moduł, to powiem tyle, że powinieneś odpowiednio podać napięcia na przewody czarno-czerwony, czarno-żółty i czarno-niebieski. Jeżeli nie wiesz o co chodzi, to jedź do elektryka. Szkoda Twojego czasu i samochodu. Podpowiem jeszcze, że wiązka fabryczna w nogach kierowcy lubi zgnić.
  • REKLAMA
  • #5 3552785
    swistu6
    Poziom 13  
    Witam ponownie.Tak na czerwonym jest napięcie, właśnie "obczaiłem" ten moduł kiekert jestem elektronikiem co prawda 2 ga klasa technikum ale już coś kumam a mogłbyś powiedziec jak podać te napiecia ?? i na które kable kolorami ? ale sądze że to własnie ten moduł padł bo wszystkie kable posprawdzałęem i są dobre a o przegniciu kabli raczej niema mowy blacharka jak na ten rok jest super wogóle rdzy...
  • #6 3552829
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Blacharka może być tip-top, ale w nogach kierowcy pod dywanikiem jest wiązka. Bywa, że tam przewody tracą swoją przewodność :D Wypnij wtyczkę z modułu i podawaj przemiennie +12 i masę na czarne, o których pisałem. Muszą na to zareagować siłowniki. Najpierw odryglują się, potem otworzą. To jest walka ze skutkami, ale przyczynę tego zablokowania musisz znaleźć sam. Prawdopodobnie (jak sam piszesz) to ten moduł wyzionął ducha. Na szrocie zapłacisz za niego 30-50zł.
  • #7 3552854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3552859
    swistu6
    Poziom 13  
    tak miała, dzieks za wy[powiedz poprzednika to też spróbuje
  • #9 3552886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3552920
    swistu6
    Poziom 13  
    możliwe że pojedyncze ale spróbuje zrobic myka jak doradził mi mr-prech myśle ze powinno zadziałać. A jeszcze znalazłem coś takiego:
    czerwono-czarny i żółto czarny-silniki siłowników
    brązowo czerwony i brązowo biały-sygnały sterujące(otwieranie i zamykanie)
    moze po tej wypowiedzi powiecie mi dokładnie jak podłączyc żeby sie np otworzyły wszystkie drzwi

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

dziekuje panowie za pomoc jednak zepsuty był ten sterownik kiekert.....wymieniłem na sterowanie pilocikiem :D w sumie troszke za to wyszło ale niema to jak iść i wyciągnąć pilota i otworzyć auto ... temat zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra I 1.4 z 1994 roku problem z centralnym zamkiem polegał na tym, że drzwi pasażerów nie otwierały się, podczas gdy drzwi kierowcy działały poprawnie. Przyczyną była najprawdopodobniej awaria modułu centralnego zamka firmy Kiekert, umieszczonego na prawym przednim słupku (po stronie pasażera). Sprawdzenie bezpieczników oraz napięć na przewodach modułu (czerwono-czarny, żółto-czarny dla siłowników oraz brązowo-czerwony i brązowo-biały dla sygnałów sterujących) jest kluczowe. Zalecane było podawanie przemiennie +12 V i masy na odpowiednie przewody, aby wymusić odryglowanie i otwarcie drzwi. Częstą przyczyną problemów jest uszkodzenie wiązki przewodów pod dywanikiem kierowcy, mimo dobrego stanu blacharki. Ostatecznie moduł Kiekert został wymieniony na sterowanie pilotem, co rozwiązało problem i umożliwiło zdalne otwieranie auta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA