logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra '94 - Centralny zamek nie reaguje na kluczyk, co sprawdzić?

pushkin77 21 Mar 2007 11:44 1569 6
REKLAMA
  • #1 3702211
    pushkin77
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Z dnia na dzień przestał działać mi centralny (fabryczny) tzn nie reaguje na kręcenie kluczykiem. Po przekręceniu kluczykiem w stacyjce (zapłon-wyłącz) zamek zamyka się i od razu otwiera... Gdzie zacząć szukać usterki ??? Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    pushkin77
  • REKLAMA
  • #2 3702343
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    Ocena: 101
    zobacz czy wiązce przewodów przechodzacych do drzwi od strony pasazera nie złamał sie jakiś przewód tak samo zrób od strony pasażera wystarczy że jeden siłownik ci sie nie domknie to bedzie taka własnie sytuacja
  • REKLAMA
  • #3 3702454
    pushkin77
    Poziom 11  
    po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon a pózniej wyłącz wszystkie zamki się zamykają i otwierają... więc wydaje mi się że prąd do zamków dochodzi.... nie działa otwieranie i zamykanie kluczykiem...

Dodano po 1 [minuty]:

ps. rozebrałem boczek i osłone progu od stroży pasażera i nie mogę nigdzie zlokalizować centralki od centrala.... jest tylko komp do silnika...
  • REKLAMA
  • #4 3702514
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    Ocena: 101
    a sprubój rozebrac tapicerkę drzwi kierowcy powinny tam być przewody od siłownika na brazowy z czerwonym paskiem podaj masę i zobacz czy sie zamykają byc moze uszkodzony jest silownik lub cięgno nie przesuwa siłownika
  • #5 3702654
    pushkin77
    Poziom 11  
    dotarłem do sterownika... po padaniu masy na przewody czarno-żólty lub czarno-czerwony zamek nie reaguje.... rozebrałem sterownik są tam m.in. 2 przekazniki... po zwarciu styków zamek odpowiednio zamyka sie i otwiera... niniejszym podejrzewam uszkodzenie sterownika... czy słusznie ???
  • Pomocny post
    #6 3703205
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Czarno-żółty i czarno-czerwony to przewody WYKONAWCZE siłowników. Podawaj masę na brązowo-biały i brązowo-czerwony. To są przewody sterujące modułem KIEKERT. Sprawdź stan wiązki pod dywanikiem w nogach kierowcy (bliżej fotela). Ta wiązka lubi gnić w tym miejscu.
  • REKLAMA
  • #7 3706728
    pushkin77
    Poziom 11  
    Mr-perch.. dzięki... wczoraj juz po sciagnieciu schematu elektryki wpadłem na to że podane kolory które krążą po elektrodzie nie są prawidłowe.... zamek naprawiony - okazało się że winne było sterowanie radiowe.... temat zamknięty

PS. następnym poszukiwaczom kabli podaje prawidłowe kolory:
    - Czarno-żółty czarno-czerwony to przewody WYKONAWCZE siłowników (zmienno biegunowe +12V)
    - brązowo-biały i brązowo-czerwony - STEROWANIE masą otwórz/zamknij

pozdrawiam i życzę powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ W centralnym zamku fabrycznym Opla Astry '94 pojawił się problem z brakiem reakcji na kluczyk – po przekręceniu w stacyjce zamek zamyka się i natychmiast otwiera. Wskazano na konieczność sprawdzenia wiązek przewodów w drzwiach, szczególnie po stronie pasażera i kierowcy, gdzie mogą występować uszkodzenia przewodów lub siłowników. Po rozebraniu sterownika centralnego zamka stwierdzono, że zwarcie styków przekaźników powoduje prawidłowe działanie zamka, co sugeruje uszkodzenie modułu sterującego. Kluczowe przewody to czarno-żółty i czarno-czerwony (przewody wykonawcze siłowników zasilane +12V) oraz brązowo-biały i brązowo-czerwony (sterowanie masą otwierania i zamykania modułu KIEKERT). Zalecane jest sprawdzenie stanu wiązki pod dywanikiem przy nodze kierowcy, gdzie często dochodzi do korozji. Ostatecznie problem okazał się związany z radiowym sterowaniem centralnego zamka i został naprawiony. Podano prawidłowe kolory przewodów oraz ich funkcje, co ułatwi diagnozę podobnych usterek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA