logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia w BIOS-ie. Passsword check, CPU Enhanced Halt, CPU Thermal Monitor 2.

Richter 10 Lut 2007 10:12 5159 6
REKLAMA
  • #1 3551413
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Witam mam pare pytań odnośnie ustawień i znaczenia tych ustawień na prace PC.Jeśli będziecie mi w stanie pomoć będe wdzięczny.

Moja płyta głowna GA-8N-SLI.

1.Co mam rozumieć pod pojęciem password check wiem że chodzi o hasło ale :
    -system
    -setup
    i oco w tych biega?

2.CPU Enhanced Halt (c1E) disable /enable (co spowoduje zmiana na enable)
    3.CPU Thermal Monitor 2. (-II-)
    4.CPU EIST Function. (-II-)
    5.iLock ?
    5.ACPI w pozycji S1(POS) a mam jeszcze S3(STR)?
    6.USB Resume from suspend?
    7.AC BACK function Soft-off, full on?

I teraz pytanie większośc tych funkcji jest wył (disable) co stanie sie gdy je włącze enable. P.S (-II-) oznacza co spowoduje zmiana na enable.DZięki z góry za pomoc w problemie...:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3569785
    Richter
    Poziom 31  
    dzięki,a teraz kolejne pytanie da mi cos update biosu na starym pc?i nigdy tego nie robilem tzn.aktualizowalem biosu wiem ze nie moze zabraknac pradu itp.ale wystarczy tylko zgrac nowy bios na dyskietke dac update floopy i czekac?po restarcie nowego biosu czeba go konfigruowac by sie odpalił potem normalnie pc tzn,zeby wszystko chodzilo ok?
  • #4 3597785
    kamilpazdan
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Najlepiej sciagnij sobie biosa z instrukcja, w ktorej wszystko bedzie opisane krok po kroku. Duzo daje czasem taki update bo producenci plytty konfiguruja obecne sterowniki i mozna czasem wsadzic lepszego proca albo wiecej pamieci. Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 3602412
    Richter
    Poziom 31  
    Witam ponownie mam pytanie mam płyte głowna Gigabyte Ga-8N-Sli i mam możliwość update biosu za pomoca programu wystarczy polaczenie z netem.Mam pytanie wystarczy tylko dać update i po sprawie nic wiecej nie musze konfigruować na plycie glownej ze zworkami albo ustawiac w biosie ??
  • Pomocny post
    #6 3603501
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3605072
    Richter
    Poziom 31  
    W programie oprocz update bios sa opcje nie zaznaczone :

Clear DMI data pool
    Clear PnP data pool

mam je zaznaczyc??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień BIOS-u na płycie głównej Gigabyte GA-8N-SLI, w szczególności funkcji takich jak password check (system i setup), CPU Enhanced Halt (c1E), CPU Thermal Monitor 2, CPU EIST Function, iLock, ACPI (S1 i S3), USB Resume from suspend oraz AC BACK function (Soft-off, full on). Wyjaśniono, że password check odnosi się do wymagań hasła przy starcie systemu lub wejściu do BIOS-u. Włączenie CPU Enhanced Halt (c1E) pozwala na oszczędzanie energii przez procesor. Podobnie CPU Thermal Monitor 2 i CPU EIST Function służą do zarządzania temperaturą i dynamicznego dostosowania częstotliwości CPU. ACPI w trybach S1 i S3 odpowiada za różne stany uśpienia komputera. USB Resume from suspend umożliwia wznowienie pracy komputera przez urządzenia USB. AC BACK function definiuje zachowanie zasilania po przywróceniu napięcia. Większość tych funkcji domyślnie jest wyłączona, a ich włączenie wpływa na oszczędność energii i zarządzanie stanami systemu. Dodatkowo poruszono temat aktualizacji BIOS-u na płycie GA-8N-SLI, gdzie update można wykonać przez program z dostępem do internetu bez konieczności zmiany ustawień zworkami czy ręcznej konfiguracji BIOS-u po aktualizacji. Wspomniano także opcje Clear DMI data pool i Clear PnP data pool, które pojawiają się podczas aktualizacji BIOS-u, jednak nie podano jednoznacznej rekomendacji ich zaznaczania.
REKLAMA