logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć płytę DVD/CD hasłem przed odczytem?

Daniel_GSM 10 Lut 2007 11:06 4325 9
REKLAMA
  • #1 3551589
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 138
    Witam,

Czy istnieje jakas mozliwosc zabezpieczenia plyty DVD lub CD przed odczytem?
    Mam na mysli taka opcje w ktorej po wlozeniu plyty do napedu nie bedzie mozliwe jej przegladanie bez wpisania hasla.
  • REKLAMA
  • #2 3551658
    Radek102
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Nie ma takiej możliwości Warner Bros itd. też maja z tym problem.
  • #3 3551677
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    wiec w jaki sposob moge zabezpieczyc dane na plycie - np gdyby wpadla w niepowolane rece zeby ktos nie mogl odczytac danych - prosze mnie zle nie zrozumiec - mnie nie chodzi o to zeby nie mozna bylo jej kopiowac tylko o to zeby nie mozna bylo odczytac zawartosci
  • REKLAMA
  • #4 3551732
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    ja do tego celu proponuję TrueCrypt. Wprawdzie nie działa to automatycznie ale użycie jest dosyć proste. Najpierw tworzysz plik o rozmiarze docelowego nośnika CD/DVD na HDD, będący zaszyfrowanym dyskiem i wgrywasz na niego wszystkie dane. Potem wypalasz płytę z tym plikiem i jak chcesz ją otworzyć to w programie TC wybierasz plik z CD/DVD do podmontowania. Jeżeli podasz zgodne hasło zostanie on rozpoznany jako wirtualny napęd i będziesz mógł korzystać jak z każdego innego napędu pod windą.

http://www.truecrypt.org/

Pozdrawiam. . .
  • #5 3551872
    Radek102
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Wystarczy WinRar archiwizujesz dajesz hasło i wypalasz
  • REKLAMA
  • #6 3552253
    mooha
    Poziom 12  
    Raczej wątpię.
    Sposobem było by nagrywanie płyt we własnym formacie i odpowiedni program do ich odczytu lub jakiś sterownik który by oszukiwał system i pozwalał by poprawnie odczytywał taką płytę. W sterowniku można byłoby umieści procedurę która by prosiła o hasło przed "zamontowaniem" takiej płytki.
  • Pomocny post
    #8 3552380
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    mooha - właśnie tak działa TrueCrypt. Różnica tylko jest taka że nie ma w tym wypadku własnego systemu plików a wykorzystuje system domyślny dla płyt CD/DVD. Na płycie możesz mieć np. 1 plik data.bin i nic więcej. Podmontowujesz go do TrueCrypta i uzyskujesz kolejny napęd z danymi zawartymi w tym pliku. Co do hasła to oprócz haseł wprowadzanych z klawiatury możesz użyć pliku - klucza, albo użyć obu systemów zabezpieczenia czyli keyfile + pass.

Co do Winrara to oczywiście jest to jakiś pomysł, ale szyfrowanie Winrarem nie jest tak bezpieczne jak TC. Poza tym musisz plik wypakować z archiwum a przy TC tego nie musisz robić (jak jeszcze zaznaczysz przy kompresji rar ciągłe archiwum to wypakowanie każdego pliku będzie nieźle wkurzające)
  • REKLAMA
  • #10 3642505
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Wielki podziekowania dla uzytkownika "Atreyu"
    Program super i to jest to czego potrzebowalem
    3 punkty za pomoc przyznane :-)

Temat uwazam za zamkniety

Dziekuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nie istnieje natywna możliwość zabezpieczenia płyty DVD/CD hasłem, które wymagałoby podania hasła bezpośrednio po włożeniu płyty do napędu. Standardowe systemy operacyjne nie obsługują takiego mechanizmu. W celu ochrony danych przed nieautoryzowanym odczytem zalecane jest stosowanie szyfrowania plików lub obrazów dysków. Popularnym rozwiązaniem jest użycie programu TrueCrypt, który pozwala na utworzenie zaszyfrowanego pliku obrazu o rozmiarze płyty, który następnie nagrywa się na nośnik. Po włożeniu płyty i podmontowaniu obrazu w TrueCrypt wymaga on podania hasła lub klucza, umożliwiając dostęp do danych. Alternatywnie można użyć archiwów zabezpieczonych hasłem, np. WinRAR, jednak ich szyfrowanie jest mniej bezpieczne i wymaga rozpakowania plików przed użyciem. Wspomniano także o Nero SecureDisc jako narzędziu do zabezpieczania płyt. Inne metody, takie jak tworzenie własnych formatów płyt z dedykowanym oprogramowaniem lub sterownikami, są teoretyczne i niepraktyczne. Ostatecznie TrueCrypt został uznany za skuteczne rozwiązanie spełniające wymagania zabezpieczenia dostępu do danych na płycie DVD/CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA