logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty ogranicznik ładowania ogrodowej lampy solarnej

Atreyu 17 Mar 2024 17:41 8343 32

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Powstał prosty ogranicznik ładowania do ogrodowych lamp solarnych z czujnikiem ruchu, montowany równolegle do akumulatorów Li-ion.
  • Układ oparto na TL431, tranzystorze BD13x i kontroli napięcia ogniwa przez kontrolowane obciążenie rozładowujące po przekroczeniu progu.
  • W jednym module trzeba było zmienić rezystor 68 kΩ na 62 kΩ, a rezystor 10 Ω powinien mieć moc 1–2 W.
  • Po zalakierowaniu akrylem i testach na parapecie ogniwa nie ładowały się powyżej 4,22 V.
  • Konstrukcja lamp była bardzo prymitywna, bez klasycznego regulatora ładowania, a otwarty potencjometr uznano za zbyt wrażliwy na wilgoć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Dwa proste moduły elektroniczne na płytkach uniwersalnych.

Sezon działkowy zbliża się wielkimi krokami, stąd pomysł na proste i szybkie usprawnienie solarnych lamp ogrodowych z czujnikiem ruchu. Większość z tych urządzeń to niestety objaw technologicznego scamu, który jest w prawdzie użyteczny, ale zaprojektowany i wykonany w sposób urągający przyzwoitości, a czasami i zagrażający bezpieczeństwu użytkowania. Kilka lat wcześniej lampy te budowane były w sposób znacznie porządniejszy, co choćby przedstawił technologiczny youtuber Clive Mitchell na swoim kanale:

Takie same zewnętrzne lampy zakupione przeze mnie rok temu to niestety, pomimo podobieństwa zewnętrznego, zupełnie inny świat. Regulator ładowania zniknął, została tylko dioda odcinająca zintegrowania w strukturze nieopisanego chipa SMD. Panel słoneczny w obu tych lampkach dostarcza max 75mA prądu zwarciowego, a nieopisany akumulator 18650 według pomiarów cechuje się pojemnością 650mAh (zakładając prąd rozładowania 0,2C dla pudełkowej deklaracji producenta 1800mAh, czyli 360mA).

Czarna lampa solarna z czujnikiem ruchu i panelami LED. Solarna lampa ogrodowa z panelem słonecznym i czujnikiem ruchu.

W zeszłym sezonie jedna z takich lamp spłonęła i stopiła się na ścianie, a druga na koniec sezonu "jedynie" przestała się ładować, świecąc się tylko kilka chwil. Spalonej lampy nie było sensu naprawiać, kupiłem więc kolejną na znanym portalu, wykonując przy okazji w/w test wstawionego tam nowego ogniwa litowego. W drugiej lampie akumulator po wyjęciu wskazywał ponad 5V napięcia i około 16mAh pojemności (test na Atorch DL24 przy prądzie 0,2C i nap. odcięcia 2,75V). Wadliwy akumulator zastąpiłem dwoma ogniwami 18350 o pojemności 850mAh które często znajduję w pobliskim parku, a które pochodzą ze zużytych jednorazowych e-papierosów. Ze względu na prymitywizm konstrukcji obu urządzeń poskładałem z elementów będących pod ręką proste ograniczniki ładowania, które powinny zabezpieczyć akumulatorki Li-ion tych lamp przed przeładowaniem.

Schemat układu ograniczania napięcia dla lampy solarnej.

Aby zbyt mocno nie ingerować w konstrukcję tych urządzeń przyjąłem najprostszą metodę kontroli napięcia na ogniwie, oraz jego obciążenia kontrolowanym prądem rozładowującym w wypadku przekroczenia maksymalnego napięcia ładowania. Projekt jest banalny, oparty na jednej z aplikacji TL431. Projektu płytki nie zamieszczam bo go nie robiłem, moduły powstały na płytkach uniwersalnych. Elementy nie są krytyczne, można eksperymentować, ja użyłem tego co walało się w szufladzie. Gdybym miał kupować komponenty to zamiast krajowego muzeum CEMI BD13x wstawił bym choćby SS8550, a zamiast referencji 431 np. LM4041-ADJ. Potencjometru do regulacji napięcia progowego nie dawałem, gdyż uznałem że praca na świeżym powietrzu w warunkach zwiększonej wilgotności może tylko pogorszyć dokładność regulacji przez otwartą konstrukcję potencjometru. W jednym z modułów użyłem regulatora KIA431 od KEC Semiconductors, a w drugim AZ431 od Diotec. Ten pierwszy wymagał zmiany rezystora 68kΩ na 62kΩ ze względu na większy prąd pobierany przez wyprowadzenie adj, i większy rozrzut napięcia referencyjnego. Topologia modułu przewiduje ograniczenie prądu zwarciowego ogniwa nawet w wypadku incydentalnego zwarcia tranzystora, lub/i układu scalonego. Rezystor 10Ω powinien cechować się mocą 1-2W, i najlepiej użyć w tym miejscu rezystora bezpiecznikowego..

Wnętrze lampy solarnej z widocznymi przewodami i podzespołami elektronicznymi.

Płytki po wykonaniu i przetestowaniu zalałem lakierem akrylowym, i w takiej postaci zamontowałem równolegle do akumulatorów w lampach solarnych. Testowe ładowanie na parapecie okna w mieszkaniu pozwoliło ocenić że metoda takiego ograniczania napięcia jest poprawna, i ogniwa nie ładują się powyżej 4,22V. Poniżej wyniki pomiarów obu modułów.

Tabela z wynikami pomiarów modułów KIA431 i AZ431 przy różnych napięciach.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Atreyu
    Poziom 23  
    Specjalizuje się w: kinotechnika 35mm i dci
    Atreyu napisał 643 postów o ocenie 369, pomógł 55 razy. Mieszka w mieście Gdynia. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21008274
    dudik56
    Poziom 17  
    Ocena: 610
    Fajne. Kupiłem kiedyś za grosze garść takich zabezpieczeń do ogniw. Pewnie by spełniły swoją funkcję bo i jeszcze zabezpieczają przed nadmiernym rozładowaniem. :) i przeładowaniem.
    Warto to mieć w swojej szufladzie.

Zestaw płytek zabezpieczeń BMS 3A 1S 3.7V do akumulatorów litowo-jonowych z opisem oferty na stronie internetowej.
  • REKLAMA
  • #3 21008296
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 129
    Jak już szaleć to od razu wstawić coś na CN3722 :)
  • #4 21008408
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1073
    dudik56 napisał:
    Kupiłem kiedyś za grosze garść takich zabezpieczeń do ogniw. Pewnie by spełniły swoją funkcję bo i jeszcze zabezpieczają przed nadmiernym rozładowaniem.

To już kuriozum - w lampie autora zaoszczędzili 40gr (pewnie i mniej bo przedstawione zabezpieczenie jest na 3A) i doprowadzili do spalenia się lampy.
  • #5 21008807
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    Te tanie lampki za kilka złotych (tanie marketowe, wbijanie w ziemię) to chyba nie warto modyfikować?
    Artykuł ciekawy, nei miałem pojęcia, ze takie problemy bywają z tymi większymi lampkami.
  • #6 21008872
    dudik56
    Poziom 17  
    Ocena: 610
    Te tanie ogrodowe mają tanie akumulatorki 1,2V i nie widziałem dla nich gotowych zabezpieczeń.
  • #7 21008890
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    W tych najtańszych z reguły znajdują się ogniwa niklowo - wodorkowe 80mAh a nawet 40mAh

Mała, zielona bateria guzikowa z dwoma metalowymi końcówkami.

oraz prosty zintegrowany kontroler na IC XY8018 lub pochodnym. Ponieważ ogniwa Ni-Mh nie zawierają niestabilnego chemicznie litu to nie grozi im wybuch lub zapłon, w szczególności przy tak mikroskopijnej pojemności.
  • #8 21008939
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Małe lampki mają też akumulatorki AAA lub AA 150 lub 300mAh. Sam mam takie. Nawet je wymieniłem na jakieś markowe Panasonici. Ogólnie rzecz biorąc, to one i tak są w stanie się naładować na tyle by poświecić kilka godzin dopiero wiosną/latem. I jak @Atreyu napisał jest w nich zintegrowany kontroler ładowania i przetwornica podwyższająca do zasilania LEDa.
  • #9 21008972
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 97
    Teraz na rynku lampek solarnych różnego typu jest multum, kiedyś tak nie było wiec robiłem halogenki do doświetlania drogi, działały bardzo długo i bezawaryjnie. Akumulatorki litowo jonowe 4.2V od starej noki albo 18650 .Panel solarny 5V lub 6V już nie pamiętam. Diody takie jak na obrazku plus soczewka która poprawiała znacznie oświetlenie drogi. Dioda D2 to zwykła dioda lub schottky.
    Biały moduł diody LED z żółtym elementem świecącym pośrodku. Soczewka do lampki diodowej z obudową Schemat elektroniczny z diodami, rezystorami i tranzystorami do lampki solarnej
  • #10 21009502
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Atreyu napisał:
    W tych najtańszych z reguły znajdują się ogniwa niklowo - wodorkowe 80mAh a nawet 40mAh

Mała, zielona bateria guzikowa z dwoma metalowymi końcówkami.

Te też zdarzyło mi się widzieć wybuchające. W swojej konstrukcji - lampa kupiona za 50 zł na pierwszy ogień poszło sprawdzenie co z akumulatorem. Oczywiście Li-ion, oczywiście 1A dioda Shottkiego i tyle, brak jakiegokolwiek zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, nie wiem czy przeładowanie tej konstrukcji groziło. Prąd ładowania w pełnym słońcu to było ledwo 100 mA, prąd pracy w trybie PIR 700 mA, w trybie całonocnym 220 mA, pojemność ogniwa 970 mAh (zamiast deklarowanych 2200 mAh. Po pierwsze uszczelniona została na nowo lampa, po drugie wymieniono akumulator na 6800 mAh 3,7V, dodano zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem i przed przeładowaniem. Wstawiono panel 6V 6W nabyty po okazyjnej cenie 20 zł. Prąd zwarcia zmierzony 980 mA. Jest obawa o diodę bo ona jest jedynie 1A, ale raczej przy sporo naładowanym akumulatorze prąd 1A nie popłynie, natomiast na pewno będzie to jej granica wytrzymałości. Tak prezentowała się cała konstrukcja po zmianie akumulatorów.
    Wnętrze otwartej lampy LED z widocznymi diodami, akumulatorami i obwodami.
    Tak po zamontowaniu:
    Lampa solarna zamontowana na słupie przed ceglaną ścianą budynku.
    A tak w trakcie pracy:
    Lampa uliczna świecąca w nocy z widocznym promieniowaniem światła.
  • #11 21010290
    ozarkomariusz
    Poziom 3  
    Możesz to jeszcze uprościć, to żadna filozofia, wywalasz wszystko oprócz tranzystora i diody Zenera. Rezystor zmień na 0.5k i to wszystko.
  • #12 21010845
    Atreyu
    Poziom 23  
    ozarkomariusz napisał:
    Możesz to jeszcze uprościć, to żadna filozofia, wywalasz wszystko oprócz tranzystora i diody Zenera. Rezystor zmień na 0.5k i to wszystko.

Możesz rozwinąć wypowiedź, i wyjaśnić czego dokładnie dotyczy Twoja porada?
  • #13 21014683
    walbe
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    No właśnie.

Moderowany przez ArturAVS:

Sprecyzuj o co Ci chodzi.

• REKLAMA
  • #14 21054649
    TrafoMaster
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzisiejsze lampki solarne to w większości ryżowa tandeta Moja matka kupiła rok temu takiego krasnala co siedzi w autku i mu mają reflektory nocą świecić to po kilku dniach już tylko jedna świeciła ale też nie za długo. To zobaczyłem w środku. Prosty ogranicznik ładowania ogrodowej lampy solarnej
  • #15 21054676
    mati211p
    Nie wiem dlaczego są tak kiepsko zabezpieczone no ale są. Dobrze po zakupie sprawdzić uszczelnienie i poprawić nawet. Po dwóch latach zalało mi lampę najazdową której klosz pękł od słońca. Tak oto wyglądała. Akumulator ostatecznie nie przeżył, bo, żeby się dolutować potrzeba było usunąć uszczelkę co spowodowało że działał tylko 4 miesiące dłużej dopóki elektrolit nie wysechł. Obecnie lampa ta działa do dziś. 3 lata po tej awarii. Zużyty i uszkodzony akumulator z widoczną korozją. Zalana, uszkodzona lampa najazdowa z widoczną baterią i rdzą.
  • #16 21055314
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ogrodowe lampki solarne zasilane z akumulatora Ni-Mh to zupełnie inny temat. Ich jakość jest wprost proporcjonalna do ceny. Dla przykładu poniżej zdjęcie poprawnie wykonanej lampy tego typu, z elektroniką zalaną żywicą i uszczelnioną dodatkowo silikonem, ale też 4x droższej od tych najtańszych "patyków" z pastylką 40mAh

Zbliżenie na panel solarny lampki ogrodowej z osłoniętą elektroniką i włącznikiem.

Wracając do tematu - byłem ciekaw czy ktokolwiek zauważy i zaproponuje modyfikację zaproponowanego przeze mnie rozwiązania eliminującą jego wadę/cechę - poboru z akumulatora 200-300µA prądu spoczynkowego? To prąd pobierany przez układ xx431. Taki prąd to jednak dosyć dużo dla konstrukcji zasilanej jedynie z panelu o mocy rzeczywistej około 0,3W. Wykonałem kilka symulacji w których zmieniłem sposób polaryzacji układu 431 tak aby był on zasilany przez panel, a jedyne połączenie z akumulatorem stanowiło dzielnik napięcia odniesienia. W efekcie powstały dwie wersje teoretycznej i uproszczonej lampy LED z akumulatorem Li-Ion na których przeprowadziłem pomiary modelu wirtualnego:

Schemat elektryczny lampki solarnej z układem ogranicznika poboru prądu Schemat układu lampy solarnej z ogranicznikiem zasilania

Po pomyślnie wykonanych symulacjach na modelu wirtualnym powstały ostatecznie takie oto dwa schematy ogranicznika wpinanego trójprzewodowo do obwodu lamp o wspólnej masie:

Schematy ograniczników prądu do lamp solarnych

I na koniec przetestowałem układ ten na prototypie rzeczywistym w jednej z moich lampek. To oczywiście wersja uproszczona nr. 1 gdyż panel w tej lampie, nawet gdyby hipotetycznie słońce przeistoczyło się w supernową, nie byłby w stanie wygenerować więcej niż 80mA

Wnętrze otwartej lampki solarnej z akumulatorem i elektronika.

Pobór prądu z akumulatora w nocy wynika teraz jedynie z rezystancji pomiarowego dzielnika napięcia, i nie przekracza 25µA. Układ 431 może pracować niestabilnie przy zbyt niskim napięciu polaryzującym, ale nie ma to żadnego znaczenia gdyż ma to miejsce jedynie wieczorem i nad ranem gdy napięcie z panelu i tak jest odcinane przez diodę. Prototyp przepracował już kilka tygodni bez żadnych widocznych problemów. Napięcie na akumulatorze nie przekracza nawet w słoneczny dzień 4,235V, czyli wpasowuje się idealnie w zakres zalecanych napięć przez producentów ogniw tego typu. Wersji regulatora Nr. 2 /trójprzewodowej z tranzystorem/ niestety nie przetestowałem, gdyż nie mam żadnej lampki solarnej z bardziej wydajnym panelem solarnym. Jak ktoś ma takie urządzenie, oraz czas i chęć na zabawę, to zachęcam do wymiany uwag.

Pozdrawiam..
  • #17 21055694
    mati211p
    Co do pierwszej lampki może i ktoś się postarał, tylko najbardziej awaryjną jej części stał się wyłącznik, który być może nie jest nawet potrzebny, bo zwiększa awaryjność konstrukcji. Jak w niej zabezpieczony został akumulator na wypadek wilgoci, jest wlutowany na stałe? Rozwiązanie z stykami mija się też wtedy z celem.

Jeśli chodzi o samo zabezpieczenie twojej konstrukcji to jak dla mnie prąd rzędu 0,3mA to ułamek mocy przekazywanej z panelu, jakieś 0,5%, czyli wciąż pomijalnie mały. Co więcej prąd tej lampy jak w załączniku po wykryciu ruchu to około 700mA więc w ciągu doby to zaledwie 37 sekund czasu świecenia lampy zakładając brak jej pełnego naładowania, bo inaczej nic nie jest tracone. Nie lepiej dać dostępne do kupienia gotowe zabezpieczenie przed nadmiernym ładowaniem i rozładowaniem? Jaka jest cena takiego rozwiązania wliczając koszt podzespołów i koszt preparatu potrzebnego na jego zabezpieczenie?
    Zmiana sposobu zasilania na plus, bo po pierwsze ogranicza jakkolwiek ułamkowe moce, ale z drugiej strony chroni akumulator przed zbędnym poborem mocy, co jest ważniejsze dla wydłużenia czasu pracy akumulatora aniżeli dla kwestii ilości traconej mocy. U mnie akceptowalne były straty rzędu 1,1mA. Lampa nie ma problemów na ogniwach Li-ion (tych samych) działa od września 2020 r.
  • #18 21056438
    sq3evp
    Poziom 39  
    Te ograniczniki przypominają mi schematy BMS'ów robionych amatorsko.
    Funkcja jest przecież ta sama, ale pewnie ich brak jest powodem padania tych lampek - kwestia czy bawic się, czy kupować nowe.
  • #19 21056540
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    sq3evp napisał:

Masz w sumie rację. Około 80gr/szt. takie kosztują na Aliexpress. W sumie napisał o tym @dudik56 zaraz na początku.
  • #20 21056548
    sq3evp
    Poziom 39  
    speedy9 napisał:
    sq3evp napisał:

Masz w sumie rację. Około 80gr/szt. takie kosztują na Aliexpress.

Pytanie czy się sprawdzą - tema jest ciekawy, nie neguję potrzeby powstanie, ale widzę, że mozna gotowe kupić.

Mały offtop:
    Przypomina mi to trochę, jak keidyś mi znajomy opowiadał o tuningu rozruchu malucha - mała zmiana a odpalał zawsze i wszędzie (kto jeździł to wie o czy mowa).

Pomysły są potrzebne w każdej branży.
  • #21 21056582
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Komplikujecie rzeczy proste a wystarczy zener z szeregowym oporem 5 om, takie zabezpieczenie zastosowałem do baterii 12V i chodzi już dwa lata. Oczywiście każdy akumulatorek zabezpieczony oddzielnie i zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem nie trzeba bo same diody przestają świecić.
  • REKLAMA
  • #22 21056625
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    klamocik napisał:
    wystarczy zener z szeregowym oporem 5 om, takie zabezpieczenie zastosowałem do baterii 12V i chodzi już dwa lata.

Ale wiesz jaki rozrzut parametrów i charakterystykę mają Zenery na niskie napięcia?
    Tabela z wartościami napięcia Zenera dla różnych typów diod.
    Wykres charakterystyki diod Zenera dla różnych napięć.

Więc tak średnio dla pojedynczego ogniwa.
  • #24 21057066
    Atreyu
    Poziom 23  
    Słuchajcie, ogranicznik złożyłem z tego co miałem pod ręką. Nie miałem w szufladzie żadnego BMS'a ani specjalizowanego układu zarządzającego BMS'em. Diod zenera 4,3V/1W tez nie miałem pod ręką. Poza tym 431 jest termicznie skompensowany, a zener? Latem na słońcu, w czarnym pudełku mocno popłynie, tym bardziej niskonapięciowy. Dla przypomnienia, maksymalne napięcie ogniwa Li-Ion w trybie wysycania Cv to 4,2 +/-0,05V (w/g karty charakterystyki ICR18650-22E)

Byłem też ciekaw jak można ten problem prosto rozwiązać, i ile chińczyk "zaoszczędził" na produkcji takiego gadgetu.

Odcięcie od dołu przy rozładowanym akumulatorze załatwia od ręki sama dioda LED, więc ta część funkcjonalności BMS'a została przeze mnie pominięta.

Czy warto się tak bawić? Jak kto chce. Według mnie ostatni przetestowany przeze mnie sposób podłączenia samego 431 do lampy o tak małej mocy jest całkowicie wystarczający. Koszt to 0.00zł chyba u każdego kto bawi się elektroniką. Licząc jednak w wartościach bezwzględnych to chińczyk zaoszczędził tu jakieś 20 groszy kosztem możliwości podpalenia klientowi domu :p

mati211p napisał:
    Jak w niej zabezpieczony został akumulator na wypadek wilgoci, jest wlutowany na stałe? Rozwiązanie z stykami mija się też wtedy z celem.

Ta lampa to kula fi15cm LIVARNO/Lidl więc i tak nic do wnętrza się nie przedostanie. Akumulator w rozmiarze AAA o teoretycznej pojemności 300mAh jest zamontowany pod płytką w typowym holderze. Wyłącznik jest dodatkowo nasmarowany wazeliną techniczną. Kilka takich lamp u mnie chodzi już drugi sezon, w jednej wymieniłem ogniwo i to wszystko.
  • #25 21057578
    mati211p
    Atreyu napisał:

Ta lampa to kula fi15cm LIVARNO/Lidl więc i tak nic do wnętrza się nie przedostanie. Akumulator w rozmiarze AAA o teoretycznej pojemności 300mAh jest zamontowany pod płytką w typowym holderze. Wyłącznik jest dodatkowo nasmarowany wazeliną techniczną. Kilka takich lamp u mnie chodzi już drugi sezon, w jednej wymieniłem ogniwo i to wszystko.

2 sezony to jeszcze niewiele. Najstarsze u mnie właśnie 15 sezon zaczynają. Nawet ,że jest to kula plusem jest, że jest pewnie na jakichś 35-40 cm nad gruntem. Nawet w tak szczelnie zamkniętych lampach pojawia się problem z racji nagłej różnicy temperatur. Po chłodnej nocy wstające słońce rozgrzewa znacznie szybciej obudowę i tu następuje kondensacja wody wewnątrz nawet przy dużej szczelności przez osiągnięcie temperatury punktu rosy o ile wilgotność wewnątrz jest wystarczająco wysoka lub wzrost samej wilgotności. Nie mówimy o kompletnym zalaniu bo w dobrych lampach to się rzadko zdarza. Taka lekka wilgoć to głównie powoduje korozje wyłącznika i styków z czasem.

W tanich lampach na Li-ion nie ma żadnego ograniczenia standardowo, kiepskiej jakości akumulatorek, małej mocy ogniwo słoneczne, a i tak zdarzają się nagminne przeładowania i eksplozje takich lamp, więc zabezpieczenie tego jak najbardziej ma sens - dłuższa bezawaryjna praca, zażegnana możliwość eksplozji głównie latem. W moim modelu była tylko dioda między S+ a B+ natomiast B- i S- były ze sobą połączone.
  • #26 21058135
    sq3evp
    Poziom 39  
    speedy9 napisał:
    Masz w sumie rację. Około 80gr/szt. takie kosztują na Aliexpress. W sumie napisał o tym @dudik56 zaraz na początku.

Znalazłem - warto zaryzykowac, chyba to znacznie lepsze od diody Zenera.
  • #27 21058444
    Atreyu
    Poziom 23  
    mati211p napisał:
    W moim modelu była tylko dioda między S+ a B+ natomiast B- i S- były ze sobą połączone.

To musiałeś trafić na jakąś wersję ekskluzywną, "premium' czy coś ;) W obecnie sprzedawanych nawet zewnętrznej diody już nie ma, zintegrowali ją z układem scalonym. Można ją "wyczuć" miernikiem badając spadki napięcia na wyprowadzeniach układu /oczywiście nieopisanego/, ale nawet i to musieli popsuć gdyż dioda w strukturze tego scalaka to zwykła dioda przełączająca, a nie Schottky :(
  • #28 21058615
    mati211p
    W lampkach z joule thiefem tak jest ale w li-ion pierwsze słyszę o zintegrowanej diodzie Shottkiego. Zazwyczaj jest zewnętrzna by odróżnić zasilanie z solara od akumulatorka i by prąd płynął tylko w jedną stronę.
  • #29 21094739
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    Witam, ja kupiłem te lampki za niecałe 10 zł, mają swoje wady jak to że wszytko trzeba w nich poprawiać (luty, kable i akumulator - te 1200mA to chyba tylko nazwa marketingowa ogniwa). Pod spodem macie zdjęcia płytki jest ona zbudowana z rekordowej ilości elementów, chcę do niej podłączyć moduł ładowania (bo wiadomo że w zimie czasem będzie trzeba naładować akumulator) z zabezpieczaniem baterii (poniżej) . Mam pytanie, jak podłączyć ten układ do lampki ?

B+ i - - wiadomo do akumulatorka 18650
    OUT + i - do płytki lampy
    IN + i - do panelu solarnego i do wtyku USB (oby ładować z zwykłej ładowarki) - czy takie połączenie ma sens i i czy prąd z ładowarki nie uszkodzi ogniwa solarnego ?

Zdjęcie płytki drukowanej z przyciskiem i elementami elektronicznymi. Płytka drukowana z lutowanymi elementami. Zdjęcie wnętrza lampki solarnej z widocznym akumulatorem 18650 i płytką układu. Moduł ładowania z mikroprocesorem i złączem USB
  • #30 21094858
    Atreyu
    Poziom 23  
    John5MM napisał:
    Mam pytanie, jak podłączyć ten układ do lampki ?

No ten moduł to niezbyt się do tego nadaje. Dedykowane moduły do lamp solarnych oparte są najczęściej o układ CN3163

https://pl.aliexpress.com/item/1005006918103409.html
    https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1133223/CONSONANCE/CN3163.html

Problemem modułu z TP4056 w takim zastosowaniu jest brak wejścia odcinającego od baterii słonecznej, poza tym te układ może zachowywać się niestabilnie przy zasilaniu słabiutkim źródłem prądowym o dużej rezystancji wewnętrznej.

Teoretycznie: panel solarny poprzez diodę sschottky'ego do + i - na module
    akumulator do B+ i B-
    lampkę z wyjść OUT+ i OUT- na module, do złącz na płytce lampki gdzie był wpięty akumulator, chyba L+ i L-

ALE: po takim podłączeniu lampka LED będzie świeciła się zarówno w dzień jak i w nocy, gdyż MCU lampki będzie odcięte od pomiaru napięcia z panelu solarnego. Czy da się to zmienić i sprzęgnąć MCU z modułem - nie wiem, trzeba pokombinować, ale słabo to widzę.

Podładowywanie lampki z USB to trochę przesada, wystarczy ją wyłączyć i pozostawić na zimę w ciepłym i słonecznym miejscu. Ten moduł z TP4056 jest mocno "nadwymiarowy" dla tej lampki, w szczególności dla baterii fotowoltaicznej która z ledwością dostarcza 70mA, dlatego zachęcam do złożenia układu VERSION 1 z postu >>21055314
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problemy związane z jakością i bezpieczeństwem ogrodowych lamp solarnych, szczególnie tych z czujnikami ruchu. Użytkownicy zauważają, że wiele z tych lamp jest źle zaprojektowanych, co prowadzi do awarii, przeładowania akumulatorów i potencjalnych zagrożeń. Wskazano na różne rozwiązania, takie jak zastosowanie regulatorów ładowania (np. CN3722, CN3163) oraz diod Schottky'ego, które mogą poprawić bezpieczeństwo i wydajność lamp. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z modyfikacjami lamp, w tym wymianą akumulatorów na lepsze modele (18650, Ni-Mh) oraz dodawaniem zabezpieczeń przed nadmiernym ładowaniem i rozładowaniem. Wskazano również na problemy z wilgocią i kondensacją wewnątrz lamp, co wpływa na ich trwałość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA