logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd -2147221164 przy uruchamianiu AVR Studio4 - jak naprawić?

greg84 10 Lut 2007 12:31 1876 5
REKLAMA
  • #1 3551920
    greg84
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czesc, zainstalowalem sobie program ze strony Atmela AVR Studio4,ale mam problem z uruchomieniem, przy probie uruchomienia wyskakuje blad: Frame Work Class: Error while connecting to ROT: -2147221164, co moze byc nie tak? Czy ten program wymaga juz na starcie podlaczenia jakiegos programatora? Prosze o wskazowki jak z tym ruszyc, dopiero zaczynam zabawe z AVR-ami, wiec na poczatek chcialem ten program rozpracowac,pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 3552080
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Program ten absolutnie nie potrzebuje żadnego programatora podłączonego żeby poprawnie działał. Spróbuj może na innym komputerze, może wingroza ci sie sypie...
  • REKLAMA
  • #3 3552412
    mipek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam inny problem z AVR studio. Mnie sie uruchamia prawidlowo i kompiluje oraz debaguje programu napisane w asm tez prawidlowo. Chcialem zaczac wglebiac sie w pisanie programu w C, lecz o ile kompilacja przechodzi z wynikiem:
    c:\WinAVR\bin\avr-objcopy.exe: --change-section-lma .eeprom=0x00000000 never used
    make: *** [pierwszy_c.eep] Error 1
    Build succeeded with 0 Warnings...
    to przy probie debagowania pojawia sie blad Microsoft Visual C++ Runtimie Library
    Runtime Error! i skontaktuj sie ze wsparciem producenta etc.
    i AVR studio sie wylacza. Ktos wie gdzie tkwi blad?
    AVR studio wersja 4.12 Build 460 a WINAVR do kompilowania C - WinAVR-20070122l.
  • REKLAMA
  • #4 3552500
    wojtkow
    Poziom 14  
    WinAVR build z 2007 roku nie działa z AVR Studio 4.12
    Było o tym pisane na forum - poszukaj
  • REKLAMA
  • #5 3558630
    cyjan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mipek napisał:
    Mam inny problem z AVR studio. Mnie sie uruchamia prawidlowo i kompiluje oraz debaguje programu napisane w asm tez prawidlowo. Chcialem zaczac wglebiac sie w pisanie programu w C, lecz o ile kompilacja przechodzi z wynikiem:
    c:WinAVRbinavr-objcopy.exe: --change-section-lma .eeprom=0x00000000 never used
    make: *** [pierwszy_c.eep] Error 1
    Build succeeded with 0 Warnings...
    to przy probie debagowania pojawia sie blad Microsoft Visual C++ Runtimie Library
    Runtime Error! i skontaktuj sie ze wsparciem producenta etc.
    i AVR studio sie wylacza. Ktos wie gdzie tkwi blad?
    AVR studio wersja 4.12 Build 460 a WINAVR do kompilowania C - WinAVR-20070122l.

Witam, AVR 4.12 faktycznie nie działa z WinAVR 20070122. Jeżeli zaś chodzi o Twój wynik kompilacji spróbuj dostosować swój makefile tak jak opisałem w temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic686130.html
    Pozdrawiam!
  • #6 3558956
    Goompas
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przede wszystkim nalezy zainstalowac wszystkie service packi( sa 3), mialem podobne problemy z avr studio. Nalezy takze stosowac sie do polecen instalatora i restartowac system wtedy kiedy kazde, w innym przypadku moga wystapic problemy.
REKLAMA