logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka może być przyczyna wieszania się Win XP tylko w grach?

feromon 10 Lut 2007 15:32 1074 6
REKLAMA
  • #1 3552561
    feromon
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, poniwaz za kazdym razem uzyskalem na tym forum pomoc, zwracam sie poraz kolejny.
    Problem mam taki ze wiesza mi xp.

Kompa kupilem pol roku temu gotowy zestaw P4 2,8 512 ram. Wszystko dzialalo gicio, jakis czas temu zainstalowalem sobie nfs underground 2 i wszystko dzialalo przechodzilem, gralem po sieci (przez hamachi) zero problemow.

Pare dni temu kompa zaczelo wieszac w grze. Sformatowalem wszystkie partycje, zainstalowalem XP sp2 oraz najnowsze uaktualnienia, zainstalowalem nfsu2 wrzucielm savey odpalilem gre i nadal to samo chwile pogram i wiesza.
    Zainstalowalem tez most wandet i tez po chwili wiesza w grze, probowalem zainstalowac toce3 to wiesza przy koncu instalacji.
    Poza tym komp sprawuje sie dobrze nic niemuli pracuje cale dnie i nie ma wiekszych problemow. Nie wiem o co chodzi.
    Czy moze przestal znosci wieksze obciazenia jak np gry.
    Nie mam pojecia nie wiem czy trzeba go moze oddac na gwarancje, a moze sa jakies programy ktore przetestuja kompa i sprawdza czy może cos nie gra ze sprzetem, dlatego prosilbym o jakies rady.
    Pozdrawiam i dzieki!
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Proszę nie używać wielokrotnie (??lub!!) itd ...

• REKLAMA
  • #2 3552599
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Na początek sprawdź temperatury (procesor ,karta graf.) Mogą być brudne (zatkane kurzem ) wentylatory.
  • REKLAMA
  • #3 3552724
    feromon
    Poziom 10  
    CPUCooL wskazuje temp procka 40-42 zamknieta obudowa a 35-36 przy otwartej
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3555679
    feromon
    Poziom 10  
    ok, powalcze ze wszystkim co mi podpowiedzieliscie i dam znac, znajomy podpowiedzial miz e mam tez sprawdzic radiator na grafice byc moze sie zakurzyl miedzy zeberkami i nie chlodzi odpowiednio, pozniej dam znac co z tego wszystkiego wyszlo
    wiec, odkurzylem kompa, radiator w graficznej nie byl zakurzony sama graficzna od gory troszke, za to procek byl ostro zakurzony z radiatora na procku odkurzacz wyciagnal kleby kurzu, do tego zainstalowalem directx9c ale chyba juz go mialem bo wyskoczylo tylko ze jest gotowy do uzycia, i niby dziala, sprawdzilem jak zawsze pogralem i wyglada na to ze nic nie wiesza. podejrzewam ze przy wiekszym obciazeniu procek sie zbyt grzal przez ten kurz. W razie by sie cos dzialo to napisze a poki co to dzieki za pomoc.
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić post!
    Zdania zaczynamy z dużej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały !
    Dziękuję ...
    TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na zawieszaniu się systemu Windows XP podczas grania w gry takie jak NFS Underground 2, Most Wanted oraz TOCE3, mimo że komputer działa poprawnie przy normalnym użytkowaniu. Komputer to gotowy zestaw z procesorem Pentium 4 2,8 GHz i 512 MB RAM, zakupiony pół roku wcześniej. Po formacie i reinstalacji systemu z SP2 oraz najnowszymi aktualizacjami problem nadal występował. Sugerowano sprawdzenie temperatur procesora i karty graficznej, które mogły być podwyższone z powodu kurzu zatykającego wentylatory i radiatory. Zmierzono temperaturę procesora na poziomie 40-42°C przy zamkniętej obudowie i 35-36°C przy otwartej. Rekomendowano także aktualizację sterowników karty graficznej oraz wersji DirectX. Podejrzewano również niską jakość zasilacza jako potencjalną przyczynę problemów. Zasugerowano zwiększenie pamięci wirtualnej systemu. Po oczyszczeniu komputera z kurzu, zwłaszcza radiatora procesora, oraz instalacji DirectX 9c, problem zawieszania się w grach ustąpił, co wskazuje na przegrzewanie się procesora jako główną przyczynę awarii pod obciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA