logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobieranie obudowy i strojenie b-r pod piec gitary basowej

tajemny 10 Lut 2007 16:02 3626 12
  • #1 3552667
    tajemny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam głośnik Eminence Legend B102, promowany jako "najlepszy glosnik dla gitary basowej", i chcę na jego podłożu zrobić sobie piec/combo do gitary basowej.
    I teraz mały problemik- dobranie odpowiedniej obudowy/b-r dla takiego głośnika nie jest takie proste jak w wypadku jakiegoś subwoofera.
    Z parametrów i zalecen wynika że odpowiednia bedzie dla niego obudowa bass-reflex. Lecz jak mam ten b-r stroić- wysoko? nisko? Najniższa struna gitary basowej emituje 42Hz (ale czasem tez gra niżej, np w basie 5-strunowym albo nisko przestrojonej czwórce). Mam więc stroić b-r w te okolice? Bo słyszałem kilka opinii że w takich zastosowaniach tunel stroi się wyżej. Jakiej wielkości obudowę mam zastosować?
    W takich przypadkach opieranie się na symulacjach mija się z celem, tu chyba liczy sie tylko obycie w temacie i doświadczenie, dlatgo proszę bardziej obytych z nagłaśnianiem gitar/estrady ludzi o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Załączniki:
    • Dobieranie obudowy i strojenie b-r pod piec gitary basowej param.gif (15.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3556579
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Skorzystaj z WinISD, link jest gdzieś na forum
  • #3 3556677
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witaj, co do strojenia, to do gitary basowej nie stroiłbym tak nisko, bo w niej ważniejsze są mimo wszystko wyższe częstotliwości. Te dolne i tak będą słyszalne. Ja bym spróbował ze strojeniem rzędu 80Hz. Może nadać ciekawe brzmienie i konkretne uderzenie. Nie przejmuj się górkami na symulacjach - jak mówią w Tonsilu: "Kieruj się słuchem". Skrzynia nie większa niż 35 litrów (będzie poręczna, a dźwięk i tak będzie dobry).
  • #4 3556779
    tajemny
    Poziom 12  
    Hmm, osobiście zastanawiałem sie nad wpakowaniem głośnika w 40-50litrów i zestrojenie w okolice 50-55Hz. Te 35litrów to nie za mało, a 80Hz nie za wysoko?
  • #5 3557181
    trebor_d
    Poziom 15  
    To nie jest subwoofer. Dlatego podałem takie wymiary. Na pewno po zrobieniu tak jak napisałem nie będziesz narzekać. Wiem z doświadczenia, że do basu nie ma co przesadzać z wielkością skrzynki.
  • #6 3557413
    tajemny
    Poziom 12  
    Prawie +5dB przy 100Hz przy takim strojeniu jak mówisz, Tebor. No ale jak sam powiedziałeś- to nie jest subwoofer. Tu zasady gry są inne:). Tak więc twardo mówisz że 35litrów i dawać na 80Hz? Głupio by było poświęcić kilka dni na zrobienie porządnej skrzyni a potem deko rozczarować sie efektami, sam rozumisz:)
  • #7 3557523
    trebor_d
    Poziom 15  
    Rozumie Twoje rozterki. A masz może altusy 140 w domu? Jeśli tak, to spójrz na ich charakterystykę... mają chyba 7db podbicia :) a całkiem przyjemnie się na nich słucha muzyki. A co do Twojego przypadku, nie obawiałbym się tego, że źle zagra, to jest połowa objętości ekwiwalenta - będzie dobrze. W razie potrzeby, jeżeli uznasz, że coś nie pasuje, obniżysz strojenie, ale wątpie, żeby zaszła kiedykolwiek taka potrzeba.
  • #8 3571478
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Żeby nie dublować tematu

Chciałem użyć głośnika Trifonik KL-115 do zrobienia paczki do gitary basowej. Są do niego tylko podstawowe parametry. Czy można by zrobić obudowę zamkniętą? czy raczej tylko B-R ?
  • #9 3573734
    tajemny
    Poziom 12  
    Witam, a co to za głośnik? jaka srednica? Poszukaj w sieci jego parametry, moze cos znajdziesz. A generalnie to bezpieczniej jest chyba zapakowac nieznany glosnik w zamknietą niz w b-r.
  • #10 3616923
    SzokalML
    Poziom 36  
    15-tka, 250 watt, pasmo 30-3000 hz,8 ohm
    i tyle... heh tylko wydaje mi się że ten głośnik jako estradowy, to raczej do BR, pytanie tylko jak dobrać :|
  • #11 3617124
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Szokal najprościej dobrać na palę tj jak dla większości 15" obudowę ok 90L i strojenie 45-55Hz (strojeniem można sie pobawic) trifonik głośnik nie byle jaki rodem z ukrainy wielki masywny (jak wszystko co zza wschodniej granicy :D) wada ich są dość delikatne cewki .

Co do b102 to głośnik jest na prawdę fajny ale w ukladzie szt w kolumnie bo 1 szt to można użyć ale do ćwiczeń w domu bo na probie czy koncercie zginie calkiem. Inny układ to 2x10" +15" w drugiej paczce (ale ze wzgledu na jego 8 om trzeba by wzmachola ktory pociagnie smialo 2 omy (2x8om równolegle i do tego równolegle 15stka 4om ok 400W ) )
  • #12 3628994
    SzokalML
    Poziom 36  
    W takim litraż celowałem, trifonika kupiłem bo była to okazja (150 zł za nieużywany), a nowy kosztuje sporo więcej (zresztą każda dobra piętnastka). Tylko nie mam pewnosci czy z gitara basowa to dobrze zagra.
    sprzedajacy powiedzial ze ten trifonik jest wzorowany na jbl e-130 ( http://www.usspeaker.com/jbl%20e130-1.htm ) a to typowy instrumentalny głośnik.

Jeśli chodzi o delikatne cewki, to myślę że nie powinno nic się stac, bo mój head przy 8 ohmach osiąga ok. 150 watt, a i pewnie nie będzie dane nawet użyć połowy tej mocy, jeśli ten trifonik rzeczywiście ma tak dużą skuteczność...

pytanie jakie do tego zastosować tweetery? może 2xstx GDWT podłączone przez kondę 4,7 uf?
  • #13 3631510
    trebor_d
    Poziom 15  
    hirogen napisał:
    Szokal najprościej dobrać na palę tj jak dla większości 15" obudowę ok 90L i strojenie 45-55Hz (strojeniem można sie pobawic) trifonik głośnik nie byle jaki rodem z ukrainy wielki masywny (jak wszystko co zza wschodniej granicy :D) wada ich są dość delikatne cewki .

Co do b102 to głośnik jest na prawdę fajny ale w ukladzie szt w kolumnie bo 1 szt to można użyć ale do ćwiczeń w domu bo na probie czy koncercie zginie calkiem. Inny układ to 2x10" +15" w drugiej paczce (ale ze wzgledu na jego 8 om trzeba by wzmachola ktory pociagnie smialo 2 omy (2x8om równolegle i do tego równolegle 15stka 4om ok 400W ) )

Zawsze można paczki względem siebie połączyć szeregowo, mamy wtedy 8ohm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru obudowy i strojenia bass-reflex (b-r) dla głośnika Eminence Legend B102 przeznaczonego do pieca lub combo do gitary basowej. Zalecane jest stosowanie obudowy bass-reflex, jednak strojenie tunelu budzi wątpliwości – czy ustawić je nisko, blisko najniższej częstotliwości struny basowej (około 42 Hz), czy wyżej. Wskazano, że strojenie w okolicach 80 Hz może lepiej podkreślić wyższe częstotliwości ważne dla gitary basowej, a objętość obudowy powinna wynosić około 35 litrów, co zapewni poręczność i dobre brzmienie. Doświadczenie sugeruje, że większe obudowy niekoniecznie poprawią efekt, a symulacje mogą być mniej przydatne niż praktyka i słuch. W dalszej części poruszono temat głośnika Trifonik KL-115 jako alternatywy do basowego zestawu, gdzie rekomendowana objętość to około 90 litrów, a strojenie tunelu 45-55 Hz, z możliwością eksperymentów. Podkreślono, że Trifonik jest głośnikiem estradowym o dużej mocy i skuteczności, ale z delikatną cewką. Wspomniano także o możliwości łączenia paczek głośnikowych szeregowo dla uzyskania impedancji 8 omów oraz o doborze tweetera (np. STX GDWT) z kondensatorem 4,7 µF do zestawu basowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA