logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa "odwrotka" - brak dobergo basu.

ubocik 09 Sie 2007 18:10 2231 11
  • #1 4162091
    ubocik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam mam odwrotke na glosniku eminance delta 15 lf i ta odwrotka nie ma takiego kopa jak powinna miec co zrobic obudowa jest taka jest to duza obudowa w sdorku obudowy jest trojkat i na tym trojkacie jest zamonowany glosnik membrana do sciany co robic zeby to zagralo
  • #2 4162161
    shemi5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam,
    muszę to napisać mianowicie :
    ten głośnik nie specjalnie nadaje się do basshorna ze względu chociażby słabiutki napęd o czym świadczy współczynnik BL
    również dobroć Qts też pozostawia dużo do życzenia.
    ja proponuje przerobić sobie tą paczuszkę jak to możliwe na tradycyjny BR
    to tak tańszym kosztem
    a jeżeli myślisz poważnie nad tubą basową to niestety lepszy i mocniejszy garczek PD,18sound,Beyma no i oczywiście RCF

pozdro

dla mnie ten gar to dołek do 3way - to moja opinia

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

jest jeszcze jedna alternatywa :
    zakupić Kappa PRO 15LF
    to jest głośnik który przynajmniej parametrami się nadaje do basshorna
  • #3 4162642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4162677
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Jedna odwrotka też za dużo szumu nie narobi. To się zestawia w odpowiednie zestawy po kilka sztuk.

Podaj do jakiego zastosowania ma to być, jakie masz możliwości "produkcyjne".
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #5 4162684
    ubocik
    Poziom 13  
    zespoly szanty perskusje plener mam 2 na strone i za duzo to chalasu nie robi dla tego nie wiem czy nie przerobie na br
  • #6 4162690
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    i tez nie bedzie miala "kopa" za zadne skarby.Jak juz napisal kolega shemi5 to jest glosnik do zestawu 3-way. Nawet sub typu BR na tym glosniku chodzi kiepsko.
    Pozdrowienia.
  • #7 4162849
    ubocik
    Poziom 13  
    to co z tm koledzy teraz zrobic poradzcie
  • #8 4163254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4166165
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    O fuck bede musiał sprzedac bo mam dwa takie ale stoja nie uzywane jakos zapas lub jak moje wysiadą,ale przecie u mnie graja dosc dobrze moze to dlatego ze nie słuchałem nic chyba lepszego? tanie nies a te głosniory i graja u mnie w 2way kolumnie jako monitor co ma dosc małe wymiary. Moze to wina wzmaka lub mixera co ma za mało basu zastanow sie nad obudowa labiryntowa moze to ostatecznosc jak nie br.
  • #10 4166575
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    swoją drogą 2 sztuki delty12lf wsadziłem do odwrotki handboa blt-700 , tam sie spaliły mark v , a nie było to moje i miało byc po kosztach wiec wsadziłem delte 12 lf 2 sztuki i nawet w miare walilo napewno lepiej od drugiego z orginalnymy 10 letnimi mark v
  • #11 4167089
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    może być Eminence, ale powiedzmy jakieś kilomax 18 i jakieś droższe no i potężny wzmacniacz. Jaki masz teraz? 15 to tak z 2-3/stronę i byłoby fajnie. niestety, żeby coś wyciągnąć i poprawić trzeba zapłacić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 4167301
    ubocik
    Poziom 13  
    te dowrotki napedzam joly rogers lpa 20 i tne te odwrotki na 100hz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu braku odpowiedniego basu w obudowie typu "odwrotka" z głośnikiem Eminence Delta 15 LF. Użytkownicy wskazują, że ten głośnik nie jest optymalny do zastosowania w basshornie ze względu na słaby napęd (niski współczynnik BL) oraz niską dobroć (Qts). Zalecane jest przekształcenie obudowy na tradycyjny bass reflex (BR) lub rozważenie wymiany głośnika na modele lepiej przystosowane do tub basowych, takie jak PD, 18sound, Beyma, RCF lub Eminence Kappa PRO 15LF. Wskazano, że pojedyncza "odwrotka" generuje niewielką ilość basu i zwykle stosuje się je w zestawach po kilka sztuk. Użytkownik stosuje wzmacniacz Joly Rogers LPA 20 i filtruje odwrotki na 100 Hz. Pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania głośników o większej mocy i lepszych parametrach oraz ewentualnej zmiany konstrukcji obudowy na labiryntową. Wskazano również, że tani Eminence może nie zapewniać wysokiej jakości dźwięku, a w niektórych konfiguracjach lepiej sprawdzają się inne modele lub większa liczba głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA