logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody LED wybrać do zastąpienia świetlówek w monitorach LCD?

techrys 10 Lut 2007 17:02 4305 10
REKLAMA
  • #1 3552924
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Mam kilka monitorów z uszkodzonymi świetlówkami. Jako że przebywam na emigracji i mam nieco ograniczony dostęp do takich rarytasków jak świetlówki, chciałbym je zastąpić ledami. Mam możliwość kupna diód białych o parametrach: temperatura koloru 5000K i natężenie światła 11000mcd, oraz 8000K i 11000mcd.
    Które diody będą lepsze, i ile ich trzeba będzie do zastąpienia jednej szyny świetlówek?
  • REKLAMA
  • #2 3553196
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Nie wiem czy w UK sprawa warta tylu nakładów
    idz na www.ebay.co.uk > computing > laptop accesories > Screens/ LCD Panels
    szukaj : LCD Tubes (Backlight)
    za ok.7- 13 funtów masz
    Cytat:
    CCFL BACKLIGHT FOR TFT, LCD MONITOR & LAPTOP SCREEN

tu masz namiar na przykładowy shop ,który handluje w necie na wyspach czymś takim
    1. http://stores.ebay.co.uk/Micro-Lite-CCFL-Backlights
    2. http://search.ebay.co.uk/_W0QQsassZzone8848QQhtZ-1

Jakie diody LED wybrać do zastąpienia świetlówek w monitorach LCD? from N.Wales

*do poczytania http://inventgeek.com/Projects/shorts/lcdfix.aspx
  • #3 3553852
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Szukałem na ebay, ale cosik źle bo nie znalazłem :)
    Jaki ten świat jest mały :)
    Może zdradzisz gdzie się zaopatrujesz w części, bo u mnie wielka bieda z tym - jak mam iść do maplina to mnie deko krew zalewa, dzisiaj straciłem niemal godzinę żeby kupić kilka elementów do programatora eeprom, a gdybym chciał kupićcoś do invertera to już totalna kaplica...
  • REKLAMA
  • #4 3554965
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ledy świecą punktowo i do tego celu się nie nadają, energia do podświetlenia matrycy to ok 30W. Kto naprawia monitory LCD to ma problemy co zrobić ze świetlówkami po uszkodzonych matrycach. Problemy mają ci co zaczynają naprawę od wymiany świetlówek bo jest matryca nie podświetlona.
  • REKLAMA
  • #5 3556914
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    na wszystko jest sposob - wystarczy deflektor (tak jak w PDA) i po zawodach - masz elegancko rozproszone swiatlo
  • REKLAMA
  • #6 3677302
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    Sam potrzebuje właśnie 1 świetlówki do lcd 15 może koledzy zdradzicie gdzie w Polsce mogę takie cudeńka dostać ?? a może któryś z was ma jedną na zbyciu ??
  • #7 3677424
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Na allegro jest duzo ogloszen ze swietlowkami
  • #8 3678077
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Niestety już szukałem na allegro ale akurat w tym tygodniu nie pojawiła sie żadna aukcja ze świetlówkami pytałem też kilku osób z allegro ale niestety nie posiadają świetlówek <jak są świetlówki to do matryc od laptopów a nie wiem czy to tosamo jak w "stacjonarnym" LCD>
    A może namierzyłeś jakąś aukcje ze świetlówkami ??
    bo mnie niestety się nie udało :(.
  • #9 3678338
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Same świetlówki nie nadają się do transportu bo są delikatne, jak ktoś chce kupić świetlówki to kupuje uszkodzony monitor LCD np za 40zł i tam są 2 lub 4 w zależności od typu matrycy, na Allegro jest sporo tego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zastąpienia uszkodzonych świetlówek w monitorach LCD diodami LED. Zwrócono uwagę, że diody LED świecą punktowo i do podświetlenia matrycy wymagane jest około 30W mocy, co utrudnia ich bezpośrednie zastosowanie bez odpowiedniego rozproszenia światła, np. za pomocą deflektora, podobnie jak w PDA. Użytkownicy sugerowali zakup oryginalnych świetlówek (LCD Tubes, CCFL Backlights) na platformach takich jak eBay UK lub Allegro, jednak dostępność tych elementów jest ograniczona, a ich transport problematyczny ze względu na delikatność. W Polsce wskazano na hurtownię ASWO jako potencjalne źródło części, choć często katalogi są nieaktualne. Wymiana świetlówek na LED wymaga uwzględnienia parametrów takich jak temperatura barwowa (5000K lub 8000K) i natężenie światła (11000mcd), a także liczby diod potrzebnych do zastąpienia jednej świetlówki, co nie zostało jednoznacznie określone w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA