logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Bora 1.9TDI 99r. - automatyczna skrzynia biegów.

Peter0868 11 Lut 2007 12:33 8957 7
REKLAMA
  • #1 3555609
    Peter0868
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Proszę o rady i odpowiedź na kilka pytań związanych z prawidłowym działaniem automatycznej skrzyni. Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Bora 1.9 TDI z 99r. z czterostopniową ASB i zastanawiam się czy działa poprawnie, otórz:
    1. W moim aucie, z zimnym silnikiem I zmiana biegu następuje piero
    ok. 35 - 40 km/h, po rozgrzaniu przy ok. 20km/h. W jakich
    przedziałach prędkości lub obrotów powinna nastąpić zmiana
    przełozeń?
    2. gdy silnik jest zimny i wrzucę ,,D" zamochód zaczyna samoczynnie
    powoli ciągnąć i bez dodawania gazu rusza, natomiast gdy się
    rozgrzeje do temp. ok. 80°C, po zatrzymaniu i ponownej próbie
    ruszenia samochód zachowuje się jakby był na biegu ,,N" i dopiero po
    wciśnięciu gazu reaguje. Przy nższych temp. silnika tj. 50-80° skrzynia
    zachowuje się jakby slizgało się sprzęgło, zaczyna deligatnie szarpać i
    zrywać, a dopiero po krótkiej chwili ciagnie. Nie mam takiego
    problemu z biegiem wstecznym, niezależnie od temp. ciągnie bez gazu.
    Zadaję te pytania ponieważ skrzynia jest swieżo po remoncie i wg. mechanika - fachowca wszystko jest w porządku, a te skrzynie tak podobno maja. Proszę o informacę czy jest to problem zwiazany ze sterowaniem elektroniką, czy też leży on po stroonie mechaniki i co powinienem powiedzieć mechanikowi, który zainkasował niezłą sumkę za remont. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i informacje.
  • REKLAMA
  • #2 3555754
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    jeżeli gościu się tym zajmuje i twierdzi że tak powinno być ,więc ok.
    dla swojego spokoju podjedz na vag,niech w innym warsztacie jeszcze sprawdzą czysto elektronike.
  • REKLAMA
  • #3 3556241
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5152
    Skrzynia jest tzw. inteligentna,zmienia biegi przy roznych obrotach,zaleznie od obciazenia,predkosci,polozenia pedalu gazy i innych rzeczyGdy cisniesz gaz mocno skrzynia zmienia biegi przy wiekrzych obrotach,jak delikatnie to biegi zmienia wczesniej.Zimny olej w skrzyni powoduje wieksze cisnienie bo jest gestrzy,dlatego rusza bez gazu,to normalne.Pojedz na komputer,jezeli scan nie odczyta zadnych bledow to nie ma sie czym martwic(niech zeskanuja caly zespol napedowy)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 3565203
    Peter0868
    Poziom 10  
    Dziękuję za informacje. Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Czy jest normalnym, że na zimnym silniku zachowuje się jakby śliżgało się sprzęgło i ruszanie wymaga dosyć wysokich obrotów.

Dodano po 4 [minuty]:

Dziękuję za informacje. Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Czy jest normalnym, że na zimnym silniku zachowuje się jakby śliżgało się sprzęgło i ruszanie wymaga dosyć wysokich obrotów.
  • REKLAMA
  • #5 3566079
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    olej kiedy wymieniałeś?
  • #6 3566201
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Nie jest prawidlowe,skrzynka powinna "pelzac" na zimnym i cieplym bez szarpania.
  • REKLAMA
  • #7 3578439
    Peter0868
    Poziom 10  
    Skrzynka jest swieżo po remoncie i wtedy był wymieniony filtr i olej. Od tego czasu zrobiłem zaledwie ok. 1000 km, a po przejechaniu 1500 km mam jechać na przegląd gwarancyjny. Gdy zadałem to pytanie mechanikowi, który remontował ASB powiedział, że te skrzynie tak mają. Nie mam dużego doświadczenia i dlatego każda wskazówka jest dla mnie bardzo cenna abym nie został ewentualnie ,,nabity w butelkę". Co może być przyczyną takiego działania skrzynki? Czy może to być sprawa elektroniki czy ewidentnie jest to sprawa mechaniczna? Dziękuję.
  • #8 4560438
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    ...te skrzynie "tak nie maja" . zawsze ma pelzac. Jezeli nie pelza na cieplym oleju to rob ja jak najpredzej w porzadnym warsztacie!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowego działania automatycznej, czterostopniowej skrzyni biegów (ASB) w VW Bora 1.9 TDI z 1999 roku. Użytkownik zauważa, że zmiana biegów następuje przy różnych prędkościach w zależności od temperatury silnika oraz że skrzynia na zimnym silniku rusza samoczynnie bez dodawania gazu, natomiast po rozgrzaniu zachowuje się jak na biegu jałowym, wymagając dodania gazu do ruszenia. Ponadto pojawia się problem szarpania i ślizgania sprzęgła przy temperaturach 50-80°C. W odpowiedziach podkreślono, że skrzynia jest „inteligentna” i zmienia biegi zależnie od obciążenia, prędkości i pozycji pedału gazu, a zimny olej o większej lepkości powoduje wyższe ciśnienie, co tłumaczy ruszanie bez gazu. Zalecane jest podłączenie do komputera diagnostycznego (np. VAG) w celu sprawdzenia elektroniki i zespołu napędowego. Jednakże szarpanie i ślizganie sprzęgła nie jest normalne – skrzynia powinna płynnie „pełzać” zarówno na zimnym, jak i ciepłym oleju. Skrzynia jest po remoncie z wymianą oleju i filtra, przejechano około 1000 km, a gwarancyjny przegląd jest planowany po 1500 km. Wskazano, że jeśli skrzynia nie pracuje prawidłowo na ciepłym oleju, należy ją jak najszybciej sprawdzić w profesjonalnym warsztacie, gdyż problem może mieć podłoże mechaniczne lub elektroniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA