logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy neony pod podwoziem samochodu są legalne w Polsce?

DJ.LALASKA 19 Wrz 2003 16:50 57892 62
REKLAMA
  • #1 331888
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Niedawno zakładałem koledze neon na tablicy rejestracyjnej (przedniej i tylniej)oczywiście policja dojeb##a sie oto i chciała mu wlepic mandat ale zdjął je przy tych policjantach i sprawe załatwił .... Teraz takjie pytanie jeseli dopiepszają sie o rejestracje to czy mozna pod podwoziem dawac neony WYRAŹCIE OPINIE .POzdrawiam DJ.AMPER
  • REKLAMA
  • #3 331956
    SP4SR
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jakiego prawa? W polsce pojazdy uprzywilejowane są wyposażone w światło błyskowe koloru niebieskiego oraz w sygnał dzwiękowy modulowany. Jedno bez drugiego nie występuje.
  • #4 331982
    SP4SR
    Poziom 16  
    a to podstawa Prawo o ruchu drogowym Dz.U.97.98.602 z dnia 20 czerwca 1997 r.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #5 334524
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Możesz sobie podświetlić samochód ale włączyć tylko w garażu albo jak jestes gdzieś na zlocie, albo i na drodze jak nikt nie widzi. Policja zawsze sie czepia do takich spraw, często w programie "Drogówka" na TV4 były pokazywane zatrzymania samochodów z diodami LED w spryskiwaczach...
  • REKLAMA
  • #6 334543
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Przytocze tu słowa jakie były powiedziane przy okazji innego tematu.

"...Kodeks drogowy jest jasny i przejrzysty: z przodu samochodu mogą być widoczne jedynie światła barwy białej i żółtej selektywnej - niebieski z całą pewnością do nich nie należy. Podobnie z tyłu widoczny może być jedynie kolor czerwony. Określona jest również ilość i rozmieszczenie świateł, a także warunki ich stosowania..."
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zachęcam do korzystania z przycisku SZUKAJ na górze strony.
  • #7 334653
    fachman
    Ocena: 123
    No dobrze, ale wszystkie nowe reflektory świecą na niebiesko. Mandaty będą póki ktoś z szerokimi plecami się nie wk*rwi i nie wygra sprawy w sądzie. Wtedy będzie tzw precedens i jasność sprawy. "Polska być ciekawy kraj" zwykł mawiać Zulu-Gula. Tu powiedzenie "Dura lex set lex!" znaczy po polskiemu "Durex UniSex" Każdy rżnie każdego.
  • #8 334669
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Lampy ksenonowe nie świeca na niebiesko tylko dużo bardziej "zimnym" światłem niż zwykłe i halogenowe żarówki. Widmo jest na tyle szerokie że porównanie z wąskim widmem diody LED jest nie na miejscu. Temat nadaje się zresztą do działu "wiocha" którego na forum nie ma. (bez urazy dla mieszkańców wsi)
  • #9 334670
    Krzysi0
    Ocena: 195
    :arrow: fachman
    Reflektory to jedno a choinka na aucie to drugie. Świetlówki UV pod autem może i fajnie wyglądają jako bajer ale nie żeby z tym jeździć po ulicy. Już widzialem kilka aut rodem z filmu za szybcy za wsciekli. Jestem przeciwny czemuś co utrudnia i rozprasza innych kierowców a tak jest z podśwetleniem auta UV.
  • #10 334679
    fachman
    E tam, gadacie,..
    co tam taka dioda w spryskiwaczu w porównaniu z źle ustawionymi światłami? za źle ustawione światła tylko pouczenie za LED mandat. O kasę pewno chodzi.
  • #11 334729
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Czy takie podświetlenie tablic zakłóca prace fotorejestratorów wykroczeń?
    Z pozdrowiemiami zbyszek44
  • #12 334734
    fachman
    Oczywiście że zakłóca i oto ta wojna. Tablice pokryte farbą fluoroscencyjną zaczynają świecić zamist odbijać światło i fotoradar pstryknie fotkę, potem sztab ludzi wyrywa sobie włosy z głowy jak te gotowe 3 stówki do budżeu sciągnąć a tu figa z makiem. Stąd ta wściekłość policji, muszą brać dupę w troki i jechać na drogi zamiast "zdalnie" liczyć "wykryte !!!" wykroczenia przez fotoradar.
  • REKLAMA
  • #13 360993
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Wydaje mi się że temat był już poruszany. Zgadzam się jednak z Krzysi0. Ten bajer fajnie wygląda w filmach, jednak w naszej dziurawej , tłocznej i radarowej rzeczywistości na pewno się nie sprawdzi... I dobrze. Odnośnie światel mijania ( tych fabrycznych ); to straszne ,że nowe i sprawne auta mają tak fatalnie uregulowaną wysokość i kąt świecenia świateł. O wypadek nie trudno. Inna spraw ato żarówki (inne niż zaleca producent opraw). Ale my elexxxxxxxcy przecież to doskonale wiemy i odpowiednio stosujemy... :wink:
  • #14 361332
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    tak, myslisz ze to paly jada a to jakis gosc
  • #15 363679
    kon20
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja mam policje w ...

Ostrzeżenie #1 Użycie wulgarnego słowa do określenia pewnej grupy zawodowej
  • REKLAMA
  • #16 363700
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    fachman napisał:
    No dobrze, ale wszystkie nowe reflektory świecą na niebiesko. Mandaty będą póki ktoś z szerokimi plecami się nie wk*rwi i nie wygra sprawy w sądzie. Wtedy będzie tzw precedens i jasność sprawy. "Polska być ciekawy kraj" zwykł mawiać Zulu-Gula. Tu powiedzenie "Dura lex set lex!" znaczy po polskiemu "Durex UniSex" Każdy rżnie każdego.

O ile mi wiadomo to w Polsce na wyrok nie mają wpływu precedensy jak w USA

ludzie filmów naoglądają się a potem różne rzeczy przychodzą im do głowy. Na filmach neony są ekstra ale to jest FILM!! W rzeczywistości każdy zdejmuje świetłowki i zakłada je jedynie na różne okazje, zloty itp

czy ktoś zastanawiał się co dzieje się z taką jarzeniówką pod podwoziem. przecież tego nawet nie powinno wyrzucać się do śmietnika, ustawy o ochronie środowiska o materiałach niebezbiecznych itp
    Naprawdę myślicie, że taka świetlóweczka wytrzyma długą jazdę, a co ja się zbije

wyjściem jest zastosowanie osłon, ale tak jak w elektronice podwozie dla optyki to zabójca, po takim przejeździe wyjdziecie ze szmatą i będziecie wycierać osłony i szlifować rysy na nich ??
  • #17 364134
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    ja mam dwóch "klijentów" którzy z takimi śweitlówkami jeżdzą od ponad pół roku, jeden ma w przeżroczystym wężu, drugi skleił osłone z plexy i kontownika Al. w lecie jako tako się to nie brudziło (przejechał po kałuży i czyste...) zobaczymu jak w zimie jak będzie to całe zakichane błoto posniegowe zamarzać...
    co do uszkodzeń (zarysowań) to powiem że to już chyba zalerzy gdzie, kto jezdzi- oranka, lub asfalt.... :)
  • #18 368857
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    No i co? Ci "klienci" w jakiś sposób zachwalają owe światło? - Może nie trzeba używać mapy, albo osiągi auta się poprawiły, czy też ludzie łatwiej mogą takiego gagatka namierzyć, pokazać palcem, czy popukać się w czoło! - Absurd. Niech ci ludzie sprawdzą w tych autach zawieszenia, wyregulują światła i hamulce. Wtedy bedzie chociaż bezpieczniejszy... Trudno -jeśli chęć szpanu i straszenia ludzi na drodze jest silniejsza...
  • #19 369308
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    wydaje mi sie że na ten temat jest już prowadzony inny topic...
    pozatym, nie wiem czemu wychodzisz z załorzenia, że jak ktoś ma świetlówki pod autem to ma źle wyregulowane światła...
  • #20 832028
    widmo75
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam kolegow
    sam mam zamontowana katode pod samochodem koloru jasnej czerwieni
    ostatnio mialem kontrol ale w dzien jakiegos dupka co sie naogladal mojego auta wieczorem i nic nie znalazl katoda schowana pewnie zabral by dowod gdyby to bylo w nocy ( a moze chcial zobaczyc jak to jest zrobione:) ) sa napewno zwolennicy i przeciwnicy tego typu rzeczy
    Cytat:
    czy ktoś zastanawiał się co dzieje się z taką jarzeniówką pod podwoziem. przecież tego nawet nie powinno wyrzucać się do śmietnika, ustawy o ochronie środowiska o materiałach niebezbiecznych itp
    Naprawdę myślicie, że taka świetlóweczka wytrzyma długą jazdę, a co ja się zbije
    to nie jest zwykla swietlowka z rtecia :) ani szkla plastik i gaz szlachetny taki jak w zwyklej zarowce (argon) tylko innej budowy :)
    pozdrawiam
  • #21 832253
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Kiedyś miałem zrobione oświetlenie pod autem (60 zarówek w zielonym przezroczytym wężu - własnej roboty). Niestety na przegładzie nie przeszło.
  • #22 983181
    Altech Serwis
    Poziom 11  
    yych
    moze to i fajnie czasem wyglada

ale ja wyznaje zasade ze auto nie powinno wygladac na szybsze niz jest w rzeczywistosci...

... auta wygladajace w nocy jak startrek napewno nie dorownuja szybkoscia wygladowi

skladam od podstaw szybkie auta i jeszcze nikt mnie nigdy nie prosil o jakies zarowki choinkowe pod autem

jestem przeciwnikiem tego typu tjuningow i tyle

jak ktos chce wydawac pieniadze na tuning i zaczynac od swiatelek to powodzenia
    ja radze najpierw dopiescic silnik, pozniej dopiescic uklad jezdny i hamulcowy, pozniej dopiescic nadwozie, a na koniec jesli czegos "brak" zakladac spoilery i swiecidelka
  • #23 997479
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 6
    jesli chodzi o prawo to doczepie sie przyciemnianych okien
    Policjanci doczepiaja sie tylko szarych ludzi jesli maja przyciemnane szyby.... bo juz politykow to sie nie doczepia i tyle....... to nie jest sprawiedliwosc !!!!!!!!!!!!!!!!
  • #24 1073420
    tablo
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    przyciemniane szyby maja rowniez atesty. jak taki polkityk ma kase to da to do zrobienia do serwisu. natomiast policja kaze usuwac przyciemniane folie bez atesyu lub niespełniające norm. co do podswietlania samochodów jesli nie było by to prawnie ustanowione to można byłoby zamontowac najróżniejsze gadżety jak i zmiane koloru oświetlenia podstawowego. a samochód musi posiadac tylko niezbedne oświetlenie.
  • #25 1074020
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Mozesz odmowic sciagniecia folii podpierajac sie na jakiej podstawie jest za ciemna - policja mierzy "na oko"...
  • #26 1074568
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Mozna miec zamontowane katody pod samochodem. Nawet właczone. Zabponione jest jedynie poruszanie się pojazdem z właczonym podswietleniem :)
  • #27 1079789
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Ze wszystkim można jeździć, ale jak się ma jakiś odpowiedni papierek , albo atest ;). Ja mam lampy, szyby przyciemnione i neony na podwoziu ( wszystko z atestem ) i jak zatrzymują niebiescy to nie uciekam ;) tylko pokazuje atesty i nie mogą się przyczepić ... Pozdrawiam :)
  • #28 1087128
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Zrobiłes atest neonów i możesz jeździć? A własnie mając neony na podwoziu włączone to czy policja może się do nas przyczepić? Gdy stoimy i nie jesteśmy włączeni do ruchu?
  • #29 1087222
    Deiwid
    Poziom 21  
    W czwartek widziałem gościa miał tak odpicowaną audike że normalnie kopara odpadła.....
    Najpierw usłyszałem jakieś mocne basy, patrze coś jedzie, widze tylko jakąś niebieską plame, gość zatrzymał sie niedaleko mnie. Z tyłu spojlery, podświetlenie niebieskie,(z dołu, ze spryskiwaczy, tablica, wnętrze auta) Sprzęd audio aż miło było posłuchać, przyciemniane szyby.

Zawsze byłem przeciwny takim bajerom w aucie, ale jak zobaczyłem tą Audice, normalnie mnie zatkało. Są ludzie którzy zajmują sie tym z pasją........
  • #30 1183894
    wisnia7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A własnie mając neony na podwoziu włączone to czy policja może się do nas przyczepić? Gdy stoimy i nie jesteśmy włączeni do ruchu?

już kolega napisał: Policja nie może przyczepić się do twoich włączonych neonów, jeśli spełniasz odpowiednie warunki:
    1 pojazd nie jes w ruchu ulicznym
    2 pojazd nie oślepia ani nie utrudnia poruszania się innym uczestnikom ruchu
    3 masz odpowiednie papiery (czyt. atesty) na posiadany sprzęt

ale w praktyce (z autopsji) wiem, że jak chcą, to i tak się do czegoś doczepią...

(ja miałem cytuję: "żle napompowane opony przednie" i otrzymałem z tego powodu mandacik w wyskokości 200zł
    :) )

Podsumowanie tematu

✨ W Polsce stosowanie neonów pod podwoziem samochodu jest generalnie nielegalne podczas jazdy po drogach publicznych. Prawo o ruchu drogowym precyzuje, że pojazd może mieć jedynie światła o określonych kolorach: z przodu białe lub żółte selektywne, z tyłu czerwone, a kolory takie jak niebieski i czerwony są zarezerwowane dla pojazdów uprzywilejowanych. Neony i inne dodatkowe oświetlenia, zwłaszcza w kolorach niebieskim i czerwonym, mogą być mylone z sygnałami służb mundurowych, co jest zabronione. Używanie neonów jest dopuszczalne jedynie poza ruchem drogowym, np. na zlotach lub w garażu. Włączone oświetlenie neonowe podczas jazdy może skutkować mandatem, zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego lub nakazem demontażu. Legalność neonów może być częściowo zależna od posiadania homologacji i atestów, jednak nawet z dokumentacją policja może się czepiać. Zielone światło neonów jest kontrowersyjne – niektórzy twierdzą, że jest dozwolone, inni zaprzeczają, wskazując na brak wyraźnych przepisów. Montaż neonów pod podwoziem wiąże się także z problemami technicznymi, takimi jak uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia i trudności w utrzymaniu czystości. W dyskusji pojawiły się także opinie, że neonowe oświetlenie rozprasza innych kierowców i może stwarzać zagrożenie na drodze. W praktyce neonów używa się głównie jako elementu tuningu wizualnego, ale ich stosowanie na drogach publicznych jest ograniczone i ryzykowne pod względem prawnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA