logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 2 1.3 MH szarpie na niskich obrotach w deszczu - co sprawdzić?

szpaner16 12 Lut 2007 18:45 2149 6
REKLAMA
  • #1 3560918
    szpaner16
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Czesc posiadam golfa 2 1.3 MH, gaznik od paru miesiecy mam spory problem z inst. wysokiego napiecia. Od kilku miesiecy jest tak ze jezeli jest deszcz lub jedzie sie za innym samochodem w deszczowy dzien to auto strasznie szarpie na nizszych obr. wymieniłem przewody WN przez kilka tygodni bylo ok ale pozniej znowu to samo za kazdym razem gdy rano sie go odpala a nie ma mrozu strasznie szarpie po nagrzaniu jest ok najpierw było przebicie przy cewce iskra skakała na te przewody obok niskiego napiecia bodajze wiec wymieniłem cewke ale to nic nie pomogło zmieniłem przewod od cewki do aparatu zap. na nowym było jeszcze gorzej teraz mam stary przewod ale jest dalej tak samo juz nie wiem gdzie szukac przyczyny moze byc jeszcze wina kopułki na aparacie ale wyglada na dobra tylko sa takie male pekniecia na koncach gdzie przewody sie zaklada ale czy to moze miec az taki wplyw??
    Moze ktos mial podobne przyczyny prosze o rade z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 3561091
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    a zajżyj tam jak będzie ciemno i zobacz gdzie iskry idą na lewizne
  • REKLAMA
  • #3 3561252
    szpaner16
    Poziom 11  
    wczesniej skakala przy cewce przerobilem koncowke na kablu i bylo ok ostatnio skakala na kopulce od glownego przewodu na jeden boczny tylko na szyjce tej na kopulce i nie wiem czy to wina kopulki czy moze cos z koncowka na przewodzie a moze palec??
  • REKLAMA
  • #4 3561299
    goldwinger
    Ocena: 2093
    kopułłka nie majątek a wygląda na to że do wymiany
  • REKLAMA
  • #5 3561526
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Sprawdź też czy silnik ma "masę" - popraw kable i faktycznie kopułka ale też i palec rozdzielacza szczególnie jeśli to wersja z rezystorem (nie wiem czy wszystkie mają - mój ma :-) ).

Pozdrowionka
  • #6 3561647
    szpaner16
    Poziom 11  
    Jest chyba cos takiego zalane zywica masa jest wyczyszczona jutro zobacze z tym aparatem.
    Dzieki za rady
  • #7 3561704
    tzok
    Ocena: 6449
    Kopułka nie ma prawa mieć żadnych pęknięć ani nadpaleń, pozatym należy ją okresowo wymieniać, podobnie jak kable WN. Wymień więc komplet - kable, kopułkę i palec rozdzielacza oraz skontroluj i w razie potrzeby wymień świece.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf 2 1.3 MH z gaźnikiem pojawia się problem szarpania silnika na niskich obrotach podczas deszczu lub jazdy za innym pojazdem w warunkach wilgotnych. Objaw ten występuje głównie po porannym rozruchu na zimnym silniku i ustępuje po nagrzaniu. Przyczyną mogą być uszkodzenia instalacji wysokiego napięcia, w szczególności przewodów WN, cewki zapłonowej, kopułki rozdzielacza oraz palca rozdzielacza. Wymiana przewodów WN przyniosła chwilową poprawę, natomiast wymiana cewki i przewodu od cewki do aparatu zapłonowego nie rozwiązała problemu. Na kopułce zauważono drobne pęknięcia, które mogą powodować przebicia iskry. Zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualną wymianę kopułki, palca rozdzielacza oraz przewodów wysokiego napięcia, a także kontrolę masy silnika i stanu świec zapłonowych. Kopułka nie powinna mieć pęknięć ani nadpaleń i powinna być okresowo wymieniana wraz z kompletem przewodów WN i palcem rozdzielacza, szczególnie w wersjach z rezystorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA