logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewanie się karty graficznej - jak temu zaradzić?

mugweb 13 Lut 2007 10:09 882 8
REKLAMA
  • #1 3563582
    mugweb
    Poziom 10  
    Witam !

Ostatnio zauważyłem w swoim komputerze że się strasznie przegrzewa - dokładnie karta graficzna.

Kupiłem ostatnio monitor LG L1919S. Ale myślę, że ten fakt nie zmienił zbyt dużo w moim komputerze i nie powinien się przegrzewać aż tak bardzo, że się musi sam resetować.

Może wiecie na co muszę spojrzeć ? Co dokupić itd. ?
    Pozdrawiam :|
  • REKLAMA
  • #2 3563660
    loozack
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na początek proponuję sprawdzić jakie chłodzenie ma karta graficzna: pasywne czy z wiatraczkiem.
    Jak z wiatraczkiem to sprawdź czy wiatraczek nie jest za bardzo napchany kurzem i czy w ogóle się jeszcze kręci. Jeśli jest zapchany spróbuj porządnie wyczyścić, a jak to nie pomoże to pewnie będzie trzeba wymienić wiatraczek.
  • #3 3563688
    mugweb
    Poziom 10  
    Brak wiatraczka. :(
  • REKLAMA
  • #4 3563694
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    A tak przy okazji to sprawdź i stan wiatrak i radiatora na procku.
  • REKLAMA
  • #5 3563707
    loozack
    Poziom 11  
    A jaka to konkretnie karta graficzna? Może będzie łatwiej jak będę wiedział jaki model.
  • #6 3563719
    mugweb
    Poziom 10  
    NVIDIA GeForce FX 5200
  • #7 3563798
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Ja też mam taką radiator dość spory w kształcie napisu MSI ale jak narazie - odpukać w niemalowane jest OK. Trzeba tylko od czasu do czasu odkurzyć go.
  • REKLAMA
  • #8 3564006
    Pemo2
    Poziom 18  
    Jeżeli odkurzenie nie pomoże to można zainwestować w wiatraki żeby poprawić cyrkulacje powietrza, lub najprostrzy sposób zdjąć bok obudowy żeby więcej powietrza do niej wpadało.

Pozdrawiam
  • #9 3564231
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Najlepiej by było jakbyś ściągnął radiator i zobaczył czy jest tam (tzn.pod radiatorem) pasta termoprzewodząca jeżeli jej nie będzie to masz już pryczyne. Trzeba tylko uważać bo na niektórych kartach radiator jest przyklejony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem przegrzewania się karty graficznej NVIDIA GeForce FX 5200 może wynikać z braku aktywnego chłodzenia, gdyż karta nie posiada wiatraczka. Zaleca się sprawdzenie stanu chłodzenia procesora oraz radiatora karty graficznej. W przypadku obecności wentylatora należy go oczyścić z kurzu i upewnić się, że działa poprawnie. Jeśli karta ma tylko radiator, warto zdjąć go i sprawdzić obecność pasty termoprzewodzącej pod nim, gdyż jej brak może powodować przegrzewanie. Dodatkowo można poprawić cyrkulację powietrza przez instalację dodatkowych wentylatorów lub zdjęcie bocznej ścianki obudowy. Regularne odkurzanie radiatora jest również istotne dla utrzymania odpowiedniej temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA