logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadmierne przegrzewanie karty graficznej FX5200 mimo wymiany chłodzenia – dlaczego?

datatomek 01 Sie 2006 22:19 998 8
REKLAMA
  • #1 2871367
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Mam pytanie odnośnie powodu przegrzewania się tej karty.Od razu wyjaśnię że wiem że jest to chyba najgorsza karta jaką świat widział,ale jest to już moja druga taka sama,poprzednią reklamowałem i została wymieniona.A problem polega na niesamowicie wysokiej temp. podczas uruchomienia gier (nawet niezbyt wyszukanych).Radiator jest założony dość potężny przezemnie,z wentylatorem oczywiście,ale po chwili nawet sam radiator jest bardzo gorący,a procesora karty dotknąć nie idzie.Dodam że te same aplikacje na karcie Radeon 5600, z wentylatorkiem małym że śmiech,chodzą normalnie.Jest to już druga karta która tak się zachowuje.Moje pytanie brzmi: czy to już tak ma być w tym modelu,czy jest to naprawdę takie G? Czy może jest inna przyczyna takiego stanu rzeczy?...
  • REKLAMA
  • #2 2871557
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    No coż,karta żadną rewelacją nie jest delikatnie mówiąc.Ale do rzeczy,jak zmieniałeś radiator to na GPU nałożyłeś cieńką warstwę pasty termoprzewodzącej ? Radiator założony prawidłowo ?
  • #3 2871879
    datatomek
    Poziom 26  
    Oczywiście że tak.Zresztą sama temperatura radiatora świadczy o dobrym odbiorze ciepła.Ciekawe jaki musiałbym zamontować aby dobrze go schłodzić.Może chłodnica od auta zdała by egzamin.Choć wątpię:) Coś chyba jest nie tak z tymi kartami.
  • REKLAMA
  • #4 2871907
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy na oryginalnym radiatorze tez sie tak grzala?

Czy Kolega wyszlifowal i odtloscil spod radiatora?

Jaka pasta termoprzewodzaca?

Pozdro

Ps.Ta karta ciagnie ok.30W wiec to nie jest normane zeby tak sie smazyla
  • #5 2872486
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    No przecież było napisane że radiator jest gorący czyli ciepło odbiera dobrze.
    Spotakłem się z tymi kartami nawet bez wentylatora tylko zmalym radiatorkiem i też się nieźle grzały. Czy cos ci się przez to zawiesza? Może masz za słabą cyrkulację powietrza w obudowie?
  • REKLAMA
  • #6 2872735
    wackit
    Poziom 10  
    Mam ta sama karte i tak samo sie grzeje jak komputer pochodzi chwile to tego radiatora wogole sie nie da dotknac bo sie palec sparzy
  • REKLAMA
  • #7 2873591
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Wniosek jeden:trzeba zamontować bardziej wydajny wentylator.
  • #8 2873671
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Też miałem tą kartę z wentylatorkiem dmuchającym na płaski kawałek blachy aluminiowej udający radiator, karta się grzała mocno (ponad 70*C) ale nic złego się w związku z tym nie działo.
  • #9 2919794
    datatomek
    Poziom 26  
    W związku tym że chyba już wszyscy wiedzą o co chodzi,czyli karta jest do bani,i najlepiej ją wymienić,nie ma sensu chyba się dalej rozpisywać nad nią.Poprostu grzeje się jak diabli i oczywiście skutkiem tego jest zrywanie wideo,co doprowadza mnie czasem do szewskiej pasji,a że wodą polewać jej na pewno nie będę,wszyskim którym przez myśl przejdzie kupno takowej szczerze odradzam! Dziekuję za podjęcie tematu,pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Karta graficzna FX5200 wykazuje nadmierne przegrzewanie się podczas uruchamiania gier, mimo zastosowania dużego radiatora z wentylatorem i prawidłowej aplikacji pasty termoprzewodzącej. Temperatura radiatora jest bardzo wysoka, a dotknięcie procesora karty jest niemożliwe ze względu na gorąco. Użytkownicy potwierdzają, że model ten ma tendencję do silnego nagrzewania się, nawet przy standardowym chłodzeniu, co nie jest typowe dla karty o poborze mocy około 30W. Sugerowane rozwiązania to montaż bardziej wydajnego wentylatora oraz poprawa cyrkulacji powietrza w obudowie. W praktyce jednak karta FX5200 jest oceniana jako model o słabej jakości termicznej, co skutkuje problemami z przegrzewaniem i zrywaniem obrazu wideo. Wskazane jest rozważenie wymiany karty na inny model, np. Radeon 5600, który pracuje w niższych temperaturach nawet z mniejszym chłodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA