logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syriusz TC506 - brak obrazu, działa tylko fonia, brak WN i żarzenia kineskopu

kamiKAC 17 Wrz 2003 23:24 1835 7
REKLAMA
  • #1 330070
    kamiKAC
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam problem z TV. Po włączeniu zasilania poprawnie wchodzi w stan czuwania. Po włączeniu przycuskiem 'WŁ' mam fonię, ale brak obrazu. Kineskop się nie elektryzuje - wnioskuję, że nie ma WN. Kineskop się nie żarzy. Sprawdziłem napięcia na złączu G508 (mam schemat):
    1 - 4,4V (w/g schematu Us2, cokolwiek to znaczy)
    3 - 120,3V (Uż1)
    4 - 120,3V (Uż2)
    6 - 239,3V (+200V)
    ale jak dla mnie nic z tego nie wynika :(

Proszę o przystępne wskazówki. Umiem lutować, znam się na elektronice, ale moja wiedza z zakresu techniki TV jest wątła. Zdarzało mi się wymieniać trafopowielacze (jak się paliły ;) )

kamiKAC
  • REKLAMA
  • #2 330109
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Przetwronica prawdopodobnie daje Ci za wysokie napiecia, sprwdz to. Zasilanie linii ma byc chyba 142V, na wzmacniacze wizyjne 200V ( a nie 239V). Napiecie zarzenia zmierz bezposredno na bolcach baniaka (nie wzgledem masy). Us2 masz za niskie, musi byc kilkaset V, mozliwe ze przerywa potencjometr o Us2... ale z opisu wynika ze trafo linii nie pracuje..
  • REKLAMA
  • #3 332703
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Witam, nie wiem jak jest w modelu 506 ale w 502 odchylanie poziome zasilane bylo przez rzystor 15 omów z termikim który rozlutowywał się przy przeciążeniu(uszkodzenie tranzystora BU,powielacza), no i jeszcze wcześniej był bezpiecznik 500mA ktory przepalał z się czasem bez stwierdzenia uszkodzenia.
    Pozdrawiam
    Józek K.
  • REKLAMA
  • #4 340820
    kamiKAC
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale byłem na wyjeździe.

Wspomniany termik byl rozlutowany. Po zlutowaniu i włączeniu zasilania dymi się z potencjometru R618 (ogranicz Ik) i brak fonii tudzież wyświetlacz w odbiorniku zdalnego sterowania jest ciemny.

Co dalej?

Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki.
  • #5 340841
    biały
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Prawdopodobnie uszkodzony powielacz W.N.
    Odlutuj przewód z trafa na powielacz, na trafie powinno pojawić się napięcie.

pozdrawiam biały
  • REKLAMA
  • #6 340858
    kamiKAC
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki

Faktycznie - po odlutowaniu przewodu trafo - powielacz mam żarzenie, fonię i wyświetlacz się świeci.

Tzn, że mam kupić powielacz?
  • #7 340876
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Nie masz się co zastanawiać, tylko wymienić powielacz. Dobrze by było po uruchomieniu sprawdzić napięcia wychodzace z zasilacza a jak masz czym to WN na kineskopie.
    Pozdrawiam.
  • #8 341035
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 652
    I oczywiście nie zapomnieć o wymianie wypalonego PR 618 2k2.Dobrze było by również wymienić elki w przetwornicy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Syriusz TC506, który po włączeniu daje dźwięk, ale brak obrazu oraz brak wysokiego napięcia (WN) i żarzenia kineskopu. Pomiar napięć na złączu G508 wykazał wartości niezgodne ze schematem, m.in. zbyt wysokie napięcie 239V zamiast około 200V. Wskazano, że przetwornica może podawać zbyt wysokie napięcia, a potencjometr Us2 może być uszkodzony, co powoduje brak pracy transformatora linii. W modelu 502 odchylanie poziome zasilane jest przez rezystor 15 omów z termikiem, który mógł się rozlutować, co również może powodować przeciążenia i uszkodzenia tranzystora powielacza BU. Po naprawie termika pojawił się problem z dymiącym potencjometrem R618 (ogranicznik prądu), brak fonii i wyświetlacza. Po odlutowaniu przewodu między transformatorem a powielaczem WN pojawiło się żarzenie kineskopu, fonia i działanie wyświetlacza, co wskazuje na uszkodzenie powielacza wysokiego napięcia. Zalecana jest wymiana powielacza, wypalonego rezystora R618 (2,2kΩ) oraz kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy. Po naprawie warto sprawdzić napięcia zasilacza i wysokie napięcie na kineskopie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA