smoker napisał: Hmmm... interesuje mnie max moc jaką da się wycisnąć, czyli dla tego TDA teoretycznie 50W na scalak, czyli max 200W przy 4Ohm, czyli około 100W przy 8Ohm. Kolumna będzie 8Ohm. Nie musi to być moc ciągła, w szczycie podtrzymanie zapewnią kondensatory, jeżeli wzmacniacz będzie miał te 60-70W RMS to będzie to, do czego dążę.
Właśnie tego się obawiałem - z tego transformatora przy takim układzie nie wyciągniesz znamionowych 100W, a uważam, że bezpiecznie byłoby go traktować jako 50W.
smoker napisał: @niebieskipolo - po lekturze w necie przyznałbym rację Madartowi, trafo będzie pracować tak samo jak przy mostku Graetza. Podeprę to tym, że to trafo dawało 2 napięcia, każde o mocy 50W, a w ten sposób będzie dawać jedno o mocy 100W, bo przy mostku na każdą gałąź zasilania na kondensatory szła co druga połówka sinusa (50Hz) a tutaj będzie szło 100Hz na przemian z każdego z uzwojeń.
Nie. W tym układzie dla każdej połówki sinusoidy pracuje jedno uzwojenie.
Czyli : na zmianę - raz na plus idzie prąd z jednego uzwojenia, a drugie w tym czasie "odpoczywa", a póżniej z drugiego uzwojenia itd. Każde daje 50W, ale w swojej połówce.
Możesz to sobie rozrysować - pamiętaj, że gdy "u góry" jest plus, "na dole" jest minus względem masy.
Myślę, układ powinien bez problemu się "mostkować", jak pozostałe TDA20**.