logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA2050 – jakie napięcie zasilania i moc transformatora do wzmacniacza audio?

yellow_ 03 Wrz 2006 20:07 11745 65
Najlepsze odpowiedzi

Jakim napięciem zasilać TDA2050 i jakiej mocy transformator dobrać do wzmacniacza audio, żeby uzyskać dobrą moc bez przegrzewania układu?

Najbezpieczniej zasilać TDA2050 napięciem około ±22 V, nie przekraczając ±25 V; dla głośnika 8 Ω forum podaje ±22 V jako wartość bezpieczną, a przy 4 Ω trzeba zejść niżej [#2983923] W praktyce kilka osób poleca transformator 2x15 V zamiast 2x18 V, bo 18 V jest już „na pograniczu” i może dawać zbyt wysokie napięcie po wyprostowaniu [#2984236][#2986489] Dla jednego kanału wystarczy około 40–60 VA, a do stereo sensowniej dać 50–80 W/VA na trafo 2x15 V [#2984236][#2986489] Z takiego zasilania można oczekiwać realnie około 25–30 W z układu [#2984236]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2983826
    yellow_
    Poziom 11  
    na wstepie chcialbym zaznaczyc ze jestem poczatkujacy i moje pytania moga byc banalne: a wiec tak, chce zbudowac wzmacniacz na tda2050, aplikacja producenta (zal. na obrazku), jakim napieciem zasilac uklad aby uzyskac optymalna moc i aby nie bylo problemow z nadmiernym cieplem czy ryzykiem spalenia ktoregos z elementow i jakiej mocy ma byc transformator zasilajacy

TDA2050 – jakie napięcie zasilania i moc transformatora do wzmacniacza audio?
  • REKLAMA
  • #3 2983923
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Wszystkie potrzebne informacje masz w nocie katalogowej.
    Max napięcie zasilania to +/- 25V , ale wtedy będzie grał tylko przy obciążeniu 8om albo większym.
    W nocie wartości bezpieczne przy głośniku 8om to +/- 22V. Dla głośnika 4om możesz dać troche mniej ale według mnie nie powinien sie spalić na tych 22V.

Oczywiście kondensatory musisz dać o max. napięciu wyższym niż zasilanie.

A trafo myśle że na jeden kanał wystarczy 60VA.

Pozdrawiam
    Piotr Dzidowski

Edit:
    Napisaliśmy posty naraz :)
  • Pomocny post
    #4 2984236
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Zasilanie w spoczynku powinno wynosic ok +-22V czyli trafo z napieciem 2x15V. Pod obciazeniem zasilanie spadnie do bezpiecznej wartosci a realna moc ktora mozna osiagnac z tego scalaka to ok.25-30W. Trafo wystarczy nawet o mocy 30W ale bedzie bardzo "miekkie"za to tanie. Jesli wzmacniacz ma byc stereo to kup trafo 50-80W 2x15V.
  • #5 2984276
    yellow_
    Poziom 11  
    a jesli do wyboru mam trafka 2x12V i 2x18V, obydwa 60VA ktore bedzie bardziej odpowiednie?
  • #6 2984368
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    irek2 napisał:
    ... moc ktora mozna osiagnac z tego scalaka to ok.25-30W. Trafo wystarczy nawet o mocy 30W ale bedzie bardzo "miekkie"za to tanie. Jesli wzmacniacz ma byc stereo to kup trafo 50-80W 2x15V.

No dobra ale jesli ta kostka umozliwia wysiagniecia 30W w RMS to chyba troche jeszcze musimy poczekac na taka technologie aby mozna bylo ja zasilic trafem o mocy 30W :( pieknie by bylo aby wzmacniacze i inne uklady mialy 100% sprawnosci :)
    Jesli ten wzmacniacz bedzie miec 85% sprawnosci to i tak bedzie spoksik :) Tak wiec proponuje zastosowanie trafa 40W na ukladzik.

To 18V to tak na pograniczu tak wiec raczej bym zastosowal ten transformatorek 12V
  • #7 2984395
    yellow_
    Poziom 11  
    sorry ze zadaje tyle glupich pytan, ale forum to najprostsza droga zeby sie czegos dowiedziec... jak policzyc napiecie po wyprostowaniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2984447
    HMD
    Poziom 19  
    napiecie transformatora mnozysz razy pierwiastek z 2 i odejmujesz spadek napiecia na mostku prostoniczym czyli ok 1,2-1,4V
  • #9 2984657
    yellow_
    Poziom 11  
    jeszcze jedno pytanie: jesli zdobede juz to trafo 2x12V, po wyprostowaniu da mi to okolo 15V to jaki glosnik bedzie to tego bardziej odpowiedni 4 czy 8 ohm i na jakiej podstawie mozna to stwierdzic... sorry, ale naprawde jestem zielony a chce miec mozliwie malo problemow gdy juz zaczne to skladac
  • #10 2984704
    HMD
    Poziom 19  
    uklad ten jesli sie nie myle moze byc obciazony glosnikiem 4 Ohm-owym tak wiec to zalezy co chcesz miec:
    - mozliwie duza moc z tego ukladu -> 4
    - mozliwie dobre brzmienie na tym wzmacniaczu -> 8
    Ogolnie glosniki o wiekszej impedancji daja lepsze brzmienie a glosniki o mniejszej wiecej wyciskaja ze wzmacniacza.
  • #11 2984719
    PeterMan
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Z tego co mi wiadomo to układ TDA2050, posiada moc 32W 4 R. Pasmo przenoszenia 20Hz-20kHz i THD 0,05. Zasilanie powinno być symetryczne 2x18V. Trafo o napięciu 2x12V, da po wyprostowaniu około 2x17V. Jeśli ma być to wzmacniacz monofoniczny to wystarczy trafo o mocy 60W.
  • #12 2984736
    HMD
    Poziom 19  
    PeterMan napisał:
    Z tego co mi wiadomo to układ TDA2050, posiada moc 32W 4 R. Pasmo przenoszenia 20Hz-20kHz i THD 0,05. Zasilanie powinno być symetryczne 2x18V. Trafo o napięciu 2x12V, da po wyprostowaniu około 2x17V. Jeśli ma być to wzmacniacz monofoniczny to wystarczy trafo o mocy 60W.

Nie wiem czy przed napisaniem tego posta czytales poprzednie w tym temacie :) mianowicie bylo juz napisane, ze:
    1. do tego wzmaka wystarczy trafo co najmniej 45W (biorac napiecie zasilana ukladu 22V potrzeba 41W) tym bardziej ze wzmacniacz nie pracuje ciagle z pelna moca :)
    2. stosujac trafo 18V otrzymujesz na ukladzie napiecie ok 24V a tym samym pracujesz na pograniczu i obciazajac 4Ω ukladzik moze nie wytrzymac
    3. przy 12V nie otrzymujesz 17V bo jeszcze jest spadek napiecia na mostku prostowniczym i masz napiecie ok 15.6V chyba ze mierzysz bez obciazenia to moze byc wiecej
  • REKLAMA
  • #13 2984747
    PeterMan
    Poziom 18  
    Co do trafa 40W to chyba jest za mało do stabilnej pracy i myślę że moc wzmacniacza osiągnie jedynie 25W. Jeśli chodzi o napięcie 17V to wyliczone bez obciążenia. Trafo o 18V stanowczo da za duże napięcie i to jest fakt i o takim przecież nie wspominałem.

P.S. Co powiesz na trafo 50W? Jak widzę to z postów tu zamieszczonych, każdy ma inne zdanie.
  • REKLAMA
  • #14 2985320
    HMD
    Poziom 19  
    jesli chodzi o to 40W trafo to jeszcze zalezne ono jest od wartosci napiecia jakie bedzie dostarczac ale przy napieciu nie wiekszym niz 15V wystarczy, przeciez maksymalna moc jest tylko i wylacznie wykozystywana przy mocniejszych dzwiekach (nie zakladam tu, ze pozbywamy sie kondensatorow i na wzmacniacz podajemy napiecie stale przez co tez i na wyjsciu pokazuje sie stala moc, bo w takim przypadku wszystko po kolei leci do kosza). Transformatory oczywiscie nie nalezy stosowac za male i liczac, ze producent zrobil je troche mocniejsze ale wyliczajac ze sprawnosci tych ukladow potrzeba jak juz podalem przy zasilaniu 22V ok 41W, a w przypadku zasilania 15Vsin otrzymujemy niespelna 20V a tym samym zapotrzebowanie spada do ok 38W, idac dalej przy zasilaniu 12Vsin otzrymujemy 15,5V i znow zapotrzebowanie na moc trafa spada. Jak sam powiedizales uklad bedzie miec 25W albo i jeszcze troche mniej, podejrzewam ze moze miec nawet i jakies 20W. Jesli wzmacniacz pracowal by w klasnie A i mial 50% sprawnosci to to 40W trafo moglo by byc za male ale ten ukladzik ma sprawnosc ok 65-67%. Tak wiec oczywiscie mozemy zastosowac mocniejsze trafo, np. tak jak wspomniales 50W, ale po prostu trafo to nie bedzie w pelni wykozystane.

A owszem wspomniales o napieciu 2x18V :P, chyba ze chodzilo Ci tu o napiecie juz po wyprostowaniu :)
  • #15 2985350
    yellow_
    Poziom 11  
    uklad ten bedzie stopniem mocy malego piecyka gitarowego, glosnik jaki mam zamiar zastosowac to ARZ 6608 (8ohm). z tego co tu czytam najbardziej odpowiedni bedzie zasilacz z trafem o mocy ~50-60VA (lepiej miec zapas :P) i napieciem po wyprostowaniu w granicach 18-20V (bez obciazenia) dobrze zrozumialem, jesli nie prosze zeby ktos mnie poprawil :P glupio mi pytac znowu, ale jaka pojemnosc powinny miec kondensatory w zasilaczu? :P (sorry za tyle banalnych pytan, ale chce mozliwie uniknac problemow po zlozeniu :P
    edit. (i oczywiscie w trakcie :P)
  • #16 2985517
    PeterMan
    Poziom 18  
    Owszem wspomniałem o napięciu 18V, lecz gotowych do prawidłowego działania układu tego scalaczka przy 4R. Spotkałem różne noty na temat tego TDA2050. Jedni podają że ma 28W 4R przy 18V, a inni że działa również przy 22V i 8R 25W. Niestety w moim katalogu nie mam danych na jego temat. Natomiast u nas w sklepie Aprovi w cenniku podają, że ma 25W. Trochę to duża rozbieżność. Myślę, że kupując gotowy układ w sklepie powinien on być zaopatrzony stosownym opisem przez producenta w jakich warunkach on powinien pracować tak naprawdę. Co do piecyka gitarowego to z praktyki myślę, że krótka będzie jego żywotność. Daj przynajmniej spory radiator. Jeśli chodzi o elektrolity to ja dałbym 2x2200uF.
  • #17 2985740
    HMD
    Poziom 19  
    jesli ten piecyk ma byc do gitary basowej to proponowal bym Ci wlasnie glosnik 8Ohm i w dodatku z dosc twardym zawieszeniem. Juz na elektrodzie pojawilo sie sporo tematow o ukladach TDA2030, 40 i 50 (odpowiednio 15, 25 i 35W) rowniez widzialem kilka ukladow wykozystujacych te uklady wlasnie do piecykow gitarowych tak wiec poszukaj troche a mozesz wiele sie dowiedziec co i jak. Temat kondensatorow juz gdzies wyjasnialem tak wiec nie chce mi sie jeszcze raz tego czynic tylko powiem ze osobiscie zastosowalem kondki 4700 i nie wiem czy nie warto nawet i wiekszych dac bo po przy podkreceniu na maxa slychac jeszcze dosc wyraznie przydzwiek sieciowy :(. Kiedys tez robilem na tych ukladach piecyk koledze tylko tam zastosowalem polaczenie mostkowe i dodatkowo dolozylem uklad opoznionego dolaczania glosnika :) musial bym jeszcze poszukac, jesli bys byl zainteresowany, czy mam jeszcze gdzies schemacik ideowy oraz plytki tego wzmaka :) (bez zassilacza i przedwzmacniacza)
  • #18 2986305
    yellow_
    Poziom 11  
    to mialabyc koncowka do wzmacniacza gitarowego, nie basowego, ale skoro twierdzicie ze nie wytrzyma (sadze ze chodzi o przebieg zblizony do prostokatnego) to jaki stopien mocy polecacie? z tym ze nie jestem jakos wprawiony i lampa czy jakis bardziej skomplikowany tranzystorowiec odpada :/
  • #19 2986489
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Witam

Według mnie ta końcówka będzie całkiem odpowiednia do piecyka, poprostu nie męcz jej wysokim napięciem zasilania i będzie ql :)
    Tak jak mówili koledzy zastosuj trafo 2x15V 40 - 60VA (albo mniejsze napięcie) i 2x kond. 4700uF i będzie git :)

Pozdrawiam
  • #20 2986656
    yellow_
    Poziom 11  
    i przy trafku 2x15V (po wyprostowaniu ~19V) dac glosnik 4 czy 8 ohm?
  • #21 2986665
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Jaki chcesz. Tak jak jest napisane wcześniej - 4om to więcej mocy (głośniej), a 8om to lepszy dźwięk.
    Pozdrawiam
  • #22 2986706
    HMD
    Poziom 19  
    alez ja nie wspominalem nic ze ten ukladzik nie nadaje sie do piecyka :) przeciez pisalem, ze sam go zastosowalem tylko aby zwiekszyc moc zastosowalem polaczenie mostkowe :) tak wiec smialo mozesz ja zastosowac :) zalaczam rowniez pewnien artykulik wzmacniacza gitarowego, ktory tez i gdzies na elektrodzie widzialem. W tym wzmacniaczu mozesz zastosowac dowolna kostke TDA2030, 40 lub 50.
    Załączniki:
    • wzmacniacz gitarowy 10 W.pdf (395.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2986740
    yellow_
    Poziom 11  
    narazie nie mam wystarczajacej ilosci punktow zeby pobrac twoj schemat :/ a co do mostkowania, mozesz powiedziec cos wiecej? jakies sa plusy jakie minusy?
  • #24 2986761
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Witam

Sorki ze sie podpinam pod temat

Mam takie pytanie: czy uklad TDA2050 mozna zasilic pojedynczym napieciem ?

Posiadam transformator 2x27,5V, po wyprostowaniu +/- 38,8. Czy moge tak zrobic ze zasililbym 2 koncowki pojedynczym napieciem, jedna by dostala +38,8V i druga +38,8V ?

Czy tak mozna zrobic ?

Z gory wielkie dzieki
  • #25 2986774
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Można zasilać tda napięciem pojedynczym. Schemat jest w datasheecie - wystarczy poszukać...
    pozdrawiam
  • #26 2986797
    piterek-23
    Poziom 33  
    P.Dzidowski napisał:
    Można zasilać tda napięciem pojedynczym. Schemat jest w datasheecie - wystarczy poszukać...
    pozdrawiam

Wiem co jest datasheecie, ale pytam czy to jest mozliwe z praktycznego punktu widzenia :)

Czyli moge zasilic 2 koncowki (stereo) z jednego transformatora ?
  • #27 2986824
    HMD
    Poziom 19  
    do zdecydowanych plusow ukladu mostkowego nalezy wieksza moc, z dwoch ukladow TDA2050 polaczonych w mostek mozna wyciagnac ok 60W (jeden niby 35 i drugi 35 co daje w prawdzie 70W lecz tak w rzeczywiscosci nigdy chyba nie jest )

przy zasilaniu pojedynczym nalezy wejscie podniesc do polowy napiecia zasilajacgo. ale to w jakiej formie masz ten transformator? on ma dwa osobne uzwojenia wtorne czy ma jedno ze srodkowym odczepem?
    Jesli masz dwa osobne uzwojenie wtorne to nie powinno byc zadnych przeszkod lecz w przypadku odczepu mozesz miec problem z masa.
  • #28 2986902
    piterek-23
    Poziom 33  
    Tak, to sa 2 osobne uzwojenia
    A jak zasilacz do tego zrobic?
  • #29 2987261
    HMD
    Poziom 19  
    proponuje zrobic cos takiego ze oby dwa uzwojenia laczysz rownolegle przez co otrzymasz "jedno podwujne" uzwojenie ktore bedzie mialo 27,5V a jego wydajnosc pradowa bedzie podwojna :) (jesli sa to takie same uzwojenia)
  • #30 2987323
    piterek-23
    Poziom 33  
    HMD napisał:
    proponuje zrobic cos takiego ze oby dwa uzwojenia laczysz rownolegle przez co otrzymasz "jedno podwujne" uzwojenie ktore bedzie mialo 27,5V a jego wydajnosc pradowa bedzie podwojna :) (jesli sa to takie same uzwojenia)

A mozesz mi to narysowac? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania i doboru transformatora do wzmacniacza audio opartego na układzie TDA2050. Optymalne napięcie zasilania symetrycznego wynosi około ±18V do ±22V przy obciążeniu 8Ω, co pozwala uzyskać moc wyjściową około 25-30W RMS. Przy głośnikach 4Ω można stosować nieco niższe napięcie, jednak zasilanie powyżej ±22V może grozić przegrzaniem i uszkodzeniem układu. Transformator o mocy 50-60VA jest zalecany dla wzmacniacza stereo, choć niektórzy sugerują minimalnie 40W, co może ograniczyć moc wyjściową. Po wyprostowaniu napięcie z transformatora 2x15V daje około 19-20V DC, a dla 2x12V około 15-16V DC, co wpływa na moc i stabilność pracy. Kondensatory filtrujące o pojemności 2200-4700µF są rekomendowane dla stabilizacji zasilania. Układ może być zasilany napięciem symetrycznym lub pojedynczym, przy czym zasilanie pojedyncze wymaga podniesienia poziomu sygnału wejściowego i odpowiedniej konfiguracji masy. Mostki prostownicze o prądzie 3-4A są wystarczające, a diody 1N4002/1N4004 mogą być stosowane w prostownikach. Wzmacniacz może być stosowany jako stopień mocy małego piecyka gitarowego, jednak przy zasilaniu wyższym niż zalecane układ może się przegrzewać i ulegać uszkodzeniu. Mostkowanie dwóch układów TDA2050 pozwala uzyskać większą moc (około 60W). W przypadku montażu konieczne jest stosowanie radiatorów, a izolacja termiczna zależy od konfiguracji i liczby układów na radiatorze. Problemy z cichą pracą wzmacniacza mogą wynikać z niewystarczającego sygnału wejściowego, błędów montażowych lub uszkodzonych układów scalonych. Różnice w schematach TDA2030 i TDA2050 dotyczą głównie wartości kondensatorów na wejściu i ich polaryzacji, co wpływa na odcięcie niskich częstotliwości. Wzmacniacz TDA2050 jest cenowo atrakcyjny, choć istnieją bardziej zaawansowane układy o lepszych parametrach. Na końcu pojawiło się pytanie o prosty przedwzmacniacz do poprawy brzmienia TDA2050.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA