logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zabezpieczenia przeciwzwarciowego dla HEXFET'a 400W bez DC na wyjściu

foxik000000 13 Lut 2007 15:35 2133 3
REKLAMA
  • #1 3565242
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Witam. Potrzebowałbym schemat zabezpieczenia przeciwzwarciowego, który uchroni mojego hexfeta przed spaleniem :)

P.S Szukałem już używając opcji szukaj, jednak nie znalazłem odpowiadającego mi układu, wszystkie miały dodatkowo wbudowane zabezpieczenie przed DC na wyjściu itp. ja chcę samo zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

Za pomoc "pomógł" i 25pt ;)
  • REKLAMA
  • #2 3565375
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Zabezpiczenie prądowe realizuje się mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych. Wpinasz tranzystor PNP w jeden z rezystorów odpowiednio polaryzując bazę poprzez dzielnik z diodą. Gdy na rezystorze odłoży się konkretna wartośc napięcia tranzystor zostaje odetkany i na jego odpowiednim wyjściu C/E zaleznie od NPN i PNP pojawia się napięcie zasilania - jako sygnał dla układu protekcji.
  • REKLAMA
  • #3 3566681
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    ALTRON mógłbyś narysować jakis prowizoryczny schemat jakby miało to wyglądać ?

Znlazłem zabezpieczenie które jest wraz innymi modułami takimi jak termika itp. Wie ktoś jak "okroić" ten schemat z nie potrzebnych mi modułów ;) ?
  • #4 3566993
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    mysle ze to powinno wystarczyc(patrz zalacznik), jeśli prąd jest za duży (dla ukladu na schemacie 6A, bo 6A*0.1om=0.6V co otworzy tranzystor NPN) to tranzystor NPN sciągnie na potencjał masy (zwarcie = opor obciazenia=0om) bramke mosfeta przec co go zatka. Stan taki bedzie trwał az do ustąpienia zwarcia.

pzdr
    Załączniki:
    • Schemat zabezpieczenia przeciwzwarciowego dla HEXFET'a 400W bez DC na wyjściu 1.gif (3.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA