logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesunąć częstotliwość w dół w CB radio President Grant?

FORMAT_C 18 Wrz 2003 17:15 6652 10
REKLAMA
  • #1 330631
    FORMAT_C
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam problem z radiem CB President Grant. W modulacji AM "0" radio ma jeszcze dalej niż sprawne "5" (poza dołkiem potencjometra). Czym mogę zmienić (przesunąć w dół) częstotliwość radia?
    Grzesiek.
  • REKLAMA
  • #2 331976
    mixam
    Poziom 2  
    Witam !!
    Tak.
    Trzeba użyć cyfrowego miernika częstotliwości i zestroić odpowiednie obwody.
    pozdrawiam powodzenia
    Romek
  • REKLAMA
  • #3 336280
    cnicers
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    moment bo nie kapuje -jak potencjometr jest w tym"dolku" to radio ma pracowac w "5" do "0" trzeba sie dostroic na sluch - ty chcesz zrobic zeby potencjometr w dolku mial "0"?
  • #4 336582
    FORMAT_C
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    cnicers napisał:
    moment bo nie kapuje -jak potencjometr jest w tym"dolku" to radio ma pracowac w "5" do "0" trzeba sie dostroic na sluch - ty chcesz zrobic zeby potencjometr w dolku mial "0"?

Radio ma "przesuniętą" częstotliwość pracy o ok. 6000 Hz do góry. Czyli "0" jest prawie w "dołku" a chcę ustawić tak jak być powinno - w lewym (prawie) skrajnym położeniu regulatora.
    Mam dostęp do dobrego miernika częstotliwości.
  • #5 336622
    cnicers
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    dobrze ze masz miernik - wazne zeby mial conajmiej 4 cyfry po przecinku np. 27.xxxx. ale w sumie o ile sie orientuje w grandzie jest tzw. corsare i fine czy jakos tam - czyli masz przesuniety nadajnik i odbiornik, gdyby sam nadajnik bylo by latwiej, poszukam gdzies mialem adres strony lub solucje jak zestroic to radio, dopisze cos jutro bo dzisiaj ide spac.
  • REKLAMA
  • #8 975644
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    ...nie powinienem raczej tak pisać ale ...może mnie nie opiep...ą ;)

Mam pytanko:
    Jak w miare prosty sposób dorobić "dziury kanałowe" nie poprzez kręcenie pokrętłem "Clarifiel" ale na przełączniku ?
    Chciałbym zaadoptować do tego celu np. przełącznik DIM/BRITE

Pozdrawiam !
    Marek
  • #9 976133
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    +10k nie jest TU takie proste do zrobienia jak w Jacksonie i innych radyjach z pll z nastawami binarnymi i sumatorami. Niestety trza przeciągać kwarce. Tam jest syntezer z ROM wewnątrz.
  • #10 1510041
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    U mnie jest taka przeróbka ten czerwony kabelek jest przylutowany do pierwszej nóżki scalaczka jak na zdjęciu. A co to to nie wiem ale częstotliwość się zmienia po wciścięciu Brite/DIM[/img]
    Załączniki:
    • Jak przesunąć częstotliwość w dół w CB radio President Grant? czP1010081.jpg (134.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2936795
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    :arrow: olijacek - czy u Ciebie przy tych 6 filtrach widocznych na foto też oryginalnie były zamontowane diody wraz z szeregowymi dławikami ??

Poza tym ten dodatkowy kabelek na na każdym kanale da Ci +10 kHz :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przesunięcia częstotliwości w dół w radiu CB President Grant, gdzie modulacja AM przy ustawieniu "0" jest przesunięta o około 6000 Hz w górę względem prawidłowej wartości. Aby skorygować tę częstotliwość, konieczne jest użycie precyzyjnego cyfrowego miernika częstotliwości (zalecane minimum cztery cyfry po przecinku, np. 27.xxxx MHz) do strojenia odpowiednich obwodów syntezy częstotliwości. W modelu Grant stosowany jest syntezator z tzw. "corsare" i "fine", co oznacza, że zarówno nadajnik, jak i odbiornik są przesunięte, co komplikuje regulację. Proponowano poszukiwanie schematów i instrukcji strojenia na stronach internetowych, np. http://members.tripod.com oraz podano link do opisu strojenia syntezy. W dyskusji pojawiła się także kwestia modyfikacji kanałów (tzw. "dziury kanałowe") za pomocą przełącznika zamiast potencjometru "Clarifiel", jednak w modelu Grant zmiana częstotliwości o +10 kHz nie jest prosta i wymaga fizycznej ingerencji w kwarce, gdyż syntezator posiada wewnętrzny ROM. Przykładowa modyfikacja polega na lutowaniu dodatkowego kabelka do układu scalonego, co pozwala na zmianę częstotliwości po wciśnięciu przycisku BRITE/DIM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA