Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Grant - Jak skutecznie przestroić AM w "0" ?

pawomanhatan 31 Jul 2012 15:10 2486 4
    pawomanhatan
    Level 14  
    Witam,
    Mam problem z przestrojeniem Granta w "0" w modulacji AM. Co prawda pierwsze co zrobiłem to zastosowałem się porad z elki odnośnie owego problemu, lecz regulacja cewki L25 niestety nie przynosi u mnie oczekiwanych wyników. Podobno wystarczy wykręcać jej rdzeń stopniowo w górę, ale u mnie z częstotliwości np. na kanale 20 mogę jedynie z 27,250Mhz do 27,231Mhz. Mam dwa takie egzemplarze, jeden na płycie 999AC a drugi 999AD i na obydwóch dzieje się tak samo...
    Znalazłem też temat : Link
    gdzie pokazane jest zdjęcie płyty grant'a od strony druku i widać, że ktoś dokładał tam dodatkowe cewki, prawdopodobnie w celu pełnej regulacji częstotliwości do "0". Zdjęcie jest zbyt mało wyraźne przy powiększeniu dlatego może ktoś podpowie mi jak znaleźć te miejsca dolutowania nowych cewek...? Próbowałem "na czuja" sugerując się zdjęciem ale bez efektu.
    Wtajemniczonych bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/
    pietach
    Level 22  
    Quote:
    ale u mnie z częstotliwości np. na kanale 20 mogę jedynie z 27,250Mhz do 27,231Mhz

Czyli przekręciłeś prawie 2 kanały (19 kHz)
    A poza tym, kanał 19 to 27.180, a 20 to chyba 27.200 (tam jest tzw "dziura")
    Byłem. /Olek II/
    O co chodzi z tym "Byłem"

Byłem i poprawiłem błędy, nic więcej.
    pawomanhatan
    Level 14  
    Kolego pietach to że napisałem 27,250Mhz na kanale 20 to tylko oczywiście literówka... Chodziło mi o klasyczne radio pracujące na zachodzie, gdzie na kanale 20 pracuje z częstotliwością 27,205Mhz...
    bc211
    Level 30  
    Po co się czepiać pilotów przecież od tego jest synteza.
    pawomanhatan
    Level 14  
    Przepraszam, że tak późno wyjaśniam temat, ale wcześniej nie miałem do czynienia z tymi radyjkami, a okazało się, że obydwu egzemplarzach które posiadałem ( a były podajże z Francji ) ktoś na "stałe" zblokował sobie regulację częstotliwości. Było to tak zamaskowane, że musiałem rozkręcić przedni panel i dostać się do elementów, które nie były widoczne na pierwszy rzut oka.
    Po ingerencji w dwa rezystory i odpowiednie podłączenie kabelków od potencjometru radio już ładnie można było dostroić.
    Pozdrawiam