logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner radiowy karta TV. Zobaczenie działania karty. Jaki program?

krys12 14 Lut 2007 22:01 2526 24
REKLAMA
  • #1 3572494
    krys12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy ktoś wie albo zna jakiś program do przerobienia a przynajmniej zobaczenia jak działa karty telewizyjnej WinFast 2000 XP Expert na skaner radiowy bowiem te programy które były podawanie w innych postach nie działają na chipsecie tej karty
    Z góry dzięki za odkowiedx
  • REKLAMA
  • #2 3572618
    krysiu1986
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    a mozna wogole cos takiego zrobic??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3575452
    krys12
    Poziom 11  
    ale czy znasz program na taką kartę???
  • #5 3576052
    aapsik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Pod windowsem może być problem. Spróbuj sprawdzić, czy twoja karta będzie chodziła pod linuksem, jesli tak to Xawtv, kdetv itp.. Ćwiczyłem temat na bt848, (zoltrix tv max), i jest to możliwe, choć jakość jest nieszczególna. Karty telewizyjne są zwykle bardzo "tępe" czytaj: mało czułe, ze względu na to, że muszą być przystosowane na wysoki poziom zakłóceń od samego komputera, co skutkuje małą ich przydatnością jako scaner. W każdym razie fonii AM w paśmie lotniczym (o ile masz blisko lotnisko) możesz spróbować posłuchać. Stacji w FM tylko jeśli karta obsługuje, natomiast w obu przypadkach trzeba się liczyć także z zakłóceniami od stacji pracujących poniżej i powyżej odsłuchiwanej częstotliwości.
  • #6 3576600
    krys12
    Poziom 11  
    i można tymi programami odbierać częstotliwości lotniecze(mieszkam 3km od lotniska Warszawa Okęcie)???
    PS:ponieważ nie wiem czy mam instalować linuxa

Dodano po 3 [minuty]:

Przeczytałem w artykule
    "Niestety, nie ma jeszcze sterowników do kart opartych na najnowszym układzie stworzonym przez Conexanta (np. CX23881)."
    A tak karta właśnie taki ma
  • #7 3579124
    adamoles
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam pytanie: czy dźwięk telewizyjny (programu telewizyjnego) nadawany jest w fm czy am?
  • REKLAMA
  • #8 3579296
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    dzwięk FM, obraz AM
  • #9 3579308
    krys12
    Poziom 11  
    a może ktoś zna programy pod windows (nie ma problemu z driverami
    )
  • #10 3579417
    aapsik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    1. w Polsce sygnał fonii jest nadawany 6,5 MHz nad nośną sygnału luminancji (przypominacie sobie, jak do przywożonych z tzw."zachodu" telewizorów montowano u nas tzw "fonię równoległą").
    2. skoro nie ma sterów do conexanta, to pod linuksem lipa, a pod windozą raczej też nie. Bardzo ograniczone oprogramowanie, jak wyobrażnia Billa Gatesa.

Dodano po 35 [sekundy]:

szukaj karty opartej na bt 848/878
  • #11 3581883
    krys12
    Poziom 11  
    a może ktoś się orientuje czy do którejś wersji linuxa są drivery do tej karty?
  • #12 3585733
    krys12
    Poziom 11  
    dobra podobno w najnowszych dystrybucjach linuxa nie trzeba mieć driverów do tej karty więc jakiego programu mogę użyć??
  • #14 3587325
    krys12
    Poziom 11  
    a mógłbyś krótko po polsku wytłumaczyć cop zrobić z tą paczką (programem)???

Dodano po 5 [minuty]:

albo gdzie top zkopiowac bo nie jestem zbyt dobry z angielskiego
  • #15 3587535
    adamoles
    Poziom 12  
    do tego potrzebujesz podstawowej wiedzy na temat linuxa tzn. kompilowanie itd, a poza tym nie wiem czy będzie to działać z twoją kartą bo to jest podpowiedź dla kart na chipsecie SAA7134 itp, ale zawsze możesz spróbować. Wejdź na www.translate.pl i przekopiuj tam tekst z tej stronki! Powodzenia :D
  • #16 3590935
    krys12
    Poziom 11  
    skopiuj tam ten tekst atakie głupoty ci napisze
  • #17 3591288
    adamoles
    Poziom 12  
    krys12 napisał:
    a takie głupoty ci napisze

Nie przesadzasz troszeczkę? Wystarczyło poszukać w googlach - pierwsza pozycja! Ja Ci to podałem, a ty jeszcze pretensje masz o to że nie znasz angielskiego?
  • #18 3592204
    krys12
    Poziom 11  
    sorry źle zinterpretowałem wypowiedź chdzi mi że ten translator głupoty pisze

Dodano po 6 [minuty]:

niestety po dwóch godzinach siedzenia i instalowania linuxa zamieniania plików program się włącza i po chwili wywala krytyczny błąd
  • #19 3596553
    krys12
    Poziom 11  
    podobno można bez problemu rozszeżyć częstotliwość radia na karcie do 137Mhz?
  • #21 3597435
    krys12
    Poziom 11  
    do radiatora nie ma pluginów dla chipsetów Conexanta. Zainstalowałem wyświetla częstotliwość ale jak chcę się dostać do ustawien to wywala błąd.
    A tak nawiastem chodzi mi głównie o pasmo lotnicze 108-138Mhz
  • #22 3598648
    krys12
    Poziom 11  
    a moze ktoś zna jakieś pluginy????
  • #23 3600025
    krys12
    Poziom 11  
    nie zna już nikt żadnych progrmaów do tego nieszczęsnego pasma 80-160Mhz

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

No nic tródno.
    Bardzo dziękuję adamolesowi za zainteresowanie tematem i za pomoc. Innym mogę tylko doradzić by(jeżeli chcą robić coś innego oprócz oglądania telewizji) nie kupowali kart na chipsecie Conexanta
  • #24 3602362
    adamoles
    Poziom 12  
    możesz pokombinować jeszcze z programem chrisTV. Nie ma on podziałki na kanały tylko na częstotliwości. Jak wiadomo dźwięk jest w telewizji nieco przesunięty (chyba o 6,5 mhz - nie pamiętam dokładnie) więc o tyle przesuwamy czyli np. RMF Kielce 88,2 - 6,5 = 81,7 - i tyle wpisujesz. Niestety do tego w 100% nie jestem pewny i możliwe że napisałem bzdurę - jakby co to poprawcie mnie. :D
  • #25 3603516
    krys12
    Poziom 11  
    niestety chris tv poza szumami nic nie wykrywa
    wprowadzałem manualnie pokoleji całe pasmo lotnicze ale na żadnej częstotliwości oprucz szumów nic niebyło nawet radio w taki sposób nie działa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania karty telewizyjnej WinFast 2000 XP Expert opartej na chipsecie Conexant (CX23881) jako skanera radiowego, zwłaszcza do odbioru pasma lotniczego 108-138 MHz. Użytkownik poszukuje programów umożliwiających podgląd działania karty i odbiór sygnałów radiowych, jednak standardowe aplikacje nie działają z tym chipsetem. Podkreślono, że brak jest sterowników dla kart Conexanta zarówno pod Windows, jak i Linux, co ogranicza funkcjonalność. Wskazano, że karty oparte na chipsetach BT848/878 mają lepsze wsparcie i możliwość rozszerzenia zakresu częstotliwości radiowych do około 60-160 MHz za pomocą programu Radiator, jednak dla Conexanta brak jest odpowiednich pluginów. Próby użycia programów takich jak ChrisTV nie przyniosły oczekiwanych rezultatów – odbierane są jedynie szumy. Wskazano, że karty telewizyjne mają ograniczoną czułość i są podatne na zakłócenia, co utrudnia ich wykorzystanie jako skanery radiowe. Dyskusja zawiera również informacje o modulacji sygnału telewizyjnego (dźwięk FM, obraz AM) oraz o problemach z instalacją i konfiguracją oprogramowania pod Linuxem, w tym konieczności kompilacji sterowników i programów. Ostatecznie zalecane jest unikanie kart na chipsecie Conexanta do celów odbioru pasm radiowych innych niż telewizyjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA