Wymieniłem wszystkie elki po wtórnej zasilacza...oraz 10uf/350v nie wiem czy to ten z PK....macie może możliwość podejrzenia schematu i podpowiedzenia konkretnych elementów...z góry dziękuje
Schemat masz tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16603.html#119151Ten 10uF/250V to pewno na PK ale po pierwotnej zasilacza zostały jeszcze kondki 1uF-100uF do wymiany.Na tym głównym C w zasilaczu powinno być ok.300V-sprawdź to napięcie.
Może być trafopowielacz lub jakieś napięcie się "nie wyrabia" Z tą wymianą też nic pewnego. Wczoraj wymieniłem w Triluxie 2,2nF i obraz się nie poszerzył,było szukanie i okazało się,że nowy MKP pusty.Takie usterki są najgorsze bo myślisz,że juz wymieniłem.
Witam
Problem z tzw. poduszkami. Pojawiają się po "rozgrzaniu się" tv samoczynnie lub po puknięciu w obudowę.Wymieniłem kondensatory w ukł. korekcji , poprawiłem luty i dalej to samo . Jak ruszam płytą główną to też się pojawiają poduszki , jak się ostudzi (przy zdjętej obudowie) to można walić ,ruszać płytą i jest ok. Brakuje mi już nerwów.Czy to wina jakiegoś elementu czy jednak luty na płycie ...?(regulacja H działa ).
✨ W telewizorze ELEMIS 6311 pojawia się migotanie jasnego tła przy ujęciach z dużą ilością jasnego tła, mimo stabilnego obrazu. Problem może wynikać z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu, zwłaszcza w gałęziach 12V, 5V oraz w zasilaniu PK (przetwornicy). Zalecana jest wymiana kondensatorów elektrolitycznych po wtórnej i pierwotnej stronie zasilacza oraz sprawdzenie napięcia na głównym kondensatorze (około 300V). Po regulacji kontrastu migotanie ustępuje, co sugeruje możliwą usterkę kineskopu lub problem z prądem kineskopu. Możliwe są również uszkodzenia elementów układu korekcji obrazu, takich jak BDP285, który po wymianie rozwiązał problem pojawiania się tzw. "poduszek" (artefaktów) po rozgrzaniu się telewizora lub poruszeniu płytą główną. Wskazane jest także sprawdzenie lutów i ewentualnych pęknięć ścieżek na płycie głównej, gdyż mogą one powodować niestabilności obrazu. Problemy z trafopowielaczem lub niewystarczającymi napięciami również mogą wpływać na jakość obrazu. Wygenerowane przez model językowy.