logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak "scalić" partycje które "zbałamucił"

skawalkeros 16 Lut 2007 17:26 3809 15
REKLAMA
  • #1 3579449
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Zachciało mi się na dysku instalować Mandrive ale że nie jestem w tym zbyt biegły dałem z tym sobie spokój.
    Problem w tym że pingwin już sobie trochę namieszał na dysku - dałem mu do wykorzystania partycję C na dysku i on ją sobie podzielił na kilka mniejszych i wogóle (zainteresowani wiedzą o co chodzi).
    Ale nie dokończyłem instalacji (muszę się jeszcze sporo poduczyć) i postanowiłem przywrócić dysk do poprzedniego stanu.
    Pod instalatorem windowsa xp chciałem usunąć te kilka partycji które zrobił sobie linux i scalić je znów w jedną NTFS ale nic z tego :(
    Kiedy usunąłem wszystkie pojawiły się dwa "obszary nie podzielone na partycję" - jeden 6 giga i drugi 13 giga. I nie da się ich połączyć w jedną całość aby znów tworzyły jedną partycję :(
    Co robić???
  • REKLAMA
  • #2 3579463
    and32jar
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Poszukaj programu Power Quest Partition Magic - wszystko nim wykonasz
  • REKLAMA
  • #3 3579514
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Gdybym tak jeszcze wiedział skąd wziąć wersję działającą a nie pokazową tego programu :/
  • REKLAMA
  • #4 3579519
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2235
    Jest dużo takich programów najlepiej w Twoim przypadku byłoby użyć narzędzi z płyty np. Hiren's Boot CD jest tam mnóstwo narzędzi do tego celu a można też użyć dyskietki startowej i programiku ranish partition manager opis np. tu http://www.pcworld.pl/artykuly/21314_1.html
  • #5 3579591
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 53
    skawalkeros napisał:
    Gdybym tak jeszcze wiedział skąd wziąć wersję działającą a nie pokazową tego programu :/

kupić a jak nie to zostaje ci p2p
  • #6 3579722
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Powinno pomóc użycie fdisk z dyskietki startowej Windows 98.
    Zakładamy partycję FAT32 i formatujemy, a później w instalatorze XP konwertujemy na NTFS.
  • #7 3579850
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    am44 napisał:
    Powinno pomóc użycie fdisk z dyskietki startowej Windows 98.
    Zakładamy partycję FAT32 i formatujemy, a później w instalatorze XP konwertujemy na NTFS.

dokładnie...odpalasz z dyskietki startowej98...uruchamiasz fdisk...usuwasz partycję z poza dos...robisz fat32 i potem płytka XP i wsio gotowe
  • REKLAMA
  • #8 3580294
    skawalkeros
    Poziom 15  
    problem w tym że na tym dysku mam jeszcze dwie inne partycje ntfs z danymi. win 98 ich nie zobaczy i sformatuje wszystko :/
  • #9 3580324
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Ściągnij ze strony Cichego dyskietkę startową (można z niej zrobić płytę startową) Cichy Boot Disk.
    Jest tam między innymi Partition Magic 8.05 (pełna wersja DOS-owa), przy jego pomocy zrobisz z partycjami co będziesz chciał.

Radzę jednak przed jakimikolwiek operacjami na partycjach zarchiwizować ważne dane.
    Dyskietka zawiera obsługę NTFS oraz USB, więc z kopią danych nie powinno być problemów (Pendrive, inny dysk itp.).
  • #10 3580355
    am44
    Poziom 21  
    Fdisk z W98 widzi partycje NTFS, ale jak nie damy polecenia "usuń", to nie usuwa.
  • #11 3580586
    piochuxl
    Poziom 20  
    Robi bajzel na naszych dyskach a i tak się ciesz że nie usunoł wszystkiego mi
    wszystkie dane z dysku poszły się ............ jak chciałem zainstalować %$%#%$#^ pingwina
  • #12 3581013
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Partition magic i po bólu :) wszystko jest tak jak powinno być
    a pingwina będę w przyszłości instalował tylko na moim starym dysku
  • #13 3581388
    maxfuture
    Poziom 11  
    Jasne ze Partition Magic sobie z tym poradzi bez problemu :) a co do tych którzy mówią ze fdisk widzi ntfs to sa w błędzie !!:)
  • #14 3581463
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    piochuxl napisał:
    Robi bajzel na naszych dyskach a i tak się ciesz że nie usunoł wszystkiego mi
    wszystkie dane z dysku poszły się ............ jak chciałem zainstalować %$%#%$#^ pingwina

Nie chcę wywoływać flame, i po tym poście dla mnie EOT, ale to dziwne... ja niejednokrotnie dane traciłem przez %$%#%$#^ windowsa :roll:
    A ogólnie ten, jak i większość tematów w działach komputerowych, dowodzi tylko słuszności mojej tezy, że komputer jest dla ludzi myślących i umiejących czytać ze zrozumieniem... niezależnie, pod jakim systemem działa. (Bez obrazy proszę, to tylko takie ogólne spostrzeżenie)

A do autora tematu:
    skawalkeros napisał:
    Kiedy usunąłem wszystkie pojawiły się dwa "obszary nie podzielone na partycję" - jeden 6 giga i drugi 13 giga. I nie da się ich połączyć w jedną całość aby znów tworzyły jedną partycję :(
    Co robić???

To mi wygląda, że nadal masz podział na miejsce podstawowe oraz rozszerzone (miejsce, bo partycje, jak piszesz, zostały usunięte). Względnie coś jeszcze zostało między tymi obszarami, co nie pozwala na ich scalenie.
    I niestety przychylę się do zdania przedmówców - Partition Magic będzie najlepszy, bo jest najprostszy (ale niestety płatny). Dodam, że wersje starsze od 8 mogą sobie nie poradzić z linuksowym podziałem dysków - przypuszczam, że spowodowane to jest tym, że Linux nie uwzględnia ustawień w BIOS-ie - i mogą sypać błędami.
  • #15 3581813
    am44
    Poziom 21  
    maxfuture napisał:
    Jasne ze Partition Magic sobie z tym poradzi bez problemu :) a co do tych którzy mówią ze fdisk widzi ntfs to sa w błędzie !!:)

Jak "scalić" partycje które "zbałamucił"
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #16 3617228
    wojciech568
    Poziom 11  
    Fdisk win98 poradzi sobie z dyskami ponizej 40GB, powyzej tylko fdisk Win Me( fdisk nie obsluguje ntfs), a może lepiej zgrac sobie na DVD lub CD to co potrzebne i zrobic od nowa partycjonowanie i nowa instalke windowsa, to moze byc lepsze rozwiazanie niz uzywanie pirackich wersji oprogramowania. a Tak przy okazji ja osobiscie do odzyskiwania danych z wszelkiego rodzaju partycji ( przy padzie systemu) używam FreeSBIE. Można odczytac dane i zgrac je na cd niezaleznie od systemu plików, pod warunkiem że dane nie sa szyfrowane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował zainstalować Mandrive na dysku, co spowodowało podział partycji systemowej Windows XP na kilka mniejszych, a następnie przerwał instalację, chcąc przywrócić oryginalny układ partycji NTFS. Po usunięciu partycji linuxowych w instalatorze Windows XP pozostały dwa nieprzydzielone obszary, które nie dały się scalić w jedną partycję. W dyskusji rekomendowano użycie narzędzi do zarządzania partycjami, takich jak Power Quest Partition Magic (pełna wersja DOS-owa dostępna na dyskietce startowej Cichego Boot Disk), Hiren's Boot CD oraz Ranish Partition Manager. Zalecano ostrożność i wykonanie kopii zapasowej danych przed operacjami na partycjach. Fdisk z Windows 98 widzi partycje NTFS, ale nie usuwa ich bez wyraźnego polecenia, a jego użycie może być ryzykowne, zwłaszcza gdy na dysku znajdują się inne ważne partycje NTFS. Wskazano, że Partition Magic jest najprostszym i najskuteczniejszym narzędziem do scalania i zarządzania partycjami po instalacji Linuksa, choć jest programem płatnym. Alternatywnie można rozważyć pełne sformatowanie dysku i ponowną instalację systemu po zabezpieczeniu danych. Do odzyskiwania danych polecano także narzędzie FreeSBIE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA