logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President herbert-trzeszczy przy małych odległościach

krzysztof07.02.87 17 Lut 2007 20:47 1915 12
REKLAMA
  • #1 3583975
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jakiś czas temu zauwarzyłem że mój herbert strasznie zniekształca dźwięk gdy ktoś do mnie nadaje z odległości mniejszej niż ok 100 m tzn dżwięk trzeszczy i charczy przez co trudno jest się dogadać. Druga osoba słyszy mnie super-czysto. Próbowałem na antenie midlanda i hustlera i żadnej różnicy nie było:|
  • REKLAMA
  • #3 3584091
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Trzeszczenie może być objawem złej pracy automatyki odbiornika. Przy dużych poziomach na wejściu odbiornika , układ automatyki przestawia punkt pracy wzmacniaczy odbiornika tak aby sygnał był w miarę równy.

Charczenie może być spowodowane przesterowaniem wzmacniacza m.cz. odbiornika. Lecz jeżeli piszesz, że
    Cytat:
    Druga osoba słyszy mnie super-czysto
    to wygląda na to ,że jednak jest OK ze wzmacniaczem.

Myślę ,że anteny (ich wymiana lub przemiana) nic nie da.

Radio trzeba chyba zanieść do fachowca ( kiedyś mówiło się do ZURT-u ).

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3584104
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Skręć RF Gain w takiej sytuacji - powinno pomóc.
    Herbert chyba ma taką gałe - albo przycisk do skokowej zmiany czułości odbiornika.
  • #5 3586720
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Co proponujecie sprawdzić w pierwszej kolejności bo w radiu zminiałem kilka elementów po tym jak poprzedni właściciel pomylił bieguny :-/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3587231
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Znam się tylko troszke ale napisałeś że ARW szwankuje(automatyczna regulacja wzmocnienia) za to radiosystem napisał że skoro 2 strona słyszy mnie ok to ze wzmacniaczem wszystko jest ok i to mnie zmieszało :-/. Morzesz mi powiedzieć co jest odpowiedzialne za ARW i ewentualnie wyjaśnić to co mnie mnie zakręciło odnośnie twojej i radiosystem odpowiedzi bo jednak chce się co nie co nauczyć. Podziękował
  • #8 3587269
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    Żeby nie przepisywać: http://pl.wikipedia.org/wiki/ARW
    U ciebie pod wpływem silnego sygnału następuje przester, czyli ARW nie pracuje jak powinno. Przy silnym sygnale wzmocnienie powinno być automatycznie zmniejszone.
    Michał
  • #9 3587614
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Dzięki w takim razie gdzie mam szukać układu regulacji ARW ?? Pozatym zaraz poszukam o tym na forum ale wszelkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane:-D
  • #11 3587946
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Sprawdź czy wogóle pracuje regulacja czułości radia - sygnał odległej kilka km stacji powinien się zmniejszać na S-miarce jak skręcasz RF-gain.
  • #12 3589963
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    Jest to stara poczciwa I
    Regulując RFgain siła na skali słabnie albo rośnie w zależności od położenia pokrętła.

edit:
    Analizując tematy o ARW napotkałem się na podobne objawy w presiden jimmy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic519096.html przez co jutro postaram si.ę podmienić układ M5223L który równierz bierze udział w ARW i napisze co to dało:D
  • #13 5103124
    krzysztof07.02.87
    Poziom 12  
    witam ponownie w temacie po ponad roku, może dostane opierd ale skoro post jest to choć go uzupełnię o odpowiedź radio sprawowało się dobrze z przykręconym RF aż wkońcu ARW padło całkiem i radio przesterowane było strasznie - odbiór i nadawanie harczało i było nie zrozumiałe więc do wymiany poszedł scalak na rzecz lm324 , dokładny opis naprawy usterki w moim poście o 1 wyżej- podano link:D Pozdrawiam

EDIT
    Sprawdziłem radio w trasie i jest gorzej niż było rok temu gdy wystarczyło skręcić RF :| harczy nom stop i nie odbiera ani nie nadaje dobrze choć z tym nadawaniem jest znacznie lepiej bo mnie rozumieją a ja innych nie :cry:
    Po skręceniu na wskaźniku led siła odbioru spada tak jak powinna ale radio nadal trzeszczy z troszkę zmienionym tonem . wszelkie pomysły miło widziane :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem zniekształconego dźwięku (trzeszczenie i charczenie) w radiu President Herbert przy odbiorze sygnałów z bliskich odległości (poniżej 100 m) jest najprawdopodobniej spowodowany nieprawidłową pracą automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW). ARW powinna automatycznie zmniejszać wzmocnienie przy silnych sygnałach, aby zapobiec przesterowaniu wzmacniacza m.cz. i zniekształceniom dźwięku. Wymiana anten (np. Midland, Hustler) nie przynosi poprawy. Zaleca się regulację czułości odbiornika (RF Gain), co często poprawia odbiór przy silnych sygnałach. W przypadku awarii ARW konieczna jest diagnostyka i naprawa układu automatyki, np. wymiana scalaka odpowiedzialnego za ARW (w jednym przypadku wymieniono układ M5223L na LM324). Wskazane jest sprawdzenie działania regulacji czułości poprzez obserwację zmiany wskazań S-metra przy regulacji RF Gain. Problemy z ARW mogą powodować przesterowanie i trudności w odbiorze, mimo że nadawanie pozostaje czyste. Wskazane jest posiadanie schematu radia do dokładnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA