logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Herbert - charczy,trzeszczy i przestaje odbierac.

dayus 01 Mar 2009 21:18 2129 8
REKLAMA
  • #1 6223542
    dayus
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Witam!
    W moim Herbercie po pewnym czasie zaczyna słabnąć odbiór i zaczyna charczeć.
    Później robi się jeszcze gorzej,bo w ogóle nie słychać odbioru,tylko jakiś trzask,czy coś,ale wskaźnik nadawania/odbioru się porusza.
    Inni słyszą mnie dobrze,tylko ja ich gorzej.

Wydaje mi się,ze problem leży gdzieś w przedwzmacniaczu/wzm. m.cz za pośrednia i wzmacniaczem p.cz.
    Ale nie jestem pewny. Problem może też leżeć w nagrzewaniu się radia,bo charczy dopiero po jakimś czasie, może układ wzmacniacza m.cz się przegrzewa.

Od czego radzicie zacząć w sprawdzaniu? Antena to Indiana w dziurze na dachu,przewód OK. SWR testowany wbudowana miarką w Herberta ok. 2.0
  • REKLAMA
  • #2 6223596
    sylwek9999
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    sprawdziłeś głosnik?
  • REKLAMA
  • #3 6223634
    dayus
    Poziom 21  
    Hmm.....takie proste,a tego nie zrobiłem jeszcze. Najprościej będzie jak podczas charczenia podłącze zewnętrzny głośnik do CB,bo akurat walają mi się takie 2 w domu.

Ale czy to byłoby przyczyna,skoro po włączeniu radia dobrze gra,a dopiero później charczy.
  • #4 6223913
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Sprawdź kondensatory elektrolityczne w torze audio i w zasilaniu. Możliwe, że któryś traci pojemność.
  • #5 6224801
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Sugeruję tudzież przelutowanie płyty w okolicach mcz. w związku z zimnymi lutami.
  • REKLAMA
  • #6 6351452
    dayus
    Poziom 21  
    Jeszcze nie zabrałem się za to radio,ale muszę najpierw wstawić oryginalny głośnik do środka. Skąd wziąć taki głośnik,albo jaki tam zastosować?
  • REKLAMA
  • #7 6351810
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Głośnik to 8om 1-3W. Można z demobilu lub na jakiejś giełdzie kupić.
  • #8 6351812
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    dayus napisał:
    Jeszcze nie zabrałem się za to radio,ale muszę najpierw wstawić oryginalny głośnik do środka. Skąd wziąć taki głośnik,albo jaki tam zastosować?

Dowolny aby mechanicznie pasował do radia.

Pozdrawiam.
  • #9 6415183
    dayus
    Poziom 21  
    Właśnie muszę coś poszukać.
    Sprawdziłem na głośniku zewnętrznym i modulacja jest o niebo lepsza - jakbym dostał nowe radio ;)

Teraz tylko zastanawiają,mnie piski i czasem takie szatkowanie dźwięku,ale to może też być tak odbierane z powietrza... nie mam sprzętu,żeby to wszystko posprawdzać,a wymiana wszystkich elektrolitów też trochę mija się z celem:/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W radiu CB President Herbert po pewnym czasie użytkowania pojawia się problem z odbiorem – sygnał słabnie, pojawia się charczenie, a następnie całkowity brak dźwięku z odbioru, mimo że wskaźnik nadawania/odbioru działa. Inni rozmówcy słyszą użytkownika dobrze, natomiast on sam słabo odbiera ich sygnał. Podejrzenia dotyczą uszkodzenia przedwzmacniacza, wzmacniacza m.cz. lub wzmacniacza p.cz., możliwe jest także przegrzewanie się układu audio. Antena Indiana na dachu oraz przewód są sprawne, SWR wynosi około 2.0. Wskazano na konieczność sprawdzenia głośnika, który po podłączeniu zewnętrznego poprawił jakość modulacji. Zalecane jest także sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w torze audio i zasilaniu oraz przelutowanie płyty w okolicach wzmacniacza m.cz. Wymiana głośnika na oryginalny lub dowolny 8 Ω, 1-3 W mechanicznie pasujący do radia może rozwiązać problem. Dodatkowo pojawiają się piski i szatkowanie dźwięku, które mogą wynikać z zakłóceń z otoczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA